tceic.com
学霸学习网 这下你爽了
赞助商链接
当前位置:首页 >> 高三英语 >>

08高考阅读辽宁卷


2008 年 普 通 高 等 学 校 招 生 统 一 考 试 ( 辽 宁 卷 ) 英 语













第三部分:阅读理解(共 20 小题;每小题 2 分,满分 40 分) 请认真阅读下列短文,从每题所给的四个选项(A、B、C 和 D)中,选出最佳选 项,并在答题卡上将该项涂黑。

A I travel a lot, and I find out different “styles”(风格) of directions every time I ask “How can I get to the post office?” Foreign tourists are often confused (困惑) in Japan because most streets there don’t have names; in Japan, people use landmarks (地标) in their directions instead of street names. For example, the Japanese will say to travelers, “Go straight down to the corner. Turn left at the big hotel and go past a fruit market. The post office is across from the bus stop.” In the countryside of the American Midwest, there are not usually many landmarks. There are no mountains, so the land is very flat; in many places there are no towns or buildings within miles. Instead of landmarks, people will tell you directions and distances. In Kansas or Iowa, for example, people will say, “Go north two miles. Turn east, and then go another mile.” People in Los Angeles, California, have no idea of distance on the map; they measure distance in time, not miles. “How far away is the post office?” you ask. “Oh,” they answer, “it’s about five minutes from here.” You say, “Yes, but how many miles away is it?” They don’t know. It’s true that a person doesn’t know the answer to your question sometimes. What happens in such a situation? A New Yorker might say, “Sorry, I have no idea.” But in Yucatan, Mexico, no one answers “I don’t know.” People in Yucatan believe that “I don’t know” is impolite. They usually give an answer, often a wrong one. A tourist can get very, very lost in Yucatan! 56. When a tourist asks the Japanese the way to a certain place, they usually ______. A. describe the place carefully B. show him a map of the place C. tell him the names of the streets D. refer to recognizable buildings and places 57. What is the place where people measure distance in time? A. New York. B. Los Angeles. C. Kansas. D. Iowa. 58. People in Yucatan may give a tourist a wrong answer ______. A. in order to save time B. as a test C. so as to be polite D. for fun 59. What can we infer from the text? A. It’s important for travelers to understand cultural differences. B. It’s useful for travelers to know how to ask the way properly.

C. People have similar understandings of politeness. D. New Yorkers are generally friendly to visitors. B Heroes of Our Time A good heart Dikembe Mutombo grew up in Africa among great poverty and disease. He came to Georgetown University on a scholarship (奖学金) to study medicine — but Coach (教练) John Thompson got a look at Dikembe and had a different idea. Dikembe became a star in the NBA, and a citizen of the United States. But he never forgot the land of his birth, or the duty to share his fortune with others. He built a new hospital in his old hometown in the Congo. A friend has said of this good-hearted man: “Mutombo believes that God has given him this chance to do great things.” Success and kindness After her daughter was born, Julie Aigner-Clark searched for ways to share her love of music and art with her child. So she borrowed some equipment, and began filming children’s videos(录像) in her own house. The Baby Einstein Company was born, and in just five years her business grew to more than $20 million in sales. And she is using her success to help others — producing child safety videos with John Walsh of the National Center for Missing and Exploited Children. Julie says of her new program: “I believe it’s the most important thing that I have ever done. I believe that children have the right to live in a world that is safe.” Bravery and courage A few weeks ago, Wesley Autrey was waiting at a Harlem subway station with his two little girls when he saw a man fall into the path of a train. With seconds to act, Wesley jumped onto the tracks, pulled the man into the space between the rails (铁轨), and held him as the train passed right above their heads. He insists he’s not a hero. He says: “We have got to show each other some love.” 60. What was Mutombo praised for? A. Being a star in the NBA. B. Being a student of medicine. C. His work in the church. D. His willingness to help the needy. 61. Mutombo believes that building the new hospital is ______. A. helpful to his personal development B. something he should do for his homeland C. a chance for his friends to share his money D. a way of showing his respect to the NBA 62. What did the Baby Einstein Company do at its beginning? A. Produce safety equipment for children. B. Make videos to help protect children. C. Sell children’s music and artwork. D. Look for missing and exploited children. 63. Why was Wesley Autrey praised as a hero? A. He helped a man get across the rails. B. He stopped a man from destroying the rails.

C. He protected two little girls from getting hurt. D. He saved a person without considering his own safety. C Tom was one of the brightest boys in the year, with supportive parents. But when he was 15 he suddenly stopped trying. He left school at 16 with only two scores for secondary school subjects. One of the reasons that made it cool for him not to care was the power of his peer (同龄人) group. The lack of right male (男性的) role models in many of their lives — at home and particularly in the school environment (环境) — means that their peers are the only people they have to judge themselves against. They don’t see men succeeding in society so it doesn’t occur to them that they could make something of themselves. Without male teachers as a role model, the effect of peer actions and street culture (文化) is all-powerful. Boys want to be part of a club. However, schools can provide the environment for change, and provide the right role models for them. Teachers need to be trained to stop that but not in front of a child’s peers. You have to do it one to one, because that is when you see the real child. It’s pointless sending a child home if he or she has done wrong. They see it as a welcome day off to watch television or play computer games. Instead, schools should have a special unit where a child who has done wrong goes for the day and gets advice about his problems — somewhere he can work away from his peers and go home after the other children. 64. Why did Tom give up studying? A. He disliked his teachers. B. His parents no longer supported him. C. It’s cool for boys of his age not to care about studies. D. There were too many subjects in his secondary school. 65. What seems to have a bad effect on students like Tom? A. Peer groups. B. A special unit. C. The student judges. D. The home environment. 66. What should schools do to help the problem schoolboys? A. Wait for their change patiently. B. Train leaders of their peer groups. C. Stop the development of street culture. D. Give them lessons in a separate area. 67. A teacher’s work is most effective with a schoolboy when he ______. A. is with the boy alone B. teaches the boy a lesson C. sends the boy home as punishment D. works together with another teacher D Far from the land of Antarctica (南极洲), a huge shelf of ice meets the ocean. At the underside of the shelf there lives a small fish, the Antarctic cod.

For forty years scientists have been curious about that fish. How does it live where most fish would freeze to death? It must have some secret. The Antarctic is not a comfortable place to work and research has been slow. Now it seems we have an answer. Research was begun by cutting holes in the ice and catching the fish. Scientists studied the fish’s blood and measured its freezing point. The fish were taken from seawater that had a temperature of -1.88℃ and many tiny pieces of ice floating in it. The blood of the fish did not begin to freeze until its temperature was lowered to -2.05℃. That small difference is enough for the fish to live at the freezing temperature of the ice-salt mixture. The scientists’ next research job was clear: Find out what in the fish’s blood kept it from freezing. Their search led to some really strange thing made up of a protein (蛋白质) never before seen in the blood of a fish. When it was removed, the blood froze at seawater temperature. When it was put back, the blood again had its antifreeze quality and a lowered freezing point. Study showed that it is an unusual kind of protein. It has many small sugar molecules (分子) held in special positions within each big protein molecule. Because of its sugar content, it is called a glycoprotein. So it has come to be called the antifreeze fish glycoprotein. Or AFGP. 68. What is the text mainly about? A. The terrible conditions in the Antarctic. B. A special fish living in freezing waters. C. The ice shelf around Antarctica. D. Protection of the Antarctic cod. 69. Why can the Antarctic cod live at the freezing temperature? A. The seawater has a temperature of -1.88℃. B. It loves to live in the ice-salt mixture. C. A special protein keeps it from freezing. D. Its blood has a temperature lower than -2.05℃. 70. What does the underlined word “it” in Paragraph 5 refer to? A. A type of ice-salt mixture. B. A newly found protein. C. Fish blood. D. Sugar molecule. 71. What does “glycol-” in the underlined word “glycoprotein” in the last paragraph mean? A. sugar B. ice C. blood D. molecule E If your boss asks you to work in Moscow this year, he’d better offer you more money to do so — or even double that depending on where you live now. That’s because Moscow has just been found to be the world’s most expensive city for the second year in a row by Mercer Human Resources Consulting. Using the cost of living in New York as a base, Mercer determined Moscow is 34.4 percent more expensive including the cost of housing, transportation, food, clothing, household goods and entertainment (娱乐).

A two-bedroom flat in Moscow now costs $4,000 a month; a CD $24.83, and an international newspaper $6.30, according to Mercer. By comparison, a fast food meal with a hamburger (汉堡包) is a steal at $4.80. London takes the No.2 place, up from No.5 a year ago, thanks to higher cost of housing and a stronger British pound relative to the dollar. Mercer estimates (估算) London is 26 percent more expensive than New York these days. Following London closely are Seoul and Tokyo, both of which are 22 percent more expensive than New York, while No.5 Hong Kong is 19 percent more costly. Among North American cities, New York and Los Angeles are the most expensive and are the only two listed in the top 50 of the world’s most expensive cities. But both have fallen since last year’s study — New York came in 15th, down from 10th place, while Los Angeles fell to 42nd from 29th place a year ago. San Francisco came in a distant third at No. 54, down 20 places from a year earlier. Toronto, meanwhile, is Canada’s most expensive city but fell 35 places to take nd 82 place worldwide. In Australia, Sydney is the priciest place to live in and No. 21 worldwide. 72. What do the underlined words “a steal” in Paragraph 3 mean? A. an act of stealing B. something delicious C. something very cheap D. an act of buying 73. London has become the second most expensive city because of ______. A. the high cost of clothing B. the stronger pound against the dollar C. its expensive transportation D. the high prices of fast food meals 74. Which city is the third most expensive on the list? A. Tokyo. B. Hong Kong. C. Moscow. D. Sydney. 75. Which city has dropped most on the list in North America? A. New York. B. Los Angeles. C. San Francisco. D. Toronto.

参考答案 第三部分 56. D 57. B 66. D 67. A

58. C 68. B

59. A 69. C

60. D 70. B

61. B 71. A

62. C 72. C

63. D 73. B

64. C 74. A

65. A 75. D


推荐相关:

2008年全国高考语文试题及答案-辽宁卷.doc

2008年全国高考语文试题及答案-辽宁卷 - 2008 年普通高等学校招生全国统一考试(辽宁卷) 语文 本试卷分第Ⅰ卷(选择题)和第Ⅱ卷(非选择题)两部分。...


2008年辽宁省高考数学试卷(文科)答案与解析.doc

暂无评价|0人阅读|0次下载|举报文档2008辽宁省高考数学试卷(文科)答案与解析_高考_高中教育_教育专区。答案精准,解析详尽!2008辽宁省高考数学试卷(文科)参考...


2008年高考辽宁卷优秀作文赏析.doc

2008高考辽宁卷优秀作文赏析 - 2008高考辽宁卷优秀作文赏析 [2008高考辽宁卷作文题] 阅读下面的文字,根据要求写一篇不少于 800 字的文章。 某社登了一...


2008年高考英语(辽宁卷)word版及答案.doc

2008高考英语(辽宁卷)word版及答案 - 2008 年普通高等学校招生统一考试(辽宁卷)英语 word 版 及答案 辽宁英语试题 第一部分 听力(共两节,满分 20 分) 做...


2008年高考试题--语文(辽宁卷)word有答案.doc

2008高考试题--语文(辽宁卷)word有答案 - 2008 年普通高等学校招生全国统一考试(辽宁卷) 语文 本试卷分第Ⅰ卷(选择题)和第Ⅱ卷(非选择题)两...


2008年辽宁省高考数学试卷(理科)答案与解析.doc

暂无评价|0人阅读|0次下载|举报文档2008辽宁省高考数学试卷(理科)答案与解析_高考_高中教育_教育专区。答案精准,解析详尽!2008辽宁省高考数学试卷(理科)参考...


2008辽宁高考英语(含答案).doc

2008辽宁高考英语(含答案) - 2008 年普通高等学校招生全国统一考试 (辽宁卷) 英语 第一卷(三部分,共 115 分) 第一部分 听力(共两节,满分 30 分) 做题时,...


2008年辽宁高考理科综合(全国1)试卷及答案_图文.doc

暂无评价|0人阅读|0次下载 | 举报文档 2008辽宁高考理科综合(全国1)试卷及...2008年_高考_理综试题及... 15页 免费 08高考全国卷一理综试... 15...


2008年辽宁省高考语文试卷.doc

2008辽宁省高考语文试卷 - 2008 年普通高等学校招生全国统一考试(辽宁卷) 语文 本试卷分第Ⅰ卷(选择题)和第Ⅱ卷(非选择题)两部分。第Ⅰ卷 1 ...


2008年高考试题数学文(辽宁卷)_图文.doc

2008高考试题数学文(辽宁卷) - 2008 年普通高等学校招生全国统一考试(辽宁卷) 数学(供文科考生使用) 第Ⅰ卷(选择题 共 60 分) 本试卷分第Ⅰ卷(选择...


2008年高考语文试题(辽宁卷).doc

2008高考语文试题(辽宁卷) - 自然派的奠基人果戈理 杨健云 人物简介


2008年辽宁省高考数学试卷(理科).doc

2008辽宁省高考数学试卷(理科) - 2008辽宁省高考数学试卷(理科)


2008年高考语文试题(辽宁卷).doc

2008高考语文试题(辽宁卷) - 2008 年普通高等学校招生全国统一考试(辽宁卷) 语文 本试卷分第Ⅰ卷(选择题)和第Ⅱ卷(非选择题)两部分。第Ⅰ卷 ...


我的收藏-2008年辽宁省高考试题数学(理)及答案.doc

我的收藏-2008辽宁省高考试题数学(理)及答案 - 再露锋芒,宜将剩勇追穷寇;一展鸿图,不可沽名学霸王。 更多精彩请加 824135830 960178234 2008 年普通高等学校...


2008年辽宁省高考文科数学试卷及答案.doc

暂无评价|0人阅读|0次下载|举报文档 高考真题与答案辽宁卷)数学(文科考生使用) 2008 年(辽宁卷)数学(文科考生使用) 小题, 在每小题...


2008年高考理科数学试题(辽宁卷).doc

2008高考理科数学试题(辽宁卷) - 2008 年普通高等学校招生全国统一考试(辽宁卷) 数学(供理科考生使用) 本试卷分第Ⅰ卷(选择题)和第Ⅱ卷(非选择题)两部分....


2008年辽宁高考 英语试题及答案 有详解.doc

2008辽宁高考 英语试题及答案 有详解 - 选填,简要介绍文档的主要内容,方


2008年全国各地20套高考卷分类汇编_图文.ppt

2008年全国各地20套高考卷分类汇编 - (辽宁卷)24. My neighb


【高考试题】2008年全国高考数学试题(辽宁卷)★(理工农....doc

暂无评价|0人阅读|0次下载 【高考试题】2008年全国高考数学试题(辽宁卷)★(理工农医类)_高考_高中教育_教育专区。【高考试题】2008 年全国高考数学试题(辽宁卷)...


08-09辽宁高考诗歌鉴赏.doc

08-09辽宁高考诗歌鉴赏 - 晚泊岳阳 欧阳修 卧闻岳阳城里钟,系舟岳阳城下树

网站首页 | 网站地图
All rights reserved Powered by 学霸学习网 www.tceic.com
copyright ©right 2010-2021。
文档资料库内容来自网络,如有侵犯请联系客服。zhit325@126.com