tceic.com
学霸学习网 这下你爽了
相关文章
当前位置:首页 >> 六年级数学 >>

河南_附近各省小学英语招教试题_图文


阳光家教网 www.ygjj.com

小学数学学习资料

山西(有), 湖南(有但没答案,只找到 2006 年湖南省湘潭市市直学校公开招聘教师考试英语), 3,湖北(只有公共知识), 3. 河北(2009 年河北省某市教师招聘考试中学英语试卷及答案), 4. 山东(2010 山东省教师招聘考试某市真题【提前看】内部) , 5. 江苏(没找到) , 6. 安徽(有) , 7. 浙江(浙江省教授招聘考试小学英语学科考试试题) , 8. 江西(没找到) , 9. 陕西(没找到) , 10. 四川 1. 2. 2006 年湖南省湘潭市市直学校公开招聘教师考试英语

1、本考试时量为 120 分钟,满分为 100 分。 2、答题时,教师将所有选择题的答案写在答题卷上,将短文改错和书面 表达部分直接写在 试卷上,考试结束后,教师将试卷及答题卷一并上交。 3、凡将选择题的答案直接写在试卷上的不给分。 第一部分:教育学、心理学基本知识(20 分,另卷) 第二部分:外语教育的理论与实践(10 分) I、单项选择题(选择正确答案) (每小题 1 分,共计 5 分) 1、语言技能_______. A、包含听、说、读、写、译五个方面的能力 B、是指一个人说话时遣词造句的能力 C、 包含听、说、读、写四个方面的技能以及这四种技能的综合运用能力 D、是指一个人的语言表述能力 2、英语课程评价体系的改革,主要是_______。 A、强调形成性评价 B、实现评价主体的多元化和评价形式的多样化 C、考试方式的改革 D、让学生自主学习 3、在设计“任务型”教学活动时,教师可以忽视的是: A、活动要以学生的生活经验和兴趣为出发点,内容和方式要尽量真实。 B、活动应积极促进英语学科和其他学科间的相互渗透和联系。 C、活动要能够促进学生获取、处理和使用信息,用英语与他人交流,发 展用英语解决 实际问题的能力。 D、活动应局限于课堂教学,不要延伸到课堂之外的学习和生活之中。 4、以下哪个选项不属于学习策略的范畴? A、利用音像和网络资源丰富学习内容。 B、设计探究式学习活动,促进实践能力和创新思维的发展。 C、在学习过程中进行自我评价,并根据需要调整学习目标。 D、制订阶段性学习目标以及实现目标的方法。
1

阳光家教网 www.ygjj.com

小学数学学习资料

5、以下哪种描述是错误的? A、听、说、读、写既是学习的内容,又是学习的手段。 B、听和读是理解的技能,说和写是表达的技能。 C、基础教育阶段学生应该学习和掌握的英语语言知识包括语音、词汇、 语法、功能和 话题等五个方面的内容。 D、在英语学习的起始阶段,教师应对学生出现的任何错误当场给予纠正, 以使学生不 走弯路。 II、多项选择题。 (凡多选、少选、不选或错选均不给分) (每小题 1 分, 共计 5 分) 6、要具备较强的综合语言运用能力,必须有语言技能、______作基础。 A、语言知识 B、情感态度 C、学习策略 D、文化意识 7、教师在教学中应关注学生的情感态度,是因为情感态度包含了影响学 生学习效果的以下 因素: A、学习兴趣和动机 B、尊师爱友 C、自信与意志力 D、合作学习 8、听、说、读、写的训练内容与形式应尽可能________。 A、贴近学生的实际生活 B、贴近真实的交际行为 C、贴近英语国家的文化 D、贴近有目的地综合运用英语的活动 9、在英语教学中,既要有学生的个别活动,又要有学生的集体活动。协 调这两种活动的原则是___________ 。 A、既要力求使全班学生都投入活动又要防止有的学生在活动中成为“南 郭先生” B、既要合作学习,又要以个人学习作为合作学习的基础 C、既要活跃,又要沉静,以适应外倾和内倾学生的需要 D、重在保证课堂活动不单一化,也增强直观性 10、 在教学中, 教师努力营造一种宽松、民主、和谐的氛围是非常重要的。 要营造这种氛围, 教师应做到:_______。 A、保护后进学生的自尊心和积极性 B、创设各种合作学习的活动,体验集体荣誉感和成就感,发展合作精神 C、特别关注性格内向的和学习有困难的学生,尽可能多地为他们创造语 言实践机会 D、建立民主的师生交流渠道,经常和学生一起反思学习过程和学习效果 第三部分 专业基础知识
2

阳光家教网 www.ygjj.com

小学数学学习资料

III. 语法和词汇知识 从每题所给的 A、B、C、D 四个选项中,选出可以填入空白处的最佳选 项。(共 30 小题, 每小题 0.5 分,满分 15 分) 11. Peter______ a lot of Spanish by playing with the native boys and girls. A. picked up B. took up C. made up D. turned up 12. -Did you tell Julia about the result? -Oh, no, I forgot. I ________ her now. A. will be calling B. will call C. call D. am to call 13. John, look at the time. ___________ you play the piano at such a late hour? A. Must B. Can C. May D. Need 14. —Did Jack come back early last night? —Yes. It was not yet eight o’clock ______he arrived home. A. before B. when C. that D. until 15. —Can the project be finished as planned? —Sure, it ______completed in time, we’ll work two more hours a day. A. having got B. to get C. getting D. gets 16. ______, Carolina couldn’t get the door open. A. Try as she might B. As she might try C. She might try as D. Might as she try 17. What a table! I’ve never seen such a thing before. It is ______ it is long. A. half not as wide as B. wide not as half as C. not half as wide as D. as wide as not half 18. —How about putting some pictures into the report? —________A picture is worth a thousand words.
3

阳光家教网 www.ygjj.com

小学数学学习资料

A. No way. B. Why not? C. All right? D. No matter. 19. They _______ on the program for almost one week before I joined them, and now we _______ on it as no good results have come out so far. A. had been working; are still working B. had worked; were still working C. have been working; have worked D. have worked; are still working 20. The place _______ the bridge is supposed to be built should be ________the cross-river traffic is the heaviest. A. which; where B. at which; which C. at which; where D. which; in which 21. —Don't you think it necessary that he _______ to Miami but to New York? —I agree, but the problem is ________ he has refused to. A. will not be sent; that B. not be sent; that C. should not be sent; what D. should not send; what 22. Months ago we sailed ten thousand miles across this open sea, which _______ the Pacific, and we met no storms. A. was called B. is called C. had been called D. has been called 23. —______ that he managed to get the information? —Oh, a friend of his helped him. A. Where was it B. Who was it C. How was it D. Why was it 24. There was such a long queue for coffee at the interval that we ________ gave up. A. eventually B. unfortunately C. generously D. purposefully 25. Word comes that free souvenirs will be given to _______ comes first. A. no matter whom B. whomever
4

阳光家教网 www.ygjj.com

小学数学学习资料

C. no matter who D. whoever 26. ____for the terrible accident, as the public thought, the mayor felt nervous and was at a loss what to do. A. Having blamed B. To blame C. Being to be blamed D. Being to blame 27. —How did the plan strike you? —It _____, so we can’t think too highly of it. A. all depends B. makes no sense C. is so practical D. is just so so 28. The new tax would force companies to _____ energy-saving measures. A. adopt B. adjust C. adapt D. accept 29. I think ________ knowledge of the Internet is ________ must in our work today. A. a; a B. the; an C. the; 不填 D. 不填; a 30. _______ center has been set up to give ________ on scientific farming for the nearby farmers. A. Information; advice B. An information; advice C. An information; advices D. Information; advices 31. —Carl, go to wash the dishes. —Why_______? Jack is doing nothing over there. A. me B. I C. he D. him 32. —What did Mr Black do in the middle of the night? —Well, I'm not sure, but he was often heard ___________. A. singing the same song B. to sing the same song C. sing a same song D. to be playing same song
5

阳光家教网 www.ygjj.com

小学数学学习资料

33. The computers made by our company sell best, but several years ago no one could have imagined the role in the markets that they ________. A. were playing B. were to play C. have played D. played 34. The novel “The Da Vinci Code” ______ a great success and was translated into 44 languages in 2004. A. appreciated B. enjoyed C. won D. seized 35. —I haven’t seen you for ages. Haven’t you graduated from college? —Yes. I _____ English for four years in Nanjing. A. study B. have studied C. am studying D. studied 36. —What made him so happy? —_____ as the model student in school. A. He being elected B. His electing C. His being elected D. His been elected 37. —You don’t like this oil painting, do you? —______. I like it better _____ I look at it. A. Yes; the moment B. No; as C. No; when D. Yes; the more 38. Nobody but the twins ________ some interest in the project till now. A. shows B. show C. have shown D. has shown 39. —According to the weather report, the temperature tomorrow will rise up _______22 degrees centigrade. —Oh, it’s quite hot ________ December. A. to; for B. at; in C. /; in D. by; for 40. Mary spent the whole weekend _______ in her room, _______for the
6

阳光家教网 www.ygjj.com

小学数学学习资料

coming examinations. A. locked…prepared B. being locked…preparing C. locked…preparing D. locking…preparing IV. 完形填空(共 20 小题;每小题 1 分,满分 20 分) 阅读下列短文,掌握其大意,然后从每小题所给的四个选项 A、B、C、D 中,选出最 佳选项。 In the days of Samuel Clemens, better known as Mark Twain, life on a steamboat on the Mississippi River was 41 . One of the most exciting 42 of that period was a race 43 two of the fastest river boats. The Natchez had steamed up the river from New Orleans to St. Louis in three days, twenty-one hours, and fifty-eight minutes. John Cannon, 44 of the Robert E. Lee felt sure that he could 45 this time and challenged the captain of the Natchez. 46 his boat light, Captain Cannon 47 no passengers 48 ; he did not 49 the usual goods. Moreover, he had crews with supplies of coal waiting on floats along the river so that the boat would not have to put it to shore for 50 .The race began on June 30, 1870. Being lighter than the Natchez, the Lee jumped into an early lead. For three days the race continued, 51 the boats travelling at full steam. They were 52 each other the whole time, 53 short spaces when bends in the river hid one or the other from view. Then only a few hours from its goal, the Natchez 54 a rock and ran aground (搁浅) . The Lee steamed proudly into St. Louis in exactly three days, eighteen hours, and thirty minutes after she had left New Orleans. Bell rang, and people called 55 the boat named after the general56 as an army engineer had prevented the river from changing its course and St. Louis 57 becoming an inland town. The Lee 58 a good record---one that brought honor to all rivermen. However, the great day of the river steamers was drawing to 59 . The 60 won the passenger and goods business from the river boats. There are boats on the river today. But they are not the white birds that attracted young Samuel Clemens. 41. A. an adventure B. a story C. an experience D. a creation 42. A. incidents B. events C. accidents D. affairs 43.A. between B. among C. in D. within 44. A. shopkeeper B. postmaster C. headmaster D. captain 45. A. beat B. won C. fall D. hit 46. A. Making B. To make C. Made D. So as to make 47. A. rode B. drove C. took D. brought 48. A. on the board B. in board C. on board D. in the board 49. A. carry B. lift C. support D return 50. A. oil B. coal C. gas D. water 51. A. with B. and C. having D. for 52. A. at sight of B. in sight C. out of sight D. in sight of 53. A. besides B. beside C. but D. except for 54. A. hit B. knocked C. beat D. struck
7

阳光家教网 www.ygjj.com

小学数学学习资料

55. A. with a joy B. with joy C. in joy D. in excitement 56. A. which B. whom C. who D. what 57. A. from B. in C. not D. to 58. A. has made B. had made C. made D. had done 59. A. a close B. stop C. a pause D. a rest 60. A. traffic B. railroads C. planes D. airlines V. 阅读理解(共 25 小题,计 25 分) (A) 1. Driver Wanted (1)Clean driving license. (2)Must be of smart appearance. (3)Aged over 25. Apply to: Capes Taxis, 17 Palace Road, Boston. 61. What prevents Jack, an experienced taxi driver, working for Capes Taxis? A. Fond of beer and wine. B. Punished for speeding and wrong parking. 2. Air Hostesses for International Flights Wanted (1)Applicants must be between 20 and 33 years old. (2)Height 1. 6m to 1. 75m. (3)Education to GCSE standard. (4)Two languages. Must be able to swim. Apply to: Recruitment office, Southern Airline, Heathrow Airport West. HR37KK 3. Teacher Needed For private language school. Teaching experience unnecessary. Apply to: The Director of Studies, Instant Language Ltd, 279 Canal Street, Boston. C. Unable to speak a foreign language. D. Not having college education. 62. Ben, aged 22, fond of swimming and driving, has just graduated from a college. Which job might be given to him? A. Driving for Capes Taxis.B. Working for Southern Airlines. C. Teaching at Instant Language Ltd. D. None of the three. 63. What prevents Mary, aged 25, becoming an air hostess for international flights? A. She once broke a traffic law and was fined. B. She can't speak Japanese very well. C. She has never worked as an air hostess before. D. She doesn't feel like working long hours flying abroad. 64. Which of the following is NOT mentioned in the three advertisements? A. Marriage. B. Male or female. C. Education. D. Working experience. (B) A new period is coming. Call it what you will: the service industry, the information age, the knowledge society. It all translates to a great change in the way we work. Already we’re partly there, the percentage of people who earn their living by making things has fallen sharply in the Western World. Today the majority
8

阳光家教网 www.ygjj.com

小学数学学习资料

of jobs in America, Europe and Japan (two thirds or more are in many of these countries) are in the service industry, and the number is on the rise. More women are in the work force than ever before. There are more part-time jobs. More people are self-employed. But the breath of the great change can’t be measured by numbers alone, because it also is giving rise to new way of thinking about the nature of work itself. Long-held opinions about jobs and careers, the skills needed to succeed, even the relation between workers and employers—all these are being doubted. We have only to look behind us to get some sense of what may lie ahead. No one looking ahead 20 years possibly could have seen the ways in which a single invention, the chip(芯片), would change our world thanks to its uses in personal computers, and factory equipment. Tomorrow’s achievements in biotechnology or even some still unimagined technology could produce a similar wave of great changes. But one thing is certain: information and knowledge will become even more important, and the people who own it, whether they work in factories or services, will have the advantage and produce the wealth. Computer knowledge will become as basic a requirement as the ability to read and write. he ability to deal with problems by making use of information instead of performing regular tasks will be valued above all else. If you look ahead 10 years, information service will be leading the way. It will be the way you do your job. 65. Information age means _____________. A. the service industry is depending more and more on women workers B. heavy industries are rapidly increasing C. people find it harder and harder to earn a living by working in factories D. most of the job chances can now be found in the service industry. 66. Knowledge society brings about a great change that __________ A. the difference between the workers and employers has become smaller B. people’s old ideas about work no longer exist C. most people have to take part-time jobs D. people have to change their jobs from time to time 67. The future will probably belong to those who _________. A. own and know how to make use of information B. can read and write well C. devote themselves to service industries D. look ahead instead of looking back (C) Among various programmes, TV talk shows have covered every inch of space on daytime television. And anyone who watches them regularly knows that each one is different in style(风格). But no two shows are more opposite in content, while at the same time standing out above the rest, than the Jerry Springer and the Oprah Winfrey shows. Jerry Springer could easily be considered the king of “rubbish talk”. The contents on his show are as surprising as can be. For example, the show takes the ever-common talk show titles of love, sex, cheating, and hate, to a different level. Clearly, the Jerry Springer show is about the dark side of society, yet people are willing to eat up the troubles of other people's lives. Like Jerry Springer, Oprah Winfrey takes TV talk show to its top, but Oprah goes in the opposite direction. The show is mainly about the improvement of society and different quality of life. Contents are from teaching your children lessons,
9

阳光家教网 www.ygjj.com

小学数学学习资料

managing your work week, to getting to know your neighbors. Compared to Oprah, the Jerry Springer show looks like poisonous waste being poured into society. Jerry ends every show with a “final word”. He makes a small speech about the entire idea of the show. Hopefully, this is the part where most people will learn something very valuable. Clean as it is, the Oprah show is not for everyone. The show's main viewers are middleclass Americans. Most of these people have the time, money, and ability to deal with life's tougher problems. Jerry Springer, on the other hand, has more of a connection with the young adults of society. These are 18-to-21-year-olds whose main troubles in life include love, relationship, sex, money and drug. They are the ones who see some value and lessons to be learned through the show's exploitation. 68. Compared with other TV talk shows, both the Jerry Springer and the Oprah Winfrey are_____. A. more interesting B. unusually popular C. more detailed D. more formal 69. Though the social problems Jerry Springer talks about appear unpleasant, people who watch the shows_____. A. remain interested in them B. are ready to face up to them C. remain cold to them D. are willing to get away from them 70. Which of the following is likely to be a topic of the Oprah Winfrey show? A. A new type of robot. B. Nation hatred. C. Family income planning. D. Street accident. 71. We can learn from the passage that the two talk shows_______. A. have become the only ones of its kind B. exploit the weaknesses in human nature C. appear at different times of the day D. attract different people (D) Advertisers tend to think big and perhaps this is why they’re always coming in for criticism. Their critics seem to resent them because they have a flair for self-promotion and because they have so much money to throw around. “It’s iniquitous,” they say, “that this entirely unproductive industry (if we can call it that) should absorb millions of pounds each year. It only goes to show how much profit the big companies are making. Why don’t they stop advertising and reduce the price of their goods? After all, it’s the consumer who pays…” The poor old consumer! He’d have to pay a great deal more if advertising didn’t create mass markets for products. It is precisely because of the heavy advertising that consumer goods are so cheap. But we get the wrong idea if we think the only purpose of advertising is to sell goods. Another equally important function is to inform. A great deal of the knowledge we have about household goods derives largely from the advertisements we read. Advertisements introduce us to new products or remind us
10

阳光家教网 www.ygjj.com

小学数学学习资料

of the existence of ones we already know about. Supposing you wanted to buy a washing machine, it is more than likely you would obtain details regarding performance, price, etc. , from an advertisement. Lots of people pretend that they never read advertisements, but this claim may be seriously doubted. It is hardly possible not to read advertisements these days. And what fun they often are, too! Just think what a railway station or a newspaper would be like without advertisements. Would you enjoy gazing at a blank wall or reading railway byelaws while waiting for a train? Would you like to read only closely printed columns of news in your daily paper? A cheerful, witty advertisement makes such a difference to a drab wall or a newspaper full of the daily ration of calamities. We must not forget, either, that advertising makes a positive contribution to our pockets. Newspapers, commercial radio and television companies could not subsist without this source of revenue. The fact that we pay so little for our daily paper, or can enjoy so many broadcast programmes is due entirely to the money spent by advertisers. Just think what a newspaper would cost if we had to pay its full price! Another thing we mustn’t forget is the “small ads.” which are in virtually every newspaper and magazine. What a tremendously useful service they perform for the community! Just about anything can be accomplished through these columns. For instance, you can find a job, buy or sell a house, announce a birth, marriage or death in what used to be called the ‘hatch, match and dispatch’ column but by far the most fascinating section is the personal or “agony” column. No other item in a newspaper provides such entertaining reading or offers such a deep insight into human nature. It’s the best advertisement for advertising there is! 72. What is the main idea of this passage? A. Advertisement. B. The benefits of advertisement. C. Advertisers perform a useful service to communities. D. The costs of advertisement. 73. The attitude of the author toward advertisers is_______. A. appreciative B. trustworthy C. critical D. dissatisfactory 74. Why do the critics criticize advertisers?
11

阳光家教网 www.ygjj.com

小学数学学习资料

A. Because advertisers often brag. B. Because critics think advertisement is a “waste of money”. C. Because customers are encouraged to buy more than necessary. D. Because customers pay more. 75. Which of the following is NOTtrue? A. Advertisement makes contribution to our pockets and we may know everything. B. We can buy what we want. C. Good quality products don’t need to be advertised. D. Advertisement makes our life colorful. 76. The passage is_______. A. Narration B. Description C. Criticism D. Argumentation (E) Police fired tear gas and arrested more than 5,000 passively resisting protestors Friday in an attempt to break up the largest antinuclear demonstration ever staged in the United States. More than 135,000 demonstrators confronted police on the construction site of a 1,000-megawatt nuclear power plant scheduled to provide power to most of southern New Hampshire. Organizers of the huge demonstration said, the protest was continuing despite the police actions. More demonstrators were arriving to keep up the pressure on state authorities to cancel the project. The demonstrator had charged that the project was unsafe in the densely populated area, would create thermal pollution in the bay, and had no acceptable means for disposing of its radioactive wasters. The demonstrations would go on until the jails and the courts were so overloaded that the state judicial system would collapse. Governor Stanforth Thumper insisted that there would be no reconsideration of the power project and no delay in its construction set for completion in three years. “This project will begin on time and the people of this state will begin to receive its benefits on schedule. Those who break the law in misguided attempts to sabotage the project will be dealt with according to the law,” he said. And police called in reinforcements from all over the state to handle the disturbances. The protests began before dawn Friday when several thousand demonstrators broke through police lines around the cordoned-off construction site. They carried placards that read “No Nukes is Good Nukes,” “Sunpower, Not Nuclear Power,” and “Stop Private Profits from Public Peril.” They defied police order to move from the area. Tear gas canisters fired by police failed to dislodge the protestors who had come prepared with their own gas masks or facecloths. Finally gas-masked and helmeted police charged into the crowd to drag off the demonstrators one by one. The protestors did not resist police, but refused to walk away under their own power. Those arrested would be charged with unlawful assembly, trespassing, and disturbing the peace. 77. What were the demonstrators protesting about? A. Private profits.
12

阳光家教网 www.ygjj.com

小学数学学习资料

B. Nuclear Power Station. C. The project of nuclear power construction. D. Public peril. 78. Who had gas-masks? A. Everybody. B. A part of the protestors. C. Policemen. D. Both B and C. 79. Which of the following was NOT mentioned as a reason for the demonstration? A. Public transportation. B. Public peril. C. Pollution. D. Disposal of wastes. 80. With whom were the jails and courts overloaded? A. With prisoners. B. With arrested demonstrators. C. With criminals. D. With protestors. 81. What is the attitude of Governor Stanforth Thumper toward the power project and the demonstration? A. Stubborn. B. Insistent. C. Insolvable. D. Remissible. (F) We might marvel at the progress made in every field of study, but the methods of testing a person’s knowledge and ability remain as primitive as ever they were. It really is extraordinary that after all these years, educationists have still failed to device anything more efficient and reliable than examinations. For all the pious claim that examinations test what you know, it is common knowledge that they more often do the exact opposite. They may be a good means of testing memory, or the knack of working rapidly under extreme pressure, but they can tell you nothing about a person’s true ability and aptitude. As anxiety-makers, examinations are second to none. That is because so much depends on them. They are the mark of success or failure in our society. Your whole future may be decided in one fateful day. It doesn’t matter that you weren’t feeling very well, or that your mother died. Little things like that don’t count: the exam goes on. No one can give off his best when he is in mortal terror, or after a sleepless night, yet this is precisely what the examination system expects him to do. The moment a child begins school, he enters a world of vicious competition where success and failure are clearly defined and measured. Can we wonder at the increasing number of ‘drop-outs’: young people who
13

阳光家教网 www.ygjj.com

小学数学学习资料

are written off as utter failures before they have even embarked on a career? Can we be surprised at the suicide rate among students? A good education should, among other things, train you to think for yourself. The examination system does anything but that. What has to be learnt is rigidly laid down by a syllabus, so the student is encouraged to memorize. Examinations do not motivate a student to read widely, but to restrict his reading; they do not enable him to seek more and more knowledge, but induce cramming. They lower the standards of teaching, for they deprive the teacher of all freedoms. Teachers themselves are often judged by examination results and instead of teaching their subjects, they are reduced to training their students in exam techniques which they despise. The most successful candidates are not always the best educated; they are the best trained in the technique of working under duress. The results on which so much depends are often nothing more than a subjective assessment by some anonymous examiner. Examiners are only human. They get tired and hungry; they make mistakes. Yet they have to mark stacks of hastily scrawled scripts in a limited amount of time. They work under the same sort of pressure as the candidates. And their word carries weight. After a judge’s decision you have the right of appeal, but not after an examiner’s. There must surely be many simpler and more effective ways of assessing a person’s true abilities. Is it cynical to suggest that examinations are merely a profitable business for the institutions that run them? This is what it boils down to in the last analysis. The best comment on the system is this illiterate message recently scrawled on a wall: ‘I were a teenage drop-out and now I are a teenage millionaire. ’ 82. The main idea of this passage is______. A. examinations exert a pernicious influence on education B. examinations are ineffective C. examinations are profitable for institutions D. examinations are a burden on students. 83. The author’s attitude toward examinations is_______.
14

阳光家教网 www.ygjj.com

小学数学学习资料

A. detest B. approval C. critical D. indifferent 84. The fate of students is decided by_______. A. education B. institutions C. examinations D. studentshemselves 85. According to the author, the most important of a good education is_______. A. to encourage students to read widely B. to train students to think on their own C. to teach students how to tackle exams D. to master his fate VI. 短文改错(共 10 小题,每小题 0. 5 分,满分 5 分) Our lunch break from 11:50 AM to 1:40 PM. We are 86._______________ like bird that are set free from our cage. The first thing 87. _______________ we do is rush to the field to have the lunch. Students bring 88. _______________ out what they prepare in the morning for lunch, things 89. _______________ such as bread, carrots, drinks, etc. At lunch students who get 90. ______________ into three groups according to their liking, every doing their 91. ______________ own things. The first group of students like to sit in the field, 92. _____________ having lunch and talking. They eat very slow and talk about 93. _____________ the news, homework, etc. I don’t find it excited at all. 94. _______________ That is because I don’t usually eat lunch with them. 95. _____________ VII. 书面表达(5 分) 在刚刚过去的“两会”期间,教育是代表们讨论得最多的热点。很多代表 就教育公平和教 育收费等问题发表了意见, 在社会上引起了很大的反响。 请谈谈你的看法。 I.& II.单项与多项选择题(共 10 小题,每小题 1 分,计 10 分) 1—5 CBDAD 6.ABCD 7. ACD 8. ABD 9. ABC 10. BCD III. 语法和词汇知识 (共 30 小题,每小题 0.5 分,计 15 分) 11—15 ABABB 16—20 ACBAC 21—25 BBCAD 26—30 DCAAB 31—35 AABBD 36—40 CDDAC IV. 完形填空 (共 20 小题;每小题 1 分,计 20 分) 41—45 ABADA 46—50 BCCAB 51—55 ADDAB 56—60 CABAB V. 阅读理解(共 25 小题,每小题 1 分,计 25 分) 61—65 BCDAD 66—70AABAC 71—75 DCAAC
15

阳光家教网 www.ygjj.com 76—80 CCDAB 81—85 AACCB VI. 短文改错(共 10 小题,计 5 分) 86. from 前加 is 87. bird?birds 88.去掉 lunch 前的 the 89. prepare? prepared 90.去掉 who 91. every? each 92. right 93. slow? slowly 94. excited? exciting 95. because? why VII. (略) (计 5 分)

小学数学学习资料

2010 年湖北省武汉市招教考试模拟题
一、 选择题 1.提出“泛智”教育思想,探讨“把一切事物教给一切人类的全部艺术”的教 育家是( A.培根 B.夸美纽斯 C.赫尔巴特 D.赞可夫 2.我国教育目的制定的指导思想和理论基础是( )A.社会本位价值取 B.人本 位价值取向 C.马克思主义关于人的全面发展学说 D.政治本位价值取向 3.在教学中,通过学生观察所学事物或教师语言的形象描述,引导学生形成所学事 物、过程的清晰表象,丰富他们的感性认识,从而使他们能够正确理解书本知识和发展认 知能力的教学原则是( )A.直观性原则 B.启发性原则 C.循序渐进原则 D.巩固性原则 4.马克思主义认为培养全面发展的人的唯一方法是( ) A.理论联系实际 B.做到因材施教 C.实现教育机会均等 D.教育与生产劳动相结合 5.目前世界范围内,最普遍和最基本的教学组织形式是 ( ) A.个别教学 B.小组教学 C.班级授课制 D.复式教学 6、孔子说:“其身正;不令而行;其身不正,虽令不从”,这说明教师应该具 备哪方面的素质( ) A、忠于职守 B、团结协作精神 C、人际交往能力 D、良好的道德修养 7、德国教育家赫尔巴特是( )。 A.儿童中心论的代表 B.教师中心论的代表 C.劳动教育中心论的代表 D.活动中心论的代表 8.个体身心发展中起主导作用的是( ) A 遗传 B 学校教育 C 环境 D 家庭教育 9.心里断乳期是指( ) A 幼儿期 B 儿童期 C 少年期 D 青年期 10.“举一反三”、“闻一知十”是指( ) A 定势 B 迁移 C 应用 D 技能 11.《中华人民共和国教师法》规定,教师考核的机构主体是( ) A 教师所在地的政府机关 B 教师所工作和服务的学校 C 教师所在地的教育行政部门 D 教师所在地的教育督导机构 12.教师在教学中用不同形式的直观材料或事例来说明事物的本质属性成为 A 变式 B 反例 C 正例 D 比较 13.个人在学习活动中感到某种欠缺而为力求获得满足的心理状态是( ) A 学习动机 B 学习需要 C 学习兴趣 D 学习期待 14. 在学业成功与失败归因中,内在的、可控的、不稳定的因素是( )
16

阳光家教网 www.ygjj.com

小学数学学习资料

A 努力程度 B 能力高低 C 运气好坏 D 任务难易 15. 新课改提出初中课程的设置是( ) A 综合课程为主 B 分科课程为主 C 综合和分科课程相结合 D 综合实践活动为主 二、填空题 16、教育活动与其他社会活动的本质区别在于,教育活动是 。 17、誉为“教育学之父”的捷克教育夸美纽斯于 1657 年发表的 ,被认为 是近代最早的教育学专著。 18、英国哲学家洛克认为,人的心灵是“一块白板”,人的发展是由外部力量决 定的,这是个体身心发展动因说中的 。 19、我国中小学课程改革中,有关课程管理的改革趋势是实行 三级 课程管理模式。 20、学校教育工作的主体是 ,学校教育工作必须以此为中心。 21、1922 年颁布的学制是 。 22、下列不需要智力活动参与的是 。 23、精神分析学派的代表人是 。 24、需要层次理论的提出人是 。 25.《教育法》颁布于 年 26.提出少年免费的教育法规是 。 27.规定教师资格的教育法规是 。 三、判断题 28.社会主义的根本任务是解放和发展生产力,提高人民的生活水平。( ) 29.升学率是衡量学校教育教学质量和办学水平的唯一标准。( ) 30.男女智力总体水平大致相等,但智力结构有差异。( ) 31.负强化和惩罚在本质上是相同的。( ) 32 上课是学校进行全面发展教育的基本途径。( ) 33.依法执教是教师职业道德修养的必然要求。( ) 34“勤能补拙”充分说明力因素对非智力因素的影响。( ) 35.新中国成立后颁布的第一个教育法规是《中华人民共和国教师法》。( ) 36.学习动机与学习效果总是一致的。( ) 37. 义务教育是根据法律规定,适龄儿童和青少年都必须接受,国家、社会、家 庭必须予以保证的国民教育。() 38.以他人的高尚思想、 模范行为来影响受教育者的德育方法是榜样示范法。 ) ( 39.新课程倡导研究性学习,所以应抛弃传统的接受性学习。( ) 40.教师职业是一种专门职业,教师是专业人员。( ) 41.练习是形成各种操作技能不可缺少的关键环节。( ) 42.学习室由反复经验引起的, 它所引起的行为及行为潜能的变化是暂时的。 ) ( 43. 高创造者必须具有高于一般水平的智商。( ) 44.建立学生成长档案是一种发展性评价方法。( ) 45.某中学开设了线条画、 垂钓技术等课程供学生自愿选择, 这是地方课程。 ) ( 46. 农村留守儿童出现问题应归咎于家庭,与学校无关。( ) 47.判断一个人心理健康状况应兼顾内部协调与对外良好适应两方面。( ) 四、论述题 48、有人说:“启发式就是问答式”,也有人认为“启发性的关键就在于教师主 动性的发挥”,而更多的人则是感到困惑:“在教学中为什么总是启而不发?”那么,你 认为启发性的关键或核心是什么?在教学中又应该如何贯彻启发性的原则? 49、小王是班上出了名的“调皮鬼”,上课不专心,课后追逐打闹,乱花钱,无 节制,甚至连回家的钱都向老师借,老师找他谈话后答应改过,但并无实际行动。假如你 是小王的老师,将如何运用有关德育规律的知识来解决这一现实问题。 五、案例分析题 50.某重点大学毕业生小李,在公开招聘中以优异的成绩被聘为某初中老师,刚 上班时,他虚心向同事请教,认真备课,努力把握课堂教学的每个环节,工作高度负责,
17

阳光家教网 www.ygjj.com

小学数学学习资料

教学效果好,在期末的评定中成绩优越,但随着工作的熟悉与社会交往的增多,便越来越 不重视备课和对教学环节的把握,开始变得浮躁,他认为:“教师上课就那么回事,我备 好一遍课可以用好多年!” 上学期学生评教,小李排名倒数。校长找其谈话,她还不以为然:“我重点大学 毕业生,难道还教不了初中生?”之后,他把对校长和学生评教的不满都撒到学生身上, 上课时对不专心听讲或成绩差的学生或挖苦讽刺或罚站,甚至赶出教室。 试从教师职业道德的角度,分析这位教师的行为。 51. 某初二(3)班的许多学生,在一次考试中,因成绩不理想而情绪低落,教 师里失去了往日的欢快和活泼。班主任为缓解这种气氛,带领学生去溜冰。学生一次次摔 跤一次次又站起来,丝毫没有沮丧和气馁。班主任就借机告诉学生:“学会溜冰尚且需要 经过无数次的摔跤才能成功,更何况复杂艰苦的学习呢?”于是学生们放下心理包袱,信 心十足的又投入学习中。 结合教育学理论分析案例。 52、小明平时学习挺好,但是一到考试发挥就很不理想,他很沮丧,如果你是他 的班主任老师,你该如何去帮助他

2010 年湖北武汉招教考试模拟题答案
B

一、 选择题

1、B 2、C 3、A 4、D 5、C 6、D 7、B 8、B 9、C 10、B 11、B 12、A 13、 14、A 15、C 二、填空题 16、培养人的社会实践活动 17、《 大教学论 》18、外铄论 19、国家、地方和 学校 20、教学 21、壬戌学制 22、意志力 23、弗洛伊德 24、马斯洛 25、1995 26、《义务 教育法》 27、《教师法》 三、判断题 28、√ 29、× 30、√ 31、× 32、× 33、√ 34、× 35、× 36、× 37、√ 38、√ 39、× 40、√ 41、√ 42、× 43、× 44、√ 45、×46、×47、√ 四、论述题 48、答:①启发性的关键或核心是调动学生的主动性和积极性,特别是激发学生思维的 积极性②贯彻启发性原则的基本要求:a.调动学生的学习主动性;b.启发学生独立思考;c.让学 生动手,培养解决问题的能力;d.发扬教学民主。 49、答:①学生思想品德的形成是知、情、意、行诸因素统一发展的过程;既要提高小 王的道德认识,又要重视道德情感、意志和行为培养; ②学生的思想品德是在活动和交往中形 成的, 教师应开展多种形式的活动来提升小王的思想品德修养③学生思想品德的提高是一个思想 内部的转化的问题④学生思想品德的提高是一个长期性和反复性的过程, 教师要长期不懈, 坚持 长期抓,反复抓。 五、案例分析题 50、答案要点提示:中小学职业道德规范要求教师应爱国守法、爱岗敬业、关爱学生、 教书育人、为人师表和终身学习。 51、答案要点提示:从德育的原则来看:依靠积极因素,克服消极因素的原则。 从德育方法来看:实际锻炼法 52、答案要点提示: (1)坚持因材施教的原则,具体问题具体分析。 (2)指导其正确的面对挫折:一切分析原因,找到问题解决的方法。在共同分析问题 作出假设时,利用耶基斯-多德森定律 (3)利用皮格马利翁效应,表现教师的期待和信任

2010 山东省教师招聘考试某市真题【提前看】内部 一、不定向选择题(30 分) 1、人的身心发展的一般规律包括( ) A、顺序性 B、阶段性 C、不平衡性 2、教育目的的作用有( )

D、互补性

18

阳光家教网 www.ygjj.com A、导向作用 用 B、教育作用 C、激励作用

小学数学学习资料

D、评价作

3、教师的一般角色有( ) A、传道者 B、榜样 C、管理者 D、朋友 4、新课程标准从( )几个方面阐述课程具体目标。 A、理想与爱好 B、知识与技能 C、过程与方法 D、 情感态度与价值观 5、属于我国古代《学记》中的教学原则有( ) A、教学相长 B、“预”“时”“孙”“摩” C、因材施教 D、“长善救失” 6、个案研究中常用的研究方法主要有( ) A、追因法 B、临床法 C、产品分析法 D、跟踪法 7、世界教育改革的趋势有( ) A、教育人文化 B、教育化 C、教育民主化 D、教育 多元化 8、学校文化是由( )几部分构成的。 A、观念文化 B、规范文化 C、校园文化 D、物质文 化 9、作为社会权利主体,青少年儿童主要享有的合法权利有( ) A 受教育权 B、身心健康权 C、人格尊严权 D、名 誉权和荣誉权 10、CIPP 评价模式包括的步骤有( ) A、背景评价 B、输入评价 C、过程评价 D、成果评 价 11、( )是教育科学研究中广泛使用的、基本的研究方法。 A、调查法 B、问卷法 C、观察法 D、实验法 12、 德育的体谅模式形成于 20 世纪 70 年代, 为学校德育学家 ( ) 所创, 风靡于英国和北美。 A、柯尔伯格 B、班杜拉 C、皮亚杰 D、彼得·麦克 费尔 13、衡量测验题目的质量指标主要有( ) A、信度 B、效度 C、难度 D、区分度 14、 把大班教学、小班研究和个别教学三种教学形式结合起来的这种教学形 式叫( ) A、特朗普制 B、道尔顿制 C、分组教学制 D、班级 授课制 15、教科书的编排形式通常采用( )等几种形式 A、铺垫式 B、直线式 C、螺旋式 D、问答式 16、《儿童权利公约》的基本原则有( ) A、儿童利益最佳原则 B、尊重儿童尊严原则 C、尊重儿童观点与意见原则 D、无歧视原则 17、班会的特点主要有( ) A、协商性 B、集体性 C、自主性 D、针对性
19

阳光家教网 www.ygjj.com 18、班级管理总结一般分为( )几类 A、全面总结 B、教师总结 C、学生总结 结

小学数学学习资料

D、专题总

19、我国中学德育的主要原则有( ) A、疏导原则 B、尊重与严格要求相结合原则 C、教育的一致性与连贯性原则 D、因材施教原则 20、综合实践活动的特点主要有( ) A、生成性 B、综合性 C、自主性 D、开放性 21、课程设计主要涉及( )几个层面 A、培养目标 B、课程计划 C、学科课程标准 D、教 材 22、学校文化的功能主要有( ) A、导向功能 B、评价功能 C、凝聚功能 D、规范功 能。 23、人力资本论是由美国经济学家( )提出的。 A、赞可夫 B、舒尔茨 C、布鲁纳 D、昆体良 24、教师劳动的特点有( ) A、复杂性 B、创造性 C、示范性 D、系统性 25、《学记》要求“学不躐等”、“不陵节而施”;提出“杂施而不孙,则 坏乱而不修”,属于( )教学原则 A、循序渐进原则 B、巩固性原则 C、因材施教原则 D、直观性原则 26、德育的特点主要有( ) A、观念性 B、社会性 C、历史性 D、相对独立性。 27、提出“明了、联想、系统、方法”四段教学法。提出了教学的教育性原 则的是( ) A、赫尔巴特 B、夸美纽斯 C、洛克 D、杜威 28、认为教学的主要任务在于通过开设希腊文、拉丁文、逻辑、文法和数学 等学科发展学生的智力, 至于学科内容的实用意义则是无关紧要的。 ( 这是 ) A、实质教育论 B、素质教育论 C、形式教育论 D、 应试教育论 29、新课程的主要理论基础是( ) A、素质教育学习理论 B 建构主义的学习理论 C、探究教学 D、多元智能理论 30、德育过程是由( )几个相互制约的要素构成。 A、教育者 B、受教育者 C、德育内容 D、德育方法 二、填空题(15 分) 1、20 世纪 60 年代,法国教育家保罗?朗格郎提出了________的理论。 2、古代印度宗教权威至高无上,教育控制在________教和佛教手中。 3、 泰勒在 1949 年出版的 《________》 被公认为现代课程理论的奠基之作。 , 4、率先正式使用“班级”一词的是文艺复兴时期的著名教育家________。 5、________已成为现代教育的发展趋势,成为现代教育和古代教育的分水 岭。
20

阳光家教网 www.ygjj.com

小学数学学习资料

6、教师职业经历了非专业化兼职教师、________到专业化专职教师三个阶 段。 7、在西方,对独生子女的看法有两种不同的观点,一是消极悲观的观点, 二是积极乐观的观点,________处于主导地位。 8、说服教育法包括语言说服和________两种。 9、班会一般有三类:常规班会、生活班会和________。 10、影响人的身心发展的因素主要有遗传、________和学校教育。 11、教师的新角色中,________是教师最明显、最直接、最富时代性的角色 特征。 12、苏格拉底的“产婆术”属于________教学原则。 13、一般说来,教育科学研究过程包括研究的构思与设计、________、成果 的分析与总结三个大的环节。 14、 美国学者博比特确定了现代课程领域的范围和研究取向,提出了研究课 程的________。 15、教师劳动的特点有复杂性和________、示范性、系统性 三、判断对错并做简要说明(25 分) 1、素质教育就是要使教师成为学生的合作者、帮助者和服务者。 2、素质教育就是不要考试,特别是不要百分制考试。 3、课程标准是教材编写的依据,教材是课程标准最主要的载体。 4、学校教育在人身心发展中起主导作用。 5、生产力对教育具有决定作用。 四、简答题(20 分) 1、学校文化是怎样形成的? 2、简述素质教育的基本内涵。 3、一个好的班集体具有哪些特征? 4、如何衡量一个问题能否成为研究课题? 5、简述教师的作用。 五、论述题(30 分) 1、结合实践试述人的身心发展的一般规律及其对教育的要求。 2、试分析教学过程的基本规律 参考答案 一、不定向选择题(30 分) 1、ABCD 2、ACD 3、ABCD 4、BCD 5、ABD 6、ABCD 7、 CD 8、ABD 9、ABCD 10、ABCD 11、C 12、D 13、ABCD 14、 A 15、BC 16、ABCD 17、BCD18、AD 19、ABCD 20、ABCD 21、 BCD 22、ACD 23、B 24、ABCD 25、A 26、BCD 27、A 28、 C 29、BD 30、ABCD 二、填空题(15 分) 1、终身教育 2、婆罗门 3、课程与教学的基本原理 4、埃拉斯莫斯 5、教育 与生产劳动相结合 6、非专业化专职教师 7、前者 8、事实说服 9、主题班会 10、 环境 11、学生学习的促进者 12、启发式 13、研究的组织与实施 14、活动分析法 15、创造性 三、判断对错并做简要说明(25 分)
21

阳光家教网 www.ygjj.com

小学数学学习资料

1、这是对素质教育倡导的“学生的主动发展”和“民主平等的师生关系” 的误解。 素质教育强调 “学生的主动发展” 是因为学生是主体与客体统一的人, , 因而是具有自主发展意识的人;素质教育强调“民主平等的师生关系”,是因为 学生具有与教师平等的独立人格。这种观点忽略了教师的地位和作用,忽略了学 生的特点。教师是教育实践的主体,在教育实践中起主导作用;学生是发展中的 人,是教育实践活动的客体,是学习与发展的主体。这决定了教师首先是知识的 传播者、智慧的启迪者、个性的塑造者、人生的引路人、潜能的开发者,其次才 是学生的合作者,帮助者和服务者。 2、这是对考试的误解,考试包括百分制考试本身没有错,要说错的话,哪 就是在应试教育中使用者将其看作学习的目的。考试作为评价的手段,是衡量学 生发展的尺寸之一,也是激励学生发展的手段之一。 3、正确。具体看来:(1)教材编写必须依据课程标准(2)新课程标准为 教科书编写的多样化提供了一个广阔的空间(3)教材是对课程标准的一次再创 造、再组织(4)教材的编写和实验可以检验课程标准的合理性。 4、正确。(1)是有目的、有计划、有组织的培养人的活动(2)是通过受 过专门训练的教师来进行的 (3)能有效地控制和协调影响学生发展的各种因素。 5、正确。㈠生产力水平决定教育的规模和速度。兴办教育需要一定的人力、 物力和财力。 ㈡生产力水平制约人才规格和教育结构。人才规格是对人才的素质 结构的要求。生产力的发展尤其决定人的知识、技能和能力的规格。㈢生产力水 平制约着教育的内容、方法、手段和组织形式。 四、简答题(20 分) 1、(1)学校文化的形成过程,是对原有文化的传承与改造的过程(2)学 校文化的形成过程,是对文化构成要素进行整合的过程(3)学校文化的形成过 程,是学校文化主体积极创建的过程(4)学校文化的形成过程,是一个良好行 为的改造和积累过程。 2、(1)素质教育是面向全体学生的教育。这是素质教育区别于应试教育的 标志之一。(2)是促进学生全面发展的教育(3)是以培养创新精神和实践能力 为重点的教育。 3、(1)坚定正确的政治方向与明确的奋斗目标(2)健全的组织机构与坚 强的领导核心(3)严格的规章制度与严明的组织纪律(4)正确的集体舆论与良 好的班风。 4、⑴问题必须具有研究意义。主要考虑两方面:一是课题的应用价值,即 对教育改革的实践是否具有指导作用;二是学术价值,即对教育学科理论建设是 否有贡献。⑵问题必须有科学性;⑶问题必须明确具体;⑷问题要新颖;⑸问题 要有可行性。只有主观条件、客观条件、研究时机都具备时,才宜选定。 5、(1)是人类文化的传播者,在社会的发展和人类的延续中起桥梁与纽带 作用(2)是人类灵魂的工程师,在塑造年轻一代的品格中起着关键性作用(3) 教师是人的潜能的开发者,对个体发展起促进作用。 五、论述题(30 分) 1、(1)顺序性:是指人的身心发展是一个由低级到高级、由简单到复杂、 由量变到质变的连续不断的发展过程。在这一过程中,人的身心发展不仅在整体 上具有一定的顺序性, 而且个别过程和特点的出现也具有一定的顺序性。这个规 律要求教育工作者要循序渐进地做好教育工作。 循序渐进并不是消极地迁就学生
22

阳光家教网 www.ygjj.com

小学数学学习资料

的现有发展水平, 而是要向学生不断提出高于现有水平又能使学生经过努力能够 达到的要求,以促进学生的发展。(2)阶段性:是指个体在不同的年龄阶段表 现出不同的总体特征及主要矛盾,面临着不同的发展任务。在不同的发展阶段, 青少年儿童的身心发展表现出不同的年龄特征。所谓青少年身心发展的年龄特 征,是指在发展的不同年龄阶段形成的一般的、典型的、本质的特征。这个规律 决定了教育工作必须根据不同年龄阶段的特点分阶段进行。在教育教学的要求、 教育教学内容和方法的选择上,不能搞“一刀切”,与此同时,还应看到各年龄 阶段又是相互联系的,要注意各阶段间的衔接和过渡。(3)不平衡性:是指个 体身心发展不是一个匀速前进的过程。表现在两个方面:一是同一方面的发展速 度,在不同的年龄阶段变化是不平衡的;二是不同方面发展的不平衡性。根据人 的身心不同方面有不同的发展期的现象, 心理学家提出了发展关键期或最佳期的 概念。 所谓发展关键期, 是指身体或心理的某一方面机能和能力最适宜于形成的 时期。在这一时期,对个体某一方面的训练可以获得最佳成效,并能充分发挥个 体在这一方面的潜力。 教育教学工作要抓住关键期,以求在最短的时间内取得最 佳的效果。(4)互补性:首先指机体某一方面的机能受损甚至缺失后,可通过 其他方面的超常发展得到部分补偿,如失明者通过听觉、触觉等方面的超常发展 得到补偿。也存在于心理机能与生理机能之间,人的精神力量、意志对整个机体 起到调节作用,帮助人战胜疾病和残缺,使身心依然得到发展。这个规律要求教 育工作者首先树立信心, 相信每一个学生,特别是暂时落后或某些方面有缺陷的 学生,通过其他方面的补偿性发展,都会达到与一般正常学生一样的发展水平; 其次要掌握科学的教育方法,发现学生的优势,扬长避短,激发学生自我发展的 信心和自觉。(5)个别差异性:是指个体之间的身心发展以及个体身心发展的 不同方面之间, 存在着发展程度和速度的不同。个别差异首先表现在不同儿童同 一方面的发展速度和水平不同,如有的少年得志,有的大器晚成;其次,表现在 不同儿童不同方面的发展存在差异;再次,还表现在不同儿童所具有的不同个性 心理倾向上。另外,还表现为群体间的差异。要求教育工作者充分尊重每一个学 生的个别差异,做到因材施教,使每一个学生都能获得最大限度的发展。 2、(一)直接经验与间接经验相结合(1)学生认识的主要任务是学习间接 经验(2)学生学习间接经验要以直接经验为基础。 (二)掌握知识与发展智力相结合:对于掌握知识和发展智力的关系问题, 争论: 其中最典型的是形式教育论和实质教育论之争。形式教育论代表人物是英 国教育家洛克和瑞士裴斯泰洛齐,形式教育论认为:教学的主要任务在于通过开 设希腊文、拉丁文、逻辑、文法和数学等学科发展学生的智力,至于学科内容的 实用意义则是无关紧要的。 实质教育论的代表人物是德国的赫尔巴特和英国的斯 宾塞, 认为教育的主要任务在于传授给学生对生活有用的知识,至于学生的智力 则无须进行特别的培养和训练。进入 20 世纪以来,两种争论趋于缓和,两种观 点逐渐走向融合。实际上,掌握知识与发展智力相互依存,相互促进,两者统一 于一般教学活动中。(1)掌握知识是发展智力的基础。(2)智力发展是掌握知 识的重要条件。 (三)掌握知识与形成思想品德相结合。最早明确阐述二者之间辩证关系的 教育家是赫尔巴特。他提出了“教学的教育性”观点,认为世界上不存在“无教 学的教育”,也不存在“无教育的教学”。(1)学生思想品德的形成以掌握知 识为基础。(2)学生思想品德的提高又推动他们积极地学习知识。
23

阳光家教网 www.ygjj.com

小学数学学习资料

(四)教师主导作用与学生主动作用相结合。教与学是辩证统一的,主要表 现在:1、教师在教学中具有主导作用。表现在:第一、教师主导着学生学习的 方向、内容、进程、结果和质量,起引导、规范、评价和纠正的作用。第二、教 师影响着学生学习方式以及学生学习主动性、积极性的发挥;第三、教师影响着 学生的个性以及人生观、世界观的形成。2、学生具有主动作用。具体表现在: 第一、受学生本人兴趣、需要、情感、意志和价值观的影响,学生对外部信息的 选择具有能动性、自觉性。第二、受学生原有的知识经验、思维方式、能力水平 等制约,学生对外部信息进行内部加工具有独立性、创造性

浙江省教授招聘考试小学英语学科考试试题(样卷) 第一部分:小学英语学科教学内容 说明:本部分测试考生对小学 英语学科教学内容掌握情况,本部分共 26 小题,共 30 分,分为四 节。第一节:字母和单词注音;第二节:翻译;第三节:完形填空; 第四节:写作。 第一节:字母和单词注音(共 10 小题;每小题 0。5 分,满分 5 分) 1. w [ ] 2. z [ ] 3. l [ ] 4. beds [ ] 5. reading [ ] 6. worker [ ] 7. kitchen [ ] 8. begun [ ] 9. can’t [ ] 10.said [ ] 第二节:翻译题把下面的句子翻译成为英文(共 5 小题;每小题 1 分,满分 5 分) 11.几经周折,我才在一家金矿找到一份工作。 12.那时这被认为是一次技术革命,也是我人工智能研究的 开始。 13.到了这个时候,他的餐馆本该宾客盈门。 14. 昨天我们见了面,我做自我介绍时,他靠得很近。 15. 事情得经过时这样的。 第三节:完形填空阅读下面短文,掌握其大意,然后从各题 所给的四个选项中,选出最佳选项(共 10 小题;每小题 1 分,满 分 10 分)。 Since my family were not going to be helpful, I decided I would look for one all by myself and not tell them about it till I’d got one. I had seen an agency advertised in a local newspaper. I rushed out of the house in search of it. I was wildly excited, and as _16_ as if I were going on the stage. Finding the place quite easily, I ran breathlessly through a door which said “Enter without knocking, if you please.” The simple atmosphere of the office 17 me. The woman looked carefully at me for a while through her glasses, and
24

阳光家教网 www.ygjj.com

小学数学学习资料

then 18 me in a low voice. I answered softly. All of a sudden I started to feel rather hopeless She wondered why I was looking for this sort of 19 . I felt even more helpless when she told me that it would be difficult to get a job without 20 .I wondered whether I ought to leave, when the telephone on her desk rang. I heard her say: “ __21___, I’ve got someone in the office at this very moment who might 22 .” She wrote down a number, and held it out to me, saying: “Ring up this lady. She wants a __23 immediately. In fact, you would have to start tomorrow by cooking a dinner for ten people.” “Oh yes,” said I--- never having cooked for more than four in my life. I 24 her again and again, and rushed out to the nearest telephone box. I collected my thoughts, took a deep breath, and rang the number. I said confidently that I was just what she was looking for. I spent the next few hours 25 cook books. 16. A. proud B. pleased C. nervous D. worried 17. A. calmed B. excited C. frightened D. disturbed 18. A. advised B. examined C. informed D. questioned 19. A. place B. job C. advice D. help 20. A. ability B. experience C. knowledge D. study 21. A. Above all B. As a matter of fact C.As a result D. In spite of that 22. A. hire B. accept C. suit D. offer 23. A. cook B. help C. teacher D. secretary 24. A. answered B. promised C. thanked D. told 25. A. borrowing B. buying C. reading D. writing 第四节:写作(1 小题,满分 10 分) 26.书面表达: 现在越来越多的学生使用词典,有人选择使用传统词典,有 人则喜欢使用电子词典。请你以“Printed dictionary or E-dictionary, which do you prefer?”为题,按照下列要点写 一篇英语短文,可根据需要适当发挥: 1、传统词典:内容详、例句多? 缺点:携带不便? 2、电子词典:省时、方便? 缺点:例句少? 3、我选用的词典及理由
25

阳光家教网 www.ygjj.com

小学数学学习资料

注意:1、词数:100-120 文章题目和开头已给出(不计入词 数) 2、 。 参考词汇: 电子词典 e-dictionary 传统词典 printed dictionary 条目 entry 释义 definition Printed dictionary or E-dictionary, which do you prefer? Nowadays more and more students use dictionaries as study aids. Some think that it is better to use ... 第二部分:高等学校对应于小学英语学科教学内容说明:本部分测 试考生对高等学校对应于小学英语学科教学内容掌握情况,本部分 共 17 小题,共 30 分,分为四节。第一节:单项选择;第二节:翻 译题;第三节:阅读理解题;第四节:写作。 第一节:单项选择:从每题所给的 A、B、C、D 四个选项中, 选出最佳选项(共 5 小题;每小题 1 分,满分 5 分)。 27. I am sorry I have no time at present to ____ more detail or give you an account of other cities of interest. ? A. bring into B. take into C. come into D. go into 28. Jim says that he is willing to ____ tomorrow’s meeting. A. preside B. chair C. lead D. take part 29. Living in the western part of the country has its problems, ________ obtaining fresh water is not the least. A. with which B. for which C. of which D. which 30. _________ is usually meaning-distinctive in Chinese, but in English it is not. A. stress B. tone C. intonation D. phoneme 31. With the publication of The Sun Also Sun Rises, ______ became the spokesman for what Gertrude Stein had called “a Lost Generation” Fitzgerald B. Faulkner .A. C. Hemingway D. Steinbeck 第二节:翻译题:(1 小题;满分 5 分) 32.把下面短文划线部分翻译成中文。 I find young people exciting. They have an air of freedom, and they have not a dreary commitment to mean ambitions or love of comfort. They are not anxious social climbers, and they have no devotion to material things. All this seems to me to link them with life, and the origins of things. It’ s as if they were, in some sense, cosmic beings in violent and lovely contrast with us suburban creatures. All that is
26

阳光家教网 www.ygjj.com

小学数学学习资料

in my mind when I meet a young person. He may be conceited, ill-mannered, presumptuous or fatuous, but I do not turn for protection to dreary clichés about respect for elders—as if mere age were a reason for respect. I accept that we are equals, and I will argue with him, as an equal, if I think he is wrong. 第三节: 阅读理解题阅读下面的短文, 从每题所给的四个选项 A、 B、 C 和 D 中,选出最佳选项(共 10 小题;每小题 1 分,满分 10 分)。 (一) As a wise man once said, we are all ultimately alone. But an increasing number of Europeans are choosing to be so at an ever earlier age. This isn’t the stuff of gloomy philosophical contemplations, but a fact of Europe’s new economic landscape, embraced by sociologists, real-estate developers and ad executives alike. The shift away from family life to solo lifestyle, observes a French sociologist, is part of the “irresistible momentum of individualism” over the last century. The communications revolution, the shift from a business culture of stability to one of mobility and the mass entry of women into the workforce have greatly wreaked havoc on(扰乱) Europeans’ private lives. Europe’s new economic climate has largely fostered the trend toward independence. The current generation of home-aloners came of age during Europe’s shift from social democracy to the sharper, more individualistic climate of American style capitalism. Raised in an era of privatization and increased consumer choice, today’s tech-savvy(精通技 术的) workers have embraced a free market in love as well as economics. Modern Europeans are rich enough to afford to live alone, and temperamentally independent enough to want to do so. Once upon a time, people who lived alone tended to be those on either side of marriage-twenty something professionals or widowed senior citizens. While pensioners, particularly elderly women, make up a large proportion of those living alone, the newest crop of singles are high earners in their 30s and 40s who increasingly view living
27

阳光家教网 www.ygjj.com

小学数学学习资料

alone as a lifestyle choice. Living alone was conceived to be negative-dark and cold, while being together suggested warmth and light. But then came along the idea of singles. They were young, beautiful, strong! Now, young people want to live alone. The booming economy means people are working harder than ever. And that doesn’t leave much room for relationships. Pimpi Arroyo, a 35-year-old composer who lives alone in a house in Paris, says he hasn’t got time to get lonely because he has too much work. “I have deadlines which would make life with someone else fairly difficult.” Only an Ideal Woman would make him change his lifestyle, he says. Kaufmann, author of a recent book called “The Single Woman and Prince Charming,” thinks this fierce new individualism means that people expect more and more of mates, so relationships don’t last long-if they start at all. Eppendorf, a blond Berliner with a deep tan, teaches grade school in the mornings. In the afternoon she sunbathes or sleeps, resting up for going dancing. Just shy of 50, she says she’d never have wanted to do what her mother did-give up a career to raise a family. Instead, “I’ve always done what I wanted to do: live a self-determined life.” 33. More and more young Europeans remain single because . A. they are driven by an overwhelming sense of individualism B. they have entered the workforce at a much earlier age C. they have embraced a business culture of stability D. they are pessimistic about their economic future 34. What is said about European society in the passage? A. It has fostered the trend towards small families. B. It is getting closer to American-style capitalism. C. It has limited consumer choice despite a free market. D. It is being threatened by irresistible privatization. 35. According to Paragraph 3, the newest group of singles are . A. warm and lighthearted B. on either side of marriage
28

阳光家教网 www.ygjj.com

小学数学学习资料

C. negative and gloomy D. healthy and wealthy 36. The author quotes Eppendorf to show that . A. some modern women prefer a life of individual freedom B. the family is no longer the basic unit of society in present-day Europe C. some professional people have too much work to do to feel lonely D. most Europeans conceive living a single life as unacceptable 37. What is the author’s purpose in writing the passage? A. To review the impact of women becoming high earners. B. To contemplate the philosophy underlying individualism. C. To examine the trend of young people living alone. D. To stress the rebuilding of personal relationships. (二) It is hard to track the blue whale, the ocean’s largest creature which has almost been killed off by commercial whaling and is now listed as an endangered species. Attaching radio devices to it is difficult and visual sightings are too unreliable to give real insight into its behavior. So biologists were delighted early this year when with the help of the Navy they were able to track a particular blue whale for 43 days monitoring its sounds. This was possible because of the Navy’s formerly top-secret system of underwater listening devices spanning the oceans. Tracking whales is but one example of an exciting new world just opening to civilian scientists after the cold war as the Navy starts to share and partly uncover its global network of underwater listening system built over the decades to track the ships of potential enemies. Earth scientists announced at a news conference recently that they had used the system for closely monitoring a deep-sea volcanic eruption for the first time and that they plan similar studies. Other scientists have
29

阳光家教网 www.ygjj.com

小学数学学习资料

proposed to use the network for tracking ocean currents and measuring changes in ocean and global temperatures. The speed of sound in water is roughly one mile a second-slower than through land but faster than through air. What is most important different layers of ocean water can act as channels for sounds focusing them in the same way a stethoscope does when it carries faint noises from a patient’s chest to a doctor’s ear. This focusing is the main reason that even relatively weak sounds in the ocean especially low-frequency ones can often travel thousands of miles. 38. The passage is chiefly about ______. A an effort to protect an endangered marine species. B the civilian use of a military detection system. C the exposure of a U.S. Navy top-secret weapon. D a new way to look into the behavior of blue whales. 39. The underwater listening system was originally designed ______. A to trace and locate enemy vessels B to monitor deep-sea volcanic eruptions C to study the movement of ocean currents D to replace the global radio communications network 40. The deep-sea listening system makes use of ____ . A the sophisticated technology of focusing sounds under water B the capability of sound to travel at high speed C the unique property of layers of ocean water in transmitting sound D low-frequency sounds travelling across different layers of water 41. It can be inferred from the passage that____. A new radio devices should be developed for tracking the endangered blue whales B blue whales are no longer endangered with the use of the new listening system C opinions differ as to whether civilian scientists should be allowed to use military technology D military technology has great potential in civilian use
30

阳光家教网 www.ygjj.com

小学数学学习资料

42. Which of the following is true about the U.S. Navy underwater listening network? A It is now partly accessible to civilian scientists. B It has been replaced by a more advanced system. C It became useless to the military after the cold war. D It is indispensable in protecting endangered species. 第四节:写作:(1 题;满分 10 分) 43.以 On Aging of the population 为题,写一篇长为 120 -150 词的小作文。 第三部分:英语课程与教学理论知识 说明: 本部分测试考生对英语课程与教学理论知识掌握情况, 本部分共 14 小题,共 30 分,分为四节。第一节:单项选择填空; 第二节:填空题;第三节:简答题;第四节:论述题。 第一节: 单项选择填空 (共 5 小题; 每小题 1 分, 满分 5 分) 。 44、 英语课程标准规定了小学阶段二级的语音知识具体目标。 英语语音知识涵盖语音的认读、音节的识别、词汇的辨认、 _______、句子的理解,也涵盖语调、节奏、音重和语流运作的规 律。 A、语篇结构的感知 B、语法的认知 C、目标的获取 D、语义的判断 45、一般而言,中小学英语单元教材可以分为三大系统,它 们主次分明,_______是源,作业系统和图表系统是流,三者相辅 相成。 A、非文本系统 B、主题系统 C、知识结构系统 D、文本符号系统 46. 英语与汉语不尽相同,英语是_______。就英语阅读过程 而言,阅读首先是个体把文字符号转换为语音码的过程;其次, 英语语音与字母或字母组合有着相对的对应关系,其语音操作由 语义潜势;其三,语音是短时工作记忆的载体。 A、语言符号系统 B、音节文字系统 C、拼音文字系统 D、表意文字系统 47.Austin 和 Searle 的学说是“任务型”教学研究一个十 分重要的理论来源。 Searle 认为,语言交际单位不是单词或句 子等语言单位,而是_______。 A. 语言行为 B. 言语行为 C. 文字符号 D.心理表征
31

阳光家教网 www.ygjj.com

小学数学学习资料

48. 小学英语_______ 对新知识没有任何明确的计划和要 求,它是一个将听、说、读、写、玩、表、唱等形式融为一体的 英语课。 A.活动课 B. 综合课 C. 口语课 D. 巩固复习课 第二节:填空题(共 5 小题;每小题 1 分,满分 5 分)。 49. Theory is ______ in the practice of language teaching. It reveals itself in the assumptions underlying practice, in the planning of a course of study, in the routines of the classroom, in the value judgements about language teaching, and in the decisions that the language teacher has to make day by day. 50. The ______ view of language sees language as a linguistic system made up of various subsystems: the sound system (phonology); the discrete units of meaning produced by sound combinations (morphology); and the system of combining units of meaning for communication (syntax). 51. ____ learning emphasizes the task rather than the language in learning process. 52. PPP stands for Presentation, Practice and _____. In PPP method classes or sequences, the teacher presents the context and situation for the language, and both explains and demonstrates the meaning and form of the new language. The students then practice making sentences before going on to another stage in which they talk or write more freely. 53.The _____ theory of language learning was initiated by the psychologist Skinner, who applied Watson and Raynor’ s theory of conditioning to the way humans acquire languages 第三节:简答题(共 3 小题;每小题 5 分,满分 15 分)。 54.为什么说英语语音的训练和教学是首要的、基础的,它 要贯穿在英语教与学活动的始终?55.什么是教学模式?请举典 型例子说明。56.为什么说英语语法教学是基于语法学习而存在 的? 第四节:论述题(1 题,满分 15 分)。57.论英语阅读教学中生词 量和语法难易度控制,并举例说明(参考 P184)。 二.参考答案: 第一部分:中学英语学科教学内容
32

阳光家教网 www.ygjj.com

小学数学学习资料

第一节:字母和单词注音(共 10 小题;每小题 0。5 分,满 分 5 分) 1. w [`d?b(?)lju:] 2. z [zed] 3. l [el] 4. beds [ bedz ]5. reading [`ri:di?] 6. worker [`w?:k?] 7. kitchen [[`kit? in] 8. begun [[bi`ɡ?n] 9. can’t [kɑ:nt] 10.said [sed] 第二节:翻译题把下面的句子翻译成为英文(共 5 小题;每 小题 1 分,满分 5 分) 11. 几经周折,我才在一家金矿找到一份工作。 (After trying hard, I got a job in a gold mine.) 12.那时这被认为是一次技术革命,也是我人工智能研究的 开始。(At that time, it was considered a technological revolution and the start of my study of artificial inteligence.) 13.到了这个时候,他的餐馆本该宾客盈门。 (By now his restaurant ought to be full of poeple.) 14. 昨天我们见了面,我做自我介绍时,他靠得很近。 (When we met yesterday, he moved close to me as I introduced myself.) 15. 事情得经过时这样的。(This is how the story goes.) 第三节:完形填空(共 10 小题;每小题 1 分,满分 10 分) 16. C. nervous ,17. A. calmed,18. D. questioned,19. B. job ,20. B. experience 21. B. As a matter of fact ,22. C.suit ,23. A. cook ,24.C.thanked ,25.C.reading 第四节:写作(1 题,满分 10 分) 26.书面表达 A: Nowadays more and more students use dictionaries as study aids. Some think that it is better to use the printed dictionary. They consider that it has more entries which are complete and detailed, while the e-dictionary offers limited information. However, some others hold the opposite view. They think that an e-dictionary is smart and cool to use as well as time-saving. Meanwhile, it has many other practical functions. But a printed dictionary is not so convenient to carry.
33

阳光家教网 www.ygjj.com

小学数学学习资料

Personally, I prefer the printed dictionary because it has many advantages. First, it provides more entries. Besides, the definitions are followed by more examples, which makes it easier for us to understand. Most important of all, it provides enough contexts for us to develop a good sense of language and to improve our writing. (116 w) B: Nowadays more and more students use dictionaries as study aids. Some think that it is better to use the e-dictionary. They consider that an e-dictionary is smart and cool to use as well as time-saving. Meanwhile, it has many other practical functions. But a printed dictionary is not so convenient to carry. However, some others hold the opposite view. They think the printed dictionary has more entries which are complete, detailed with more examples while the e-dictionary provides limited information. Personally I prefer the e-dictionary. First, it’s very handy and cute. Besides, it’s very practical and helpful. Not only is it a dictionary, it’s also a calculator, a calendar, and a timekeeper as well. It can even teach the learner how to pronounce a word. Above all, most entries of the e-dictionary are up to date. (118 w) 第二部分:高等学校对应于中学英语学科教学内容 第一节:单项选择:从每题所给的 A、B、C、D 四个选项中, 选出最佳选项(共 5 小题;每小题 1 分,满分 5 分)。 27,D、28,B、29,C、30,B、31,C 第二节:翻译题:(1 小题;满分 5 分) 32.把下面短文划线部分翻译成中文。 参考译文: 我觉得年轻人令人振奋。他们无拘无束;既不追逐卑鄙的名 利,也不贪图生活的舒适。他们不热衷于向上爬,也不一味追求 物质享受。在我看来,所有这些使他们与生命和万物之源联系在 了一起。在某种意义上讲,他们似乎是宇宙人,同我们这些凡夫 俗子形成了强烈而鲜明的对照。 第三节:阅读理解题阅读下面的短文,从每题所给的四个选 项 A、B、C 和 D 中,选出最佳选项(共 10 小题;每小题 1 分,满
34

阳光家教网 www.ygjj.com

小学数学学习资料

分 10 分)。33,A、34,B、35,D、36,A、37,C、 38,B、39, A、40,C、41,D、42,A 第四节:写作:(1 题;满分 10 分) 43.以 On Aging of the population 为题,写一篇长为 120 -150 词的小作文。 参考译文: Aging of the population People in China are living longer and longer while new babies are insufficient to take place of them. As a result, china has become an aging society, with the population over 60 reaching 134 million, or more than 10 percent of the country’s 1.3 billion total. The aging of the population is putting more and more serious pressure on both society and family. National expenditure for the aging population is always on the increase. To make matters worse, a declining proportion of the working population is likely to hinder the economic development. As for the young couples, they are struggling harder and harder to support their old parents while raising their children at the same time. Among the following three ways to address, the first is to pay due attention to guaranteeing the basic living standards of the elderly and safeguarding their legitimate rights and interests. Secondly, the elderly should be given full chance to play an active role in our social life and make a contribution to the whole society. Last, but not least, we should persist in our efforts to develop the market which provides products for the elderly and stimulate the growth of our economy. 第三部分:中学英语学科课程与教学论 第一节:单项选择(共 5 小题;每小题 1 分,满分 5 分)。 44,D、45,B、46,C、47,B.,48、A 第二节:填空题(共 5 小题;每小题 1 分,满分 5 分)。 49. implicit,50. structural,51.Task-based,52. Production,53.behaviourist 第三节:简答题(共 3 小题;每小题 5 分,满分 15 分)。
35

阳光家教网 www.ygjj.com

小学数学学习资料

54.为什么说英语语音的训练和教学是首要的、基础的,它 要贯穿在英语教与学活动的始终?首先英语是拼音文字系统,它 与形义之间关系密切,三者相互依存,相辅相成,语义的获取是 以语音为中介的;其次,就个体语言发展而言,口语(语音)先 于书面语而存在,而发展。离开了语音,英语语言教与学便是一 句空话。所以说英语语音训练和教学是首要的,是基础的。 55.教学模式是以教学思想、教学理论为根据而建构起来的 模型或范式。典型的教学模式有夸美纽斯的观察-记忆-理解- 练习模式;布鲁姆的掌握学习模式等。P70 56.从学习者知识表征来看,英语语法是显性语言规则的内部心理 表征;从教学的视角来看,英语语法通过教学表征才能实现学生语 法学习的心理表征。就英语语法学习过程而言,语法具有语义的潜 势,英语语法学习必须与语义相关联。英语语法教学必然是意义彰 显,内涵丰富的个体心理过程。因此,英语语法教学是不能脱离个 体学习的意义,所以说英语语法教学是基于语法学习的存在。 第四节:论述题 15% 57.论英语阅读教学中生词量和语法难易度控制,并举例说 明。 对中小学生而言,英语阅读既是意义事件,又是语言事件。 生词量和语法难易度是衡量语篇可读性的重要指标,于是,生词 量和语法难易度成了英语教材编制和阅读教学的重要参数。英语 生词量的多寡,语法难易度的高低直接影响着读者对篇章的理解 和语义建构,也影响着个体语言能力的发展。过多的生词和过难 的语法项目使语篇理解变得更加困难, 甚至使语篇语义无法建构。 不同类型的阅读有不同的生词量要求和标准。一般来说,作 为精读课阅读语篇的生词量一般低于有效阅读词汇总量的 3%;作 为泛读阅读语篇的生词量一般低于有效阅读词汇总量的 1%。如 果教材的生词总量过大,首先,教师应在教学中适当增加阅读量, 以便降低阅读的生词量,减少有生词量过大而造成的阅读障碍; 其次,根据生词的难易度和频度,把英语词汇的记忆与理解融进 听、说、读、写、译等语言活动之中。从而减轻学生记忆上的负 担,提高学习效率。 语法难易度也是英语阅读与阅读教学不可忽视的问题。语法 既是英语语言功能的存在,又是元语言功能的存在。教学中教师 要根据学生学习的基础和经验分析语法项目的可学性, 由浅入深, 由易至难,由简单到复杂,循序渐进,控制英语语法教学中的难 度。让学生在例示中理解和感知语法规则,在句子和语篇中操练 语法规则,在不同的语言活动中提炼语法意识。
36

阳光家教网 www.ygjj.com

小学数学学习资料

语言是意义和结构的结合体,语言学习和发展总是与结构和 意义相伴而行。通过阅读学习英语语法,以阅读控制语法难度, 体悟语法意义和功能,提炼学生的语法意识,又以语法学习促进 学生英语阅读能力的发展,使英语语法学习与阅读技能的发展相 得益彰不失为英语语法学习的有效途径。(考生必须举例说明) VI.附录: 第一部分:小学英语教学内容 (一) 语音项目 1. 基本语音 2. 重音 3. 读音的变化 4. 语调与节奏 5. 语音、语调、重音、节奏等在口语交流重的运用 6. 主要英语国家的英语语音差异 (二) 语法项目 1.名词:可数名词及其单复数、不可数名词、专有名词、名 词所有格 2.代词:人称代词、物主代词、反身代词、指示代词、不定 代词、疑问代词 3.数词:基数词、序数词 4.介词和介词短语 5.连词 6.形容词(比较级和最高级) 7.副词(比较级和最高级) 8.冠词 9. 动词: 动词的基本形式、 系动词、 及物动词和不及物动词、 助动词、情态动词 10.时态:一般现在时、一般过去时、一般将来时、现在进 行时、过去进行时、过去将来时、将来进行时、现在完成时、过 去完成时、现在完成进行时。 11.语态:主动语态、被动语态 12.非谓语动词:动词不定式、动名词、现在分词、过去分 词 13.构词法:合成法、派生法、转化法 14.句子种类:陈述句、祈使句、疑问句、感叹句 15.句子成分:主语、谓语、表语、宾语、定语、状语、补 语
37

阳光家教网 www.ygjj.com

小学数学学习资料

16.简单句的基本句型 17.主谓一致 18.并列复合句 19.主从复合句: 宾语从句、 状语从句、 定语从句、 主语从句、 表语从句 20.间接引语 21.倒装 22.强调句 23 虚拟语气 (三)功能意念项目 1.社会交往 2.态度与情感 3.时间与空间 4.存在 5.特征 6.计量 7.比较 8.逻辑关系 9.职业 (四)话题项目 1.日常的生活话题 2.文化与社会话题 3.自然与科学话题 第二部分:高等教育对应于小学英语学科教学内容 (一)基础英语 1.英语国家文化传统、风俗习惯; 2.中美文化的共性和特性、 3.英语语言的相关知识如英语的多样性、 4.旅游和文化的关系、 5.基督教的概况、 6.社会问题和弱势群体、 7.与文化相关词汇的学习和基于文化的听、说、读、写、译。 (二)英语写作基础 1.写作规范 2.标点符号的使用
38

阳光家教网 www.ygjj.com

小学数学学习资料

3.词语的选择:词语的抽象和具体、词语的层次和意义、成 语与习语、修辞格的运用 4.句子的使用 5.段落写作:段落要求、段落组织的常用方法 6.短文写作:便条格式、书信格式和逻辑条理、议论文的审 题 7.描写文 8.记述文 9.议论文(讲授、练习、讨论、讲评) 10.演讲文和辩论文 11.说明文 12.多视角写作和创造性写作:儿歌、绕口令、诗歌、歌词、 散文、小说 (三)英语语法 1.词类及用法 2.句子种类及结构 3.语篇结构及知识 (四)英美概况 1.了解主要英语国家(美国、英国、澳大利亚、加拿大、新 西兰)的历史。 2.了解主要英语国家地理。 3.了解主要英语国家政治。 4.了解主要英语国家风土人情等文化背景知识 5.能通过与中国文化的比较,理解文化共性与个性,提高对 语言文化内在关系的认识 (五)翻译技巧 1.英汉与汉英的翻译基本知识及过程 2.词语、句子和语篇翻译的方法 3.翻译单位与语篇分析 4.翻译的语言对比规律 5.翻译的基本技巧 6.克服翻译症 7.文体与翻译 8.翻译中的文化意识 9.忠实与叛逆 10.工具书的选择与运用 (六)英美文学
39

阳光家教网 www.ygjj.com

小学数学学习资料

1.盎格鲁-萨克逊文学 (Anglo-Saxon Literature):盎格鲁 -萨克逊诗歌 (Anglo Saxon Poetry)、Pagan Poetry ? Beowulf、 Religious Poetry ?Caedmon and Cynewulf、中世纪文学等。 2. 中世纪文学 (Medieval Literature): 《坎特伯雷故事集》 。 3、英国文艺复兴 (English Renaissance);莎士比亚悲剧、 戏剧和十四行诗、文艺复兴戏剧、 文艺复兴诗歌 (Poetry)、文艺复兴散文 (Essays) 4.十七世纪文学 (17th Century Literature):十七世纪诗 歌 (Poetry)、十七世纪小说 (Fiction) 5.十八世纪文学 (18th Century Literature):新古典主义 (Neoclassicism) 、感伤主义 (Sentimentalism) 、十八世纪小 说 (Fiction):现实主义小说 (Realistic Fiction)、十八世纪 诗歌、十八世纪戏剧。 6,英国浪漫主义 (English Romanticism)、浪漫主义诗歌 (Romantic Poetry)、浪漫主义时期的小说创作。 7.维多利亚文学 (Victorian Literature)、现实主义小说 (Realistic/Psychological/Naturalistic Fiction)、维多利亚 时期的诗歌创作、维多利亚时期的戏剧创作。 8.二十世纪初期的英国文学(Early Twentieth Century Literature)、现实主义文学、现代主义文学。 9.The Literature of Colonial and Revolutionary America 10.The Literature of Romanticism: Early Romantics 11.The American Literature of Realism 12.Naturalism 13.Twentieth Century Literature 四川省通江县天平山小学小学英语教师招聘考试试题 第一部分 英语教育的基本理论与实践(10 分) I. 单项选择题(选择正确答案) (共 5 小题,计 5 分) 1、以下哪一项不是基础教育阶段英语课程的基本任务? A、激发和培养学生学习英语的兴趣,养成良好的学习习 惯和形成有效的学习策略 B、使学生掌握一定的英语基础知识和听说读写技能,形 成一定的综合语言运用能力 C、培养学生的观察、记忆、思维、想象能力和创新精神 D、了解中华文化的博大精深,培养爱国主义精神 2、 国家英语课程要求从 3 年级开设英语课程。标准》 《 _____
40

阳光家教网 www.ygjj.com

小学数学学习资料

为 6 年级结束时应达到的基本要求;______为 9 年级结束时应达到 的基本要求;______为高中毕业的基本要求。 A、第二级;第五级;第八级 B、第 三级;第六级;第八级 C、第一级;第四级;第七级 D、第 二级;第六级;第八级 3、基础教育英语课程的总体目标由_______构成。 A、语言知识、语言技能、学习策略、情感态度、创新精 神 B、语言知识、交际能力、学习策略、情感态度、合作精 神 C、语言知识、语言技能、学习策略、情感态度、文化意 识 D、语言能力、文化知识、学习方法、祖国意识、文化理 解 4、_______是英语学习成功的关键。 A、打下良好的听、说、读、写基础 B、保持积 极的学习态度 C、每天背诵一篇经典课文 D、 课前准备、课后复习 5、在基础教育阶段,学习英语应以______为主,学习者 最主要的终极目标之一是获得_____。 A、实践;综合语言运用能力 B、掌 握知识;尽可能多的语言知识 C、 交际; 尽可能多的英语信息 D、 听说; 听与说的能力 II. 多项选择题。 (凡多选、少选、不选或错选均不给分) (共 5 小题,计 5 分) 6、以下不属于英语基本学习策略的选项是: A、对所学内容能主动练习和实践 B、在生活中接触英语时,乐于探究其含义并尝试模仿 C、在学习中集中注意力 D、遇到问题时,能主动向老师或同学请教,取得帮助 7、在英语教学中教师应注意做到: A、为学生提供自主学习和相互交流的机会 B、对学生学习过程中的失误和错误立即纠正 C、鼓励学生通过体验、实践、讨论、合作、探究的方式
41

阳光家教网 www.ygjj.com

小学数学学习资料

掌握英语知识 D、创造条件让学生自主解决问题 8、努力营造宽松、民主、和谐的教学气氛是教师必须注 意的教学原则,为此,教师应该______。 A、保护学生的自尊心和积极性 B、创设 各种合作学习的活动 C、特别关注学习有困难的学生 D、让学 习好的学生成为其他学生的榜样 9、关于评价,正确的选项有: A、在英语教学中应以形成性评价为主 B、终结性评价应着重检测学生的英语知识和技能 C、评价体系要体现评价主体的多元化和评价形式的多样 化 D、评价应促进教师对自己的教学行为进行反思和适当的 调整 10、各地选用的英语教材应具备以下特性: A、发展性和拓展性 B、科学性和思想性 C、趣 味性和人文性 D、灵活性和开放性 第二部分 英语基础知识与技能(90 分) II. 单项选择(共 15 小题,计 15 分) 从 A、B、C 三个选 项中选择正确的答案填空。 21. Jack ______ the book Harry Porter. It’s funny. A. have B. don ’ t have C. has 22. You look much ______ than before. A. fine B. better C. best 23. The boy is good ______ making kites silk. A. in, for B. on, by C. at, with 24. — Sally, where are you? ____ friends are here. — I’m at the study. I’m coming. A. Your B. Their C. Mine 25. My grandparents are ______ . A. Australia B. Australian C. Australians 26. Stop ________, please. I have some good news for you.
42

阳光家教网 www.ygjj.com

小学数学学习资料

A. C. talking

talk

B.

to

talk

27. — Which sweater do you want? —I want _______. A. it C. one

B. the green one

28. — ______ you answer me these questions in English? — Sorry. I’m afraid they are too difficult for me. A. Can B. May C. Must 29. The box is too heavy. Please come and help me ______ it to the classroom. A. take B. bring C. get 30. — ________do you go to Beijing? — By plane. A. How B. What C. Why 31. Think hard, ______ you’ll have a good idea. A. and B. but C. so 32. — It’s too warm in the room. — You’d better______ your coat. A. take off B. put on C. pick up 33. There______ a football game between Italy and China tomorrow. A. will have B. is going to be C. is having 34. —______ , Bill? — It’s June, 22nd. A. What day is it today B. What’ the time now s C. What’s the date today 35. — ______ they visit the museum last Friday? — No. They had to have classes. A. Were B. Had C. Did III、阅读理解(共 15 小题,计 30 分) 阅读短文,选择
43

阳光家教网 www.ygjj.com

小学数学学习资料

正确答案回答所提问题或完成所给句子。 A Welcome to 2006 Summer Camp 2006 Summer Camp opens between 9:30 a.m. and 11:30 a.m. from July 20th to July 30th. All children aged 7 — 14 are welcome. Each child can take part in only one of the following activities and needs to pay 150 yuan for it. 1. Sports (basketball, football, table tennis, etc.) 2. Internet Groups (painting, singing, dancing, piano, computer, etc.) 3. English World (songs, fishing, games, plays, etc.) Some American children are coming to the camp. If you really want to spend an interesting summer holiday, please join us for learning with fun. Act now! Book your seat as soon as possible either by phone or by e-mail. Pay before July 18th, then you can have a Mickey T-shirt as a member of the camp. Changsha Children’s Palace No.23, Furong Road, Changsha City Tel: 0731-2233445 E-mail: children ’ s palace@163.com 36. This passage is probably ________. A. a letter B. an ad C. a story 37. The purpose (目的) of the summer camp is to ________. A. make friends B. play games C. learn with fun 38. How many activities can a child take park part in? A. One. B. Two. C. Three. 39. You can get a T-shirt if you ________. A. book the seats as soon as possible B. pay money before July 18th C. ask three other friends to join in the activity 40. Which of the following is true? A. All children under the age of 14 can take part in it. B. American children will pay 150yuan for the activities. C. You can book the seats by two ways. B Mrs. Brown lived in a small town near a big farm. One Friday
44

阳光家教网 www.ygjj.com

小学数学学习资料

afternoon after she finished her housework, she went to her small shop. She opened the window of the shop and looked outside. She liked to see the green farm. There were many cows, horses and small animals on the farm. Suddenly she saw a kangaroo under her window. It was interesting to see that it was wearing an old jacket. It stood there and looked hungry. Mrs. Brown gave some bread and water to it. The kangaroo ate them all. Then it became happy and jumped away. Suddenly something dropped on the floor from its jacket pocket. It was a wallet! She picked it up, opened and found there were $300 and a photo in it. That was a man’s photo with his name “John” on it. John? She looked more carefully and remembered she had a brother many years ago. His name was also John. “Is this man my lost brother?” she thought. She took the wallet with her and began to look for the man. She asked many people in the town, and then she came to the farm and asked the farmer. To her great surprise, it was John, her lost brother. They were very excited and happy to see each other. 41. From the text we know Mrs. Brown liked ________. A. shopping B. seeing the green farm C. kangaroos 42. What was interesting about the kangaroo? A. It was wearing an old jacket. B. It looked very hungry. C. It was very clever. 43. The kangaroo dropped _________ when it jumped away. A. the old jacket B. some bread C. a wallet 44. Mrs. Brown felt a bit surprised when she saw the ________. A. money B. photo C. kangaroo 45. Mrs. Brown decided to look for the man most probably because she ___________. A. was helpful and kind-hearted B. wanted to return the lost things to the owner C. wondered if the man was her brother C Imagine this scene (情景). Jennifer is eighteen years old. Tom is her boyfriend, and Jennifer and Tom like each other a lot. But one day Jennifer sees Tom talking to another girl. They are smiling and having a good time. Jennifer can’t believe her eyes. She begins to get
45

阳光家教网 www.ygjj.com

小学数学学习资料

mad. That night, she calls Tom and says, “Who was that girl you were talking with today?” “What girl?” Tom asks. “I saw you talking with a girl on the street.” “Oh, that was Laura. She’s my next-door neighbor.” Jennifer doesn’ believe Tom. She’ very angry. She says, “I t s never want to see you again,” and hangs up the phone. It’s the green-eyed monster. Jennifer is jealous. Now picture a second scene. Mark is in his forties. He’ good s friends with Joe, and they do a lot of things together. They both work in an office. One day, Mark hears Joe inviting Bill, another workmate, to play cards with him that night. Mark is hurt. “Why didn’t Joe invite me to play cards?” Mark thinks. “Joe and I are best friends.” The green-eyed monster is here again. Mark is jealous. Is jealous normal (正常)? Probably. Is it good? Not usually. It’ s easy to become jealous, but it’s hard to solve (解决) the problems that jealous causes. Jealousy can hurt friendship. Maybe the best thing to do when we’re feeling jealous is just to tell the green-eyed monster to leave. 46. Jennifer was angry with Tom because he ________. A. doesn’t love her as much as before B. hangs the phone before she can explain C. smiles and talks to another girl 47. From the second story, we know that ________. A. Mark and Bill are good friends B. Joe doesn’ t want to play cards with Mar C. Mark, Joe and Bill are workmates 48. When we feel jealous of other people, we feel _______ them. A. angry with B. sorry for C. pleased wit 49. The green monster is ________. A. a terrible real monster B. a bad feeling we have C. very helpful 50. The author tells us that jealousy ________. A. is nothing serious B. can cause problems C. can make people happy IV、阅读填空(共 5 小题,计 5 分) 阅读下面的短文,完 成表格中所缺的内容。 Three students are talking about their part-time jobs:
46

阳光家教网 www.ygjj.com

小学数学学习资料

Brandon Smith: I’m a junior school student, and I have a part-time job in a restaurant. I wash dishes on Saturdays and Sundays from 8:00am until 4:00pm. I get $5.50 an hour. It isn’t much money, but I save almost every penny! I want to go to a good university, and the cost goes up every year. Of course, I spend some money when I go out on Saturday nights. Lauren Russell: I’m a senior in high school. I have a job in a grocery store. The job pays well — about $6.75 an hour. I work every weeknight after school from 8:00pm until 11:30pm. I don’t have time for homework, and my grades aren’t very good this year. But I have to work, or I can’t buy nice clothes and I can’t go out on Saturday nights. Also, a car costs a lot of money. Erica Davis: I’m a new student in college. College is very expensive, so I work in a law office for three hours every weekday afternoon. I make photocopies, file papers, and sort (整理) mails for $8.25 an hour. The job gives me good experience because I want to be a lawyer some day. But I don’t want to work every term. I need time to study. Brandon Lauren Erica Part-time Jobs wash dishes in a restaurant 51. ______________ work in a law office Work-time 52. ______________ 8 pm-11:30 pm every weeknight every weekday afternoon Payment $5.50 an hour $6.75 an hour 53. ______________ Purpose to earn money for university to go out on Saturday nights 54. ______________
47

阳光家教网 www.ygjj.com

小学数学学习资料

to go out on Saturday nights to pay for a car 55. ______________ V、书面表达 (共两节,计 20 分) 第一节 英汉互译( 共 10 小题,计 10 分) 根据所提供的 英、汉句子进行翻译。 56. 刘强家有 5 口人,他最小。 57. 课堂上不要吃东西。 58. 夏天,我们村里的孩子们经常去河里游泳。 59. 张靓打算象徐静蕾一样当个电影明星。 60. 在我生日那天我叔叔给我买了一本英汉词典。 61. Who’s on duty today? 62. You did a good job. 63. Hands up if you have any questions to ask me. 64. Practice in pairs, please. 65. Time is up. So much for today. 第二节 作文 (计 10 分) 假设今年夏天你和朋友一块去海南岛度过了一次愉快的 假期,请你根据以下图片提示写一篇旅游日记。要求包括图片所有 内容,可适当发挥自己的想象。 (可以不按图片顺序,字数 100 左 右。 ) 参考答案 第一部分 1-5 DACBA 6. BD 7. AD 8. ABC 9. ACD 10. ABCD 第二部分 1-5 CAEBD 6-10 TFTFF 11-15 CBCBB 16-20 CBBCB 21-25 CBCAC 26-30 CBAAA 31-35 AABCC 36-40 BCABC 41-45 BACBC 46-50 CCABB 51. work in a grocery 52. from 8:00am until 4:00pm 53. $8.25 an hour 54. to buy nice clothes 55. to get law experience 56. There are five people in Liu Qiang’s family. He is the youngest. 57. Don’t eat in class. 58. In summer, children in our village often go to swim in the
48

阳光家教网 www.ygjj.com

小学数学学习资料

river. 59. Zhang Liang wants to be a movie star like Xu Jinglei. 60. My uncle bought me an English-Chinese Dictionary on my birthday. 61. 今天谁值日? 62. 你做得很好。 63. 如果你有 问题,请举手问我。 64. 请两人一组进行练习。 65. 时间到了,今天就 到这儿吧。 One possible version: Sunday, August 10 Sunny This summer I went to Hainan Island with my family for a holiday. Hainan Island is a great place of interest. There are many beautiful beaches. So as soon as we got there, we went to the beach. The sky was blue and the sea water was blue, too. How wonderful! First we played beach volleyball. We felt tired but very interesting. Then we went swimming. The water was so cool that all of us enjoyed ourselves. At noon we sat on the beach and ate some local food. It was very delicious. What a great time we had in Hainan! 小学教师业务考试英语试题及答 案一、单项选择:下面每题四个选择中只有一个答案,请选出, 并填入答案卡内。(1—30 小题,每小题 1 分,计 30 分) 1. Binbin gets up ___ about 8:30 _____ Saturdays. A. on, at B. in , on C. at, on 2. — What’s he like ? — _______.A. He likes beef. B. He’s Mr Carter C. He’s short. 3. How is the cinema from here? A. much B. many C. far 4. I'd like Kate soon. A. to write B. to write to C. to writing to 5. ---What Amy ? ---She's writing an e-mail to her pen-friend. A. did…do B. is…doing C. is…going to do 6. ---Your homework is very good. ---______________.A . Yes, it is B. Thank you C. No , thanks 7. I'm eleven years old. My little sister is nine. So .A. She 's older than me. B. She's taller than me. C. I'm two years older. 8. You and I like swimming . We have the same .A. both…hobbies B. are…hobbies C. both…hobby 9. --- _____ is this walkman? ---______ my daughter’s. A. Who, It’s B. Whose, Its C. Whose, It’s
49

阳光家教网 www.ygjj.com

小学数学学习资料

10. ---Would you like _____ tea? --- Yes, just _____.A. some, little B. any, a little C. some, a little 11. Come in and have a look. This is ________ bedroom.A. Lucy’s and Lily B. Lucy’s and Lily’s C. Lucy and Lily’s 12.I can play ______ football. My sister can play _____ piano.A. 不填, the B. the, 不填 C. the, the 13. Mr Carter teaches _______ English. ______ all love ______.A .our, We, him B us, Us, her C us, We, him 14. _______ sheep are there on the farm? A. How old B. How many C. How much 15. My throat __________ sore. My nose __________.A. is, hurt B. are, hurts C. is, hurts 16. There are many apples _____ the tree. ---Yes. There are some birds ____ the tree, too. A. in, in B. in, on C. on, in 17. ---What’s the date today? --- It’s________ . A. sunny B. Monday C. August 1st 18. your pen pal in Beijing? A. Do,lives B. Does,live C. Do, live 19. Sometimes I _____ TV in the evening. But this evening I’m _____. A. watching, sleeping B. watch, sleeping C. watch, sleep 20. It’s 8:30. It’s time _______ have English class. A. for B. to C. at 21.《英语课程标准》(实验稿)对小学毕业生的英语词汇要 求是:_______。 A. 学习 800—900 个单词和 70 个左右的习惯用语 B. 学习有关本级话题范围的约 700—800 个单词和 60 个左右 的习惯用语 C. 学习有关本级话题范围的 600—700 个单词和 50 个左右的 习惯用语 22.小学英语教学的重点应是______。 A. 组织有趣的课堂教学活动 B. 帮助学生提高英语口语能力 C. 培养学生运用英语的能力和兴趣 23.小学英语课堂中常常采用唱英语歌曲的教学形式,其目的 是________。 A. 营造活跃的课堂氛围,减轻学习压力 B. 培养学生的综 合素质 C. 通过唱会歌词,产生背诵英语材料的作用 24.采用现代化教学手段最重要的作用是________。
50

阳光家教网 www.ygjj.com

小学数学学习资料

A 活化情境与语境,便于学生在运用中学习 B. 提高学生的 学习兴趣 C. 消除学生的感官疲劳 25.创设情境要考虑贴近学生生活,形式新颖,简而易行。但 最重要的一点是应能______。 A. 反映所学材料的社会环境 B. 帮助学生理解和巩固所学材 料的内容 C. 使学生在愉快的氛围中学有所获 26.在英语课堂上,学生出现口语表达错误时,教师应 ________。 A. 即刻纠正,并帮助学生明白错误所在 B. 耐心等学生讲完后 再予以纠正 C. 在能沟通达意的情况下,不必凡错必纠 27.你认为在一个英语学习分化比较大的班级中,最好的处理 方法是_________。 A. 适当放低要求以鼓励差生 B. 按全班多数学生的接受水 平选教部分材料,其它部分则在以后适当进行补充 C. 关注优生和差生的需求,采用多种方法让每个学生都能在 课堂上学有所得 28. 小学英语教学应听力先行,这要求教师必须_________。 A. 具备标准的英式英语语音语调 B. 提高自身的辨音能力和 听力教学修养 C. 进行大量的听力自我练习 29、_______是英语学习成功的关键。 A、打下良好的听、说、读、写基础 B、保持积极的学习 态度 C、每天背诵一篇经典课文 D、课前准备、课后复习 30、在基础教育阶段,学习英语应以___为主,学习者最主要 的终极目标之一是获得____。 A、实践;综合语言运用能力 B、掌握知识;尽可能多的语言 知识 C、交际;尽可能多的英语信息 D、听说;听与说的能力 公共部分 (请将正确的答案填入答案卡内,31-40 为单项选择, 41-45 为多项选择,每小题 2 分,共 30 分) 31、“读书学习—实践探索—反思提高”,是教师______。 ①专门的工作方式 ②特有的职业生活方式 ③唯一的生活 形式 ④可选择的生活方式 32、一个人的阅读史,就是一个人的______。①文明行为提高 史②主要能力成长过程 ③精神成长史④主要知识积累过程 33、我觉得一个人的最佳读书状态大多产生在中年以后,但能 不能取得这种状态则取决于青年时期的准备。读书能摆脱平庸,最 好在青年时就进入最佳读书状态。早一天,就多一份人生的精彩;
51

阳光家教网 www.ygjj.com

小学数学学习资料

迟一天,就多一天平庸的困扰。以上这段文字出自____之口。①王 蒙 ②余秋雨 ③刘方武 ④顾炎武 34、人的生命质量要靠持久的锻铸,最重要的是______。① 刻苦工作 ②磨练意志 ③阅读 ④写作 35、青年人的课外阅读是走向精神成熟的起点,因此尽量要把 底垫得结实一点。垫什么样的底,就会建什么样的楼。最省俭的垫 底方式是_______。①看短篇小说 ②选读名著 ③肯读古 文 ④诵读长篇巨著 36、成年人要使阅读兴趣不衰,应该________。①立足静读 ②逢场高谈阔论 ③寻找机会适当表述、交流 ④专场演讲 37、刘良华认为:精彩的课堂教学都是产生在_______。 ①教师的课程智慧上 ②教师高超的教学技能 ③教师扎 实的基本功 ④反复的试课 38、刘良华将______称之为教师的第一专业智慧。①教学技 能使用智慧 ②人际关系调剂智慧 ③课程智慧④组织教学智慧 39、用刘良华的观点来看下列行为与现象,不属于对教材补充 的是______. ①大搞题海战术 ②优美的身姿语 ③不断有效的开发课 程资源 ④写好粉笔字 40、“做正确的事情比正确地做事情更重要”的观点运用到教学 实践中体现的意思是____。 ①突出了教学工作很重要,要无愧于教师称号。②对待教学方 法的态度,选择比使用更重要。 ③首先要保证教的知识是正确的,有意义的,然后,用好的、 正确的方法去教授才有意义。 ④接受新的教学理念,比改变教学行为更重要。 41、教师的教学管理智慧包括_______。 ①民主精神 ②管 理技巧 ③管理威信 ④把课上好 42、万玮老师教学管理的关键词是“计谋”,下列对这一词的解 释和万老师本人观点不一致的是______。 ①对学生搞阴谋诡计 ②与学生斗智斗勇 ③兵家理论加 爱心 ④不要太相信学生 43、小组合作学习已成为当今课堂主要的学习方式之一,下列 观点正确的是______。 ①是一种形式,放任学生,不需节制 ②建立竞争机制,增强 合作意识。
52

阳光家教网 www.ygjj.com

小学数学学习资料

③适时引导,提高合作学习的质量。 ④合作必须建立在个体 需要的基础上。 44、从一般教师走向优秀教师的最显著特征应该是______。 ①取得许多证件 ②从有效教学走向优质教学 ③从低效教学 到有效教学 ④一步步走向师德高尚、业务超群 45、对暗示的解释,下列正确的选项有_______。 ①眼神暗示就是用眼睛把要说的话和表示的态度传达出来② 表情暗示就是通过表情传达肯定、同意、可以、不能等信息 ③言语暗示就是用讲故事、打比喻、作比较等把自己的观点巧 妙的“点”出来而不是用言语直接表态 ④动作暗示就是用体态语言把自己的想法表露出来。 二、判断正(T)误(F)(每小题 1 分,共 10 分) ( )1、教学评价是英语课程的重要组成部分。 ( )2、 备课就是写教案。 ( )3、市小学英语教学策略词汇课中呈现新知是情景导入 和听音正音。 ( )4、教师要充分利用现代教育技术,拓宽学生学习和运 用英语的渠道。 ( )5、在已经普及九年义务教育的地区,小学生必须通过 统一毕业考试才能升学,否则没有机会读初中。 ( )6、教师应尊重学生的人格,关注个体差异,满足不同 学生的学习需要,创设能引导学生主动参与的教育环境,激发学生 的学习积极性,培养学生掌握和运用知识的态度和能力,使每个学 生都能得到充分的发展。 ( )7、临沂市小学英语教学策略读写课的第三环节是阅读 中活动。 ( )8、英语课程倡导讲授型的教学模式。( )10、教学 设计的好,教学就一定能成功。 ( )9、老师说:Draw a circle.学生画一个 circle,这就属于 课程标准里面谈到的用语言来做事情。 三、填空题(每空 1 分,共 20 分) 1、《英语课程标准》采用国际通用的分级方式,将英语课程 目标按照_______________设为九个级别。 2、基础教育阶段英语课程的任务是激发和培养学 生 ,使学生树立自信心,养成良好的学习习惯和形 成有效的 ,发展自主学习的能力和 精神,使 学生掌握一定的英语基础知识和听说读写技能,形成一定
53

阳光家教网 www.ygjj.com

小学数学学习资料

的 ; 培养学生的观察、记忆、思维、 和创 新精神; 帮助学生了解世界和中西方文化的差异,拓展视野,培养 爱国主义精神,形成健康的人生观,为他们的 和 _________ 打下良好的基础。 3、《英语课程标准》(实验稿)规定小学英语的终点目标 是 级,二级目标在词汇方面要求学习有关本级话题范围 的 个单词和 个左右的__________。 4、小学英语语言技能一级的读写目标,除了能看图识字,能 在指认物体的前提下认读所学词语和能在图片的帮助下读懂简单 的小故事之外,还有一条是 。 5、我们平常说的英语“双基”教学是指 和 __________ _ . 6、对话课教学模式一般教学程序是_____________ _____________ ___________ ______________ ________________。 四、教学设计(共 10 分) 教材: 5 年级上册 课型:阅读课教学 内容:picuture 要 求: 请根据实际学情和所提供的教学内容。 (1)设计 1 项拓展环节的“任务型”活动。(5 分)(2)简要 说明所设计的“任务型”活动的意图。(5 分) 教师业务考试答案及评分标准 一 单项选择 1-20 C C C B B B C C C C 、 CACBC C C B B B 21-30 CCAAB BCBAD 31② 32③ 33② 34③ 35② 36 ③ 37 ① 38③ 39① 40③ 41①②③ 42①②④ 43②③④ 44 ②④ 55①②③④ 二、判断正(T)误(F)1-5 T F F T F 6-10 T T F T F 三、填空题 1、能力水平 2、学习英语的兴趣,学习策略,合 作,综合语言运用能力,想象能力,终身学习 发展。 3、二, 600-700, 50 习惯用语。4、能正确书写字母和单 词。5、英语基础知识,听说读写(基本)技能。 6、复习、热身,新知呈现,巩固练习,拓展应用,发展提高 教学 内容:picuture 要求: 请根据实际学情和所提供的教学 内容。 (1)设计 1 项拓展环节的“任务型”活动。(5 分)(2)简要 说明所设计的“任务型”活动的意图。(5 分) 教师业务考试答案及评分标准

54

阳光家教网 www.ygjj.com

小学数学学习资料

一 单项选择 1-20 C C C B B B C C C C 、 CACBC C C B B B 21-30 CCAAB BCBAD 31② 32③ 33② 34③ 35② 36 ③ 37 ① 38③ 39① 40③ 41①②③ 42①②④ 43②③④ 44 ②④ 55①②③④ 二、判断正(T)误(F)1-5 T F F T F 6-10 T T F T F 三、填空题 1、能力水平 2、学习英语的兴趣,学习策略,合 作,综合语言运用能力,想象能力,终身学习 发展。 3、二, 600-700, 50 习惯用语。4、能正确书写字母和单 词。5、英语基础知识,听说读写(基本)技能。 6、复习、热身,新知呈现,巩固练习,拓展应用,发展提高 小学英语教师考试理论试题 一、判断正误 1.小学英语教学要创建以活动课为主的教学模式,充分利用 听、做、说、唱、玩、演的方式,鼓励学生积极参与,大胆表达, 侧重提高学生对英语的感受和初步用英语进行听、说、唱、演的能 力,到了五、六年级也要发展初步的读写能力。( √ ) 2.小学英语教学的目标共分两段,一级的目标类别是语言技 能方面的听做、说唱、读写、视听;二级语言技能的目标是听、说、 读、写、玩、演、视听。此外,二级还有语言知识目标———语音、 词汇、语法、功能、话题、情感态度目标、基本学习策略目标、文 化意识目标。( √ ) 3.小学英语语言技能二级读的目标中,要求能认读所学词语; 能根据拼读的规律读出简单的单词;能借助图片读懂简单的故事或 小短文,并养成按意群阅读的习惯。( √ ) 4.小学英语教学中要使用听、做、画、说、唱、背、玩、演、 读、写诸种技巧和活动。但这些技巧要根据学生的学习需要与可能 去选择搭配,不是用得越多越好。( √ ) 5.小学英语教师必须转变角色,和小学生成为朋友。这要求 教师首先改变教者的专断态度,即使在学习英语中,也要谦逊地把 学生看作朋友;其次要有自信,自信能使小学生成为自己的朋友, 肯和自己谈心。( √ ) 6.如果以听为训练的中心,用做和画帮助听,则做和画要比 听稍后一点,要让学生先听音。( √ ) 7.玩、演的目的是听、说英语和记忆英语材料,最好在玩、演 之后再读,以判断玩、演之中使用英语的正误,增加用、记英语的 效果。( √ )
55

阳光家教网 www.ygjj.com

小学数学学习资料

8.现代化教学手段(媒体)对小学英语教学极为有效,传统 教学手段则缺乏生气,如果学校缺乏现代化教学手段,教师只好用 一张嘴、一本书、一枝粉笔进行教学。( ╳ ) 二、选正题:下面每题四个备选答案中有一个正确答案,请选 出。 1.小学英语教学的重点是_______ 。 A.组织课堂教学活动 B.培养学生自学英语的能力 C.帮助学生模仿 √D.培养学生用英语进行交流的能力和兴趣 2.小学英语教材要有利于培养学生的学习兴趣与语感,了解 英语国家的文化、习俗,学生对异国文化的正确态度。教材还要培 养学生_______ 和做事情的能力 提高他们的思维能力和认识世界 , 的能力。 A.学习能力 B.自我管理能力 √C.用英语进行交流 D.创 新能力 3.《英语课程标准》(实验稿)规定小学英语的终点目标是 二级。二级目标在词汇方面要求_______ 。 A.学多少算多少 B.1000—1200 个单词 C.500 个左右单词 √D.学习有关本级话题范围的 600—700 个单词和 50 个左右 的习惯用语 4.小学英语教学要从模仿性的唱歌游戏着手,通过 1—2 年的 语感积累,再通过多种活动训练,培养用英语听、说、读、写进行 交流的能力。所以小学英语教学的主线应是_______ 。 A.活动 B.玩演 C.培养语感√D.学习用英语做事 5.小学生处于人生可持续发展的起点,小学英语教学必须诱 导他们逐步形成正确的价值观。因此,在教学中_______ 。 A.只专注宣传英语国家的科学成就 B.只专注介绍英美人民的生活 C.侧重鼓励学生去追求到国外学习与生活 √D.在介绍外国文化的活动中引导学生认识与理解伟大的中华 文化 6.小学英语教学活动的组织,主要应考虑_______ 。 A.活动教学的经验√B.本班学生的特点 C.活动是否方便 D.活动是否生动有趣
56

阳光家教网 www.ygjj.com

小学数学学习资料

7.小学英语教学要以活动为主,但仍有课本。处理活动与课 本关系的最好办法是_______ 。 A.用活动吸附、处理课本 √B.围绕学期教学目标和课本相关重点组织活动,既搞活动, 也读课本 C.根据课本需要组织活动 D.课堂搞好活动,课外读课本 8.小学英语教师要尊重学生和家长的需求与习惯,因此他们 要_______ 。 A.适应市场经济的惯例,把学生和家长当作顾客似的“上帝” B.对学生爱若子弟,为家长分忧 C.适应学生的家庭生活习惯,提高学生和家长对自己的亲和 力 √D.培养学生自主学习、独立发展的意识,帮助家长建立正确 的英语学习理念 9.小学英语课堂唱英语歌,应要求_______ 。 A.曲调准确 B.唱得有情感 C.结合学生生活 √D.重在唱会歌词,产生背诵英语材料的作用 10.教育部之所以在《小学开设英语课程的指导意见》和《英 语课程标准》(实验稿)中强调现代化教学手段是因为它具有许多 功能,比如_______ 。 A.提高学习兴趣 B.消除感官疲劳 C.与国际英语教学手段接轨 √D.能活化所学英语的情境、语境,便于在用中学。 11.创设情境既要接近学生生活,又要新颖离奇,还要简而易 行。但最重要的一点是_______ 。 A.能激发兴趣 √B.能反映所学英语材料用于交流的社会环境 C.能宣传英语民族的文化 D.能帮助学生理解所学英语教材的内容 12.小学英语语言技能二级目标关于听说的要求,除了要求能 听懂常用指令并做出适当反应,以及能就所熟悉的个人和家庭情况 进行简短对话等要求之外,还要求_______ 。 A.能有较快的听说速度
57

阳光家教网 www.ygjj.com

小学数学学习资料

√B.能在口头表达中做到发音清楚、语调达意 C.能在说话中不带汉语腔调 D.能在听音中不进行英-汉翻译 三、简答题 1、英语课程标准的六大基本理念是什么?(6 分) 答案: ①面向全体学生,注重素质教育 ②整体设计目标,体现灵活开放 ③突出学生主体,尊重个体差异 ④采用活动途径,倡导体验参与 ⑤注重过程评价,促进学生发展 ⑥开发课程资源,拓展学用渠道 2、在实施英语课程标准中的九条建议是什么?(9 分) 答案: (一)面向全体学生,为学生全面发展和终身发展奠定基础 (二)关注学生的情感,营造宽松、民主、和谐的教学氛围 (三)倡导"任务型"的教学途径,培养学生综合语言运用能力 (四)加强对学生学习策略的指导,为他们终身学习奠定基础 (五)拓展学生的文化视野,发展他们跨文化交际的意识和能力 (六)利用现代教育技术,拓宽学生学习和运用英语的渠道 (七)组织生动活泼的课外活动,促进学生的英语学习 (八)不断更新知识结构,适应现代社会发展对英语课程的要 求 (九)遵循课时安排的高频率原则,保证教学质量和效果 3、在设计板书时应注意哪些问题? 教师设计板书时要注意让板书能体现教学目标、教学重点和难 点,有利于课堂教学,并通过合理布局,颜色对比,体现视觉美。 4.一份教案通常有哪几部分组成 一个完整的教案应包括以下几个部分:课题和课时、教学内容 和教学目标、教学重点和难点、课前准备、教学环节、课内外作业、 板书设计和教学反思。 5、为什么任务设计要有合适的情景和语境? 、学生在真实的语言环境中学习语言,可以直接感受到语言的 交际用途,了解所学语言应该在什么情况下使用,这样就把语言的 学习和语言的运用自然而有机地结合起来。教师在设计任务时应该 同时设计在完成该任务时所存在的相应语言环境,学生在自然、真
58

阳光家教网 www.ygjj.com

小学数学学习资料

实或模拟真实的情境中更能有效地表达,出色地发挥,从而更高质 量地完成任务 四、案例分析 1、请从任务设计要有适合的情景和语境这一方面入手对以下 任务设计的案例进行分析。 “What would you like?”任务设计 教材依据:PEP 小学英语(四年级上册)Unit 5 A Let’s talk 课前教师和学生把教室布置成中国餐厅或麦当劳店或肯德基 店;并用下列单词制作英文菜单若干份:hamburger, hot dog, chicken, bread, beef, soup, rice 等。要求学生进入此餐馆必须使用 英语进行交流。 例如: Assistant:Can I help you ? What would you like? S1:I’d like some beef and rice. Assistant:Wait a minute. S2: How much? Assistant:Twenty yuan. 参考答案:这个任务创设了较真实的情景和语境,让学生运用 有关用餐的英语句型在餐馆点菜,使学生在轻松愉快的氛围中掌握 英语,激发学生的学习兴趣,并做到学以致用。 2、请从“游戏设计要尽量顾及全体学生”这一方面入手对以下案 例进行分析。 Chanting Race 教师请五名学生上台,他们分别头戴 Beijing, London, Moscow ,Singapore ,Sydney 的头饰,手持 windy , sunny , cloudy , rainy , snowy 的卡片。教师打节拍说:Rainy , rainy .手持“Rainy” 卡片的学生说 It’s rainy in London .并转问他人 说 Cloudy, cloudy, : , : 手持“Cloudy”卡片的学生说:It’s cloudy in Moscow . 并转问他人。 接不上的便被淘汰,坚持到最后的学生获胜。 参考答案:教师设计的游戏是通过 chant 的形式让学生练习句 型“It’s …in ….”,比较新颖,也很有趣,能够吸引学生极大的兴趣。 但是值得商榷的地方有:教师请五名学生上台来参与游戏,那么台 下剩余的学生他们在游戏中扮演的又是什么角色呢?显然这个游 戏没有面向全体学生进行设计。教学过程中学生是主体,任何组织 形式的设计都必须有利于学生全面参与教学和实现教育目标为宗 旨。 小学英语教师新课程标准理论测试试题
59

阳光家教网 www.ygjj.com

小学数学学习资料

一、选择题:根据新课程标准,选择正确答案(20 分) 1 、 评 价 一 节 课 是 否 符 合 新 课 标 精 神 , 应 该 —————————— ,看学生思考的层次和看老师否创造性 地运用了教材。 A、看学生主动性是否被调动起来 B、看老师是否 讲解到位 C、看学生是否注意力集中 D、看老师是否运用 了先进的教学手段 2、—————是实施新课程改革的主力军,是新课程实施的 研究者、开发者和具体—— A、教师,实施者 B、学生,参与者 C、行政领导,参与者 D、校长,实施者 3、课程目标的级别不完全等同于基础教育阶段的各个年级。 从 3 年级开设英语课程的学校,3、4 年级应完成—————— ,5、 6 年级完成————; A、第五册—第八全册 B、第九—第十二全 册 C、一级目标,二级目标 D、二级目标,三 级目标 4、各地区可以根据国家课程————— 的有关政策规定,根 据当地的条件和需 要,适当调整相应学段英语课程的目标。 A.县级管理 B。一级管理 C。二级管理 D。 三级管理 5、内乡县小学、初中是从 —————— 年实施新课改的。 A、2003 B、2004 C、2006 D、2008 6、语言技能一级目标中读写要求:能看图识字;能在指认物 体的前提下认读所学词语;能在图片的帮助下读懂简单的小故事; 能正确 ——————————。 A、朗读课文 B、背默课文 C、表演小节目 D、书写字母和单词 7、语言技能一级目标中说唱要求的第一个要求 是——————————。 A、能根据录音模仿说英语 B、讲述简单的小故事 C、能说最常用的日常套语 D、能唱一首英语歌 8、语言技能一级目标中玩演的要求:能用英语做游戏并在游 戏中用 ——————————;能做简单的角色表演;能表演英
60

阳光家教网 www.ygjj.com

小学数学学习资料

文歌曲及简单的童话剧等。 A、英语进行简单的交际 B、用简单的英语讲简单的 故事 C、表演小故事或童话剧 D、能看懂英文动画片 9、教师要积极利用各种教学资源,——————教材,设计 适合学生发展的教学过程。 A、合理地教 B、创造性地使用 C、按照要求使用 D、按部就班地用 10 、 课 程 目 标 二 级 要 求 能 在 图 片 的 帮 助 下 听 懂、———————、并讲述简单的故事。 A、读懂 B、写出 C、背诵 D、描写 11、课程目标二级要求能根据图片或提示———————的句 子。 A、说出简单的句子 B、写出简单的句子 C、写出简单的故事 D、进行个人信息交流 12、课程目标二级要求应该培养学生—————————。 A、持续的说唱能力 B、间断的表演能力 C、持续的兴趣和爱好 D、书写字母的能力 13 、 新 课 标 中 一 级 语 言 技 能 对 于 读 写 的 要 求 是————————。 A、能正确书写字母和单词 B、能写简单的问候 语 C、写简短的标题 D、写简单的故事 14 、 能 借 助 图 片 读 懂 简 单 的 故 事 或 者 小 短 文 是 新 课 标 中——————的目标要求。 A、一级语言技能 B、一级知识目标 C、二级语言技能 D、二级知识目标 15 、 判 定 一 节 课 的 是 否 有 实 效 最 重 要 标 准 是 看—————————— 。 A、生动的课堂气氛 B、热烈的小组活动 C、有效的课堂设计 D、是否完成了知识和能力培养目标 二、填空题:根据新课标内容及精神,完成下面空白。 (15 分) 1、现行英语课程改革的重点就是要改变英语课程过分重视语 法和词汇知识的讲解与传授、忽视对学生实际语言运用能力的培养 的倾向,强调课程从学生的学习兴趣、生活经验和认知水平出发, 倡导————、————、————、————与交流的学习方式
61

阳光家教网 www.ygjj.com

小学数学学习资料

和任务型的教学途径,发展学生的综合语言运用能力,使语言学习 的过程成为学生形成积极的情感态度、主动思维和大胆实践、提高 跨文化意识和形成自主学习能力的过程。 2、基础教育阶段英语课程的任务是:激发和培养学生学习英 语的—————— ,使学 生树立自信心,养成良好的学习习惯,和形成有效的学习策略,发展 自主学习的能 力和合作精神;使学生掌握一定的英语基础知识 和——、———、———、写技能,形成一定的综合语言运用能力; 培养学生的观察、记忆、思维、想象能力和创新精神; 帮助学生了解世界和中西方文化的差异,拓展视野,培养爱国主义 精神,形成健 康的人生观,为他们的终身学习和发展打下良好的基础。 3、小学课程标准的基本理念是: (1)面向全体学生,注重素 质教育 (2)整体设计目标,体现灵活开放(3)突出学生主体, 尊重个体差异(4)采用 —————————— ,倡导体验参与 (5)注重过程评价,促进学生发展 (6)开发课程资源,拓展学 用渠道 4、 《标准》采用国际通用的分级方式,将英语课程目标按照 能力水平设为九个级别。该设计遵循了语言学习的规律和不同年龄 段学生—————————— 发展的需求和特点,也考虑到我国 民族众多,地域辽阔,经济和教育发展不平衡的实际,旨在体现国 家英语课程标准的整体性、灵活性和开放性。 5、基础教育阶段英语课程的总体目标是培养学生 的 —————————— 能力。综合语言运用能力的形成建立 在学生语言技能、语言知识、情感态度、学习策略和文化意识等素 养整体发展的基础上。 6、语言知识和语言技能是综合语言运用能力的基础,文化意 识是得体运用语言的保证。英语语言知识主要含:———— 、词 汇、————— (以及动能和话题) 。文化意识:文化知识,文化 理解,跨文化交际,意识和能力。 7、学习策略:认知策略,调控策略,__________________ , 资源策略。 8、语言技能是构成语言交际能力的重要组成部分。语言技能 包括 ———————————四个方面的技能以及这四种技能的 综合运用能力。 9、 新课标 中二 级语 言知 识对于 语音 的要 求是, 了解 简单 的———规律等,对于语法的要求是,知道名词的单复数形式、人
62

阳光家教网 www.ygjj.com

小学数学学习资料

称代词的区别、动词在不同情况下会有————的变化等。 10、为进一步强化新课程的实施,解决新课程实施中存在的困 难和问题,不断深化和发展内你乡基础教育,全面提高基础教育质 量,我县教体局在 2006 年八月特对我县基础教育课程改革工作提 出了<内乡县深化基础教育课程 ————————— 意见>。 三、简答题(20 分) : 1、 语言技能二级目标中对“读”和“写”的要求主要有哪 些?你认为小学英语教学中比较薄弱的环节有哪些?结合你的教 学实际,谈谈怎样加强这些环节的教学? 附答案: 小学英语新课程标准理论、知识测试答案: 一、选择填空:1、A 2、A 3、C 4、D 5、B 6、D 7、 A 8、A 9、B 10、A 11、B 12、C 13、A 14、 C 15、D 二、填空题:1、综合语言运用 2、兴趣,听、说、读,3、活 动途径 4、生理和心理 5、综合语言运用 6、语音、语法, 7、 交际策略 8、听、说、读、写 9、拼读,形式上 10、 《改革若干意 见》/若干/18 条意见 三、简答题参考答案: 1、(1)能认读所学词语; (2)能根据拼读规律读出简单的单词并了解单词有重音; (3)能在图片的帮助下读懂简单的故事或小短文。 (4)能模仿范例写句子,能写出简单的问候语; (5)能根据要求为图片、实物等写出简短的标题或描述; 。。。。。。 一、选择填空:1、A 2、A 3、C 4、D 5、B 6、D 7、 A 8、A 9、B 10、A 11、B 12、C 13、A 14、 C 15、D 二、填空题:1、综合语言运用 2、兴趣,听、说、读,3、活 动途径 4、生理和心理 5、综合语言运用 6、语音、语法, 7、 交际策略 8、听、说、读、写 9、拼读,形式上 10、 《改革若干意 见》/若干/18 条意见 三、简答题参考答案: 1、(1)能认读所学词语; (2)能根据拼读规律读出简单的单词并了解单词有重音;
63

阳光家教网 www.ygjj.com

小学数学学习资料

(3)能在图片的帮助下读懂简单的故事或小短文。 (4)能模仿范例写句子,能写出简单的问候语; (5)能根据要求为图片、实物等写出简短的标题或描述; 。。。。。。 小学英语教师招聘考试试题 招考教师试题 2010-05-19 19:37:24 阅读 51 评论 0 字号: 大中小 今年的全县业务考试采用了市优质课基本能力测试的部分试 题,今提供试题及答案供大家参考。 公共部分(30 分) 一、判断对错(下列说法,你认为正确的打对号;反之,打错 号。共 10 分) ( )1、“读书、实践、思考、总结、写作”表达了名师 成长的基本方式。 ( )2、学生的学业成绩等于教育质量,因为学生成绩所 反映的是学生发展的一部分。 ( )3、要严格控制考试与考查的门类,对考查学科不能 随意进行书面闭卷考试。 ( )4、阅读经典,能给教师提供一条直抵自由的精神通 道与破译幸福的心灵密码。 ( )5,教师成长都一样要进行反思,但不一样的是,名 师给反思以特有的深刻性,并形成习惯,努力成为“批判性继承 者”。 二、选择题(把你认为正确的选项前面的序号写在题后的括号 里。1-6 为单项选择,7-10 为多项选择,各 2 分,共 20 分。) ( )1、______是教师成长的主要场所。 ①学校图书室 ②办公室 ③课堂 ④家庭 ( )2、_______是教师永远的目标,也是提高学科教学质 量的最主要途径。 ①追求课堂教学的最大效益 ②深厚的业务功底 ③鲜明独特的教学个性 ④精当的课堂教学评价 ( )3、名师成长的方式实质上是________. ①( )个性的形成与发展 ②共性基础上的独特性 ③ 心 智的丰富与开放 ④追求崇高感 ( )4、教师的任务就是要不断的发展儿童从学习中得到 满足的良好情感,以便从这种情感中产生和形成一种情绪状态—— 即。
64

阳光家教网 www.ygjj.com

小学数学学习资料

①对幸福的追求 ②坚定的信念 ③强烈的自尊心 ④强烈 的学习愿望 ( )5、“只有书籍,能把辽阔的时间浇灌给你,能把一切 高贵生命早已飘散的信号传递给你,能把无数的智慧和美好对比着 愚昧和丑陋一起呈现给你。区区五尺之躯,短短几十年光阴,居然 能驰骋古今,经天纬地,这种奇迹的产生,至少有一半要归功于阅 读。”这句话出自_________之口。 ①王老咪 ②易中天 ③陶继新 ④余秋雨 ( )6、教师形成专业成长意识,获得专业成长的最佳途 径是______ ①专业培训 ②参加优质课评比③校本教研 ④深化课改 ( )7、激起学生学习热情的动因是_________. ①教师的热情 ②教师渊博的知识 ③教师对学生的期望 ④教师对学生的信任 ( )8、学校办学过程中,每一个管理者、每位教师都要 始终坚持“三个还给”的理念,即:_______ ①把自信还给学生 ②把能力还给学生 ③把健康还给学生 ④把时间还给学生 ( )9、关于小学生的家庭作业,下列说法中正确的是 _____。 ①作业布置要紧扣教学要求,精选内容。 ②一、二年级各学科绝不允许布置书面家庭作业。 ③中高年级只有语文和数学两科可以布置书面家庭作业。 ④中高年级各学科都可以布置书面家庭作业,但总量不准超过 一小时。 ( )10、《临沂市小学教学工作指导意见》中提出的小学 教学工作要突出的三个重点是_____。 ①培养学生健康的心理和强健的体魄。 ②培养学生高尚的道德情感和乐观向上的生活态度。 ③培养学生良好的学习习惯。 ④搞好知识的积累和储备。 学科部分(70 分) 三、“T” or “F”,将答案填在题前括号内。(10 分) ( )1.英语课程的出发点和归宿是学生的发展。 ( )2.语言技能包括听、说、读、写四项语言基本技能。
65

阳光家教网 www.ygjj.com

小学数学学习资料

( )3.终结性评价是检测学生综合语言运用能力发展的 重要途径。 ( )4.归纳总结语言知识或语言规则,对小学生的英语 学习没有多大的帮助。 ( )5.情感态度是提高学习效率、发展自主学习能力的 保证。 ( )6.英语课程在目标设定、教学过程、课程评价和教 学资源的开发等方面都突出以教师为主体的思想。 ( )7.在英语起始学习阶段应通过扩大学生接触异国问 过文化的范围,拓展视野,提高文化敏感性和鉴别力,提高跨文化 交流的能力。 ( )8.在小学英语语法目标中学生要知道主要人称代词 的区别。 ( )9.小学阶段英语教学评价的主要目的是激励学生的 学习兴趣和积极性。 ( )10.语言知识是综合语言运用能力的基础,文化意识 是得体运用语言的保证。 四、选择题,将答案填在题前括号内。(10 分) ( )1.新课程课堂教学三维目标指的是知识与技能、情 感态度与价值观及_____。 A.文本与课堂 B.教师与学生 C.过程与方法 D.课 程与评价 ( )2.课堂活动中话题类表演活动的目的是_______。 A.培养学生学习英语的兴趣 B 培养学生的语感和语音 C 培 养学生的语用能力和合作能力 D 培养学生在特定环境中领悟和使 用语言的能力,获得乐趣和成就感 ( )3.有位教师在教“bus”与“car”这两个单词时,想到他 的学生曾经问他“中巴”用英语怎么说,于是他不仅准备了 “bus, car” 的录像,而且准备了学生们天天看到的“mini-bus,truck”等的 录像,他的这一做法体现了以下哪种基本理念________。 A.突出学生主体,尊重个体差异 B.整体设计目标,体现灵 活开放 C.面向全体学生,注重素质教育 D.采用活动途径, 倡导体验参与 ( )4.有位教师教“We can buy some ice-creams”时,结 合前面所学的内容,让每位学生准备了几种文具、水果、衣服、玩 具等。首先由教师和学生扮演“售货员”和“顾客”进行购物示范,然后
66

阳光家教网 www.ygjj.com

小学数学学习资料

全班学生分成八组,分小组运用学过的语言进行“购物”游戏。他的 这一做法主要体现了________。 A.突出学生主体,尊重个体差异 B.整体设计目标,体现灵 活开放 C.面向全体学生,注重素质教育 D.采用活动途径,倡导 体验参与 ( )5.以下哪项不属于二级基本学习策略 A.尝试阅读英语故事和其他英语课外读物 B. 对所学内容 能主动联系和实践 C.能观察生活中的简单英语 D.在学习中善 于运用图画等非语言信息理解主题 五、选择填空(20 分) 动机兴趣,自信意志,读,合作精神,认知策略,语法,交际 策略,调控策略,听,国际视野,写,词汇,功能,语音,说,话 题,文化知识,文化理解,跨文化交际,意识,能力。 综合语言运用能力涵盖 情感态度:__________________________________祖国意 识____________ 学习策略: ____________________________________________资源策略 _ 语言技能: ___________________________________________________ _ 语言知识: ___________________________________________________ __ 文化意识: ___________________________________________________ __ 六、活动设计(30 分) 同学们要学习 PEP 五下 Unit3 A 部分的词汇 12 月份的名称, 请根据要求设计相应的课堂活动。 我 的 活 动 设 计

67

阳光家教网 www.ygjj.com

小学数学学习资料

你 打算如 何呈现 这 12 个 单词

月 份单词 的发音 较难, 请 设计一 个帮助 学生熟 练说单 词的活 动 设 计一个 活动帮 助学生 巩固这 些单词 的认读 和拼写 此 课要求 四会的 词是哪 些, 四会 时的难 点是什 么
68

阳光家教网 www.ygjj.com

小学数学学习资料

如 果设计 一个讨 论式教 学活动, 结合天 气和季 节, 培养 学生的 提问和 口头表 达能力。 你打算 设计哪 些问题 或话题。 设 计一个 活动综 合运用 和拓展 本课所 学语言

小学教师业务考试英语答案 公共部分。(30 分) 一,判断对错(下列说法,你认为正确的打对号;反之,打错 号。共 10 分) 1、( √ )2、( × )3、( √ )4、( √ ) 5、( × ) 二,选择题(把你认为正确的选项前面的序号写在题后的括号 里。1-6 为单项选择,7-10 为多项选择,各 2 分,共 20 分。)
69

阳光家教网 www.ygjj.com

小学数学学习资料

1、( ③ )2、( ① )3、( ③ )4、( ④ )5、 ( ④ ) 6、( ③ )7、(①③④ )8、(②③④ )9、(①②③ )。 10、(①②④ ) 学科部分(70 分) 三、“T” or “F” 1T 2F 3T 4F 5 F 6F 7F8T9T 10F(10 分) 四、选择题:1C 2C 3A 4 D 5D(10 分) 五、选择填空 (20 分) 情感态度:动机兴趣,自信意志,合作精神,祖国意识,国际 视野 学习策略:谁知策略,调控策略,交际策略,资源策略 语言技能:听、说、读、写。 语言知识:语音,词汇,语法,动能,话题。 文化意识:文化知识,文化理解,跨文化交际,意识和能力。 六、活动设计(30 分) 我 的 活 动 设 计 你如何 (5 分-4 分-3 分) 呈现这 12 个 单词 月份单 (5 分-4 分-3 分) 词的发音较 难, 请设计一 个帮助学生 熟练说单词 的活动 设计一 (5 分-4 分-3 分) 个活动帮助 学生巩固这 些单词的认 读和拼写 此课要 (5 分-4 分-3 分) 求四会的词 月份词缩写。三个词的缩写于其他词 是哪些, 四会 不同,一个词是四个字母。 时的难点是 什么 如果设 (5 分-4 分-3 分) 计一个讨论 水果、食物、衣服、活动、天气、喜
70

阳光家教网 www.ygjj.com

小学数学学习资料

式教学活动, 培养学生的 提问和口头 表达能力。 你 打算设计哪 些问题或话 题。

设计一 个活动综合 运用和拓展 本课所学语 言 小學教師甄試英語科試題 一、選擇題:每題 2 分,共 40 分 A. Pick the word or expression that is closest in meaning to the underlined word or expression in the following passages. 1. The last time a girl had told me she wanted to be "just friends", she was breaking up with me. (A) having a mental breakdown (B) explaining how someone had broken into her house (C) ending their relationship (D) telling him that she had broken something 2. Programs that teach tolerance are being introduced to help students appreciate and respect diversity. (A) difference (B) uniqueness (C) loneliness (D) sexuality 3. The money is being used to educate them on how to prepare nutritious meals and keep their homes as clean and hygienic as possible. (A) spacious (B) healthy (C) comfortable (D) disinfected 4. Maggie didn't always want to put each and every Barbie shoe away just because they were potentially lethal baby-choking hazards. (A) poisonous (B) enormous (C) deadly (D) harmless

好。。。 What’s the weather like in…? Which sports can you do in this month? Is spring/summer/fall/winter in …? Which fruits can you eat in his month? Which month do you like? Why? (5 分-4 分-3 分)

71

阳光家教网 www.ygjj.com

小学数学学习资料

5. The massively popular TV cartoon is about child “trainers” who pit their fantasy critters against those of others to see which prevails. (A) surrenders (B) dies (C) succeeds (D) resists 6. You can make amends for wrongdoing. (A) almonds (B) fines (C) atonement (D) substitutions 7. They took him to a doctor, who reassured them, prescribed an antibiotic and did a blood test. (A) recommended (B) prepared (C) gave (D) injected 8. Stretching her shoulders to unload some invisible burden she leaned her head against the shelter wall. (A) weight (B) coat (C) bag (D) pain 9. It made him feel wealthy and alleviated some of the guilt he felt for not spending enough time with me. (A) increased (B) erased (C) reduced (D) counteracted 10. This mystery surrounding her death makes Marilyn Monroe an exceptionally intriguing and controversial celebrity. (A) popular (B) detested (C) critical (D) debatable B. Choose the one word or phrase that best completes the sentence. 1. In the west the birth of a girl is welcomed with enthusiasm_______ to that of a boy. (A) equally (B) equal (C) they are equal (D) and equal 2. ______, Ernest Hemingway is the most widely known. (A) With all writers in America (B) All writers in America (C) All of the writers in America (D) Of all writers in America 3. Rearview mirrors of cars make small things larger than _______. (A) really are (B) are really (C) are they really (D) they really are 4. _______, glasses can correct most sight defects in healthy eyes. (A)When well fitted (B) Well fitted when (C) Well fitted if (D) If well fitted when 5. The Wright brothers were fascinated _______ the idea of flying. (A) of (B) for (C) by (D) to
72

阳光家教网 www.ygjj.com

小学数学学习资料

6. John said he paid the fine _______ protest. (A) in (B) on (C) under (D) out of 7. Football and baseball _______ played worldwide today are basically modifications of games that originated in England. (A) as (B) are (C) being (D)that 8. Usually, society is far more dedicated to noting evidence in favor of superstition than it is to _______ contrary evidence. (A) observe (B) observing (C) observed (D) observation 9. _______ the advent of new approaches to moral education, most educators and communities today, however, eventually center on the traditional model of character development. (A) Although (B) Despite (C) Through (D) As 10. To a growing child a small town seems to be _______ a large city. (A) more preferable than (B) more preferable to (C) preferable than (D) preferable to 二、填充題:每題 2 分,共 40 分 A. Vocabulary: 1. Success or failure of the reform is c l to the future prospects of the economic development. (essential) 2. John told a very I e story last night. (unbelievable) 3. Smoking is p d in public places. (forbidden) 4. It was painfully o s that I knew very little about the incident. (clear) 5. The pianist received a great round of a e after the deft performance. (clapping) 6. So many details really b r me! (confuse) 7. Stroud was s d to 12 years in prison. (given a punishment) B. Preposition: 8. Rock and roll always appeal ________ young people as an expression of their search for identity and independence. 9. Pierre Lorillard was tired ________ wearing formal clothes.
73

阳光家教网 www.ygjj.com

小学数学学习资料

10. Young people like to put on T-shirts made ____ cotton. 11. People eat doughnuts ______ different ways. 12. I am _____ the opinion that the telephone shortens the distance between people. 13. After the alarm had awakened me, I lay _____ bed too long. 14. Bill White is in charge____ the store. 15. They have left New York ______ good; they’ll never go back and live there again. C. Complete these sentences with present or past participles. 16. A lecture that confuses people is a _____lecture. 17. The child has blue eyes. He is a ______ child. 18. A bat that eats fruit is a _______ bat. 19. The car ______ (destroy) in the fire was a 95 Ford. 20. They despise ______ (live) there and I don’t blame them. 三、閱讀測驗:每題 2 分,共 20 分 A. The rules of etiquette in American restaurants depend upon a number of factors: the physical location of the restaurant, e.g., rural or urban; the type of restaurant, e.g., informal or formal; and certain standards that are more universal. In other words, some standards of etiquette vary significantly while other standards apply almost anywhere. Learning the proper etiquette in a particular type of restaurant in a particular area may sometimes require instruction, but more commonly it simply requires sensitivity and experience. For example, while it is acceptable to read a magazine in a coffee shop, it is inappropriate to do the same in a more luxurious setting. And, if you are eating in a very rustic setting it may be fine to tuck your napkin into your shirt, but if you are in a sophisticated urban restaurant this behavior would demonstrate a lack of manners. It is safe to say, however, that in virtually every restaurant it is unacceptable to indiscriminately throw your food on the floor. The conclusion we can most likely draw from the above is that while the types and locations of restaurants determine
74

阳光家教网 www.ygjj.com

小学数学学习资料

etiquette appropriate to them, some rules apply to all restaurants. 1. With what topic is this passage primarily concerned? (A) rules of etiquette in different restaurants (B) instruction in proper etiquette (C) the importance of good manners (D) variable and universal standards of etiquette 2. The word “sophisticated” in line 7 could best be replaced by (A) expensive (B) cultured (C) famous (D) exclusive 3. The word “manners” in line 8 could best be replaced by which of the following? (A) experience (B) character (C) ceremony (D) tact 4. According to the passage, which of the following is a universal rule of etiquette? (A) tucking a napkin in your shirt (B) not throwing food on the floor (C) reading a magazine at a coffee shop (D) eating in rustic settings 5. What is the author’s main purpose in this passage? (A) to assist people in learning sophisticated manners (B) to describe variations in restaurant manners (C) to simplify rules of restaurant etiquette (D) to compare sophisticated and rustic restaurants B. Carbohydrates, which are sugars, are an essential part of a healthy diet. They provide the main source of energy for the body, and they also function to flavor and sweeten foods. Carbohydrates range from simple sugars like glucose to complex sugars such as amylose and amylopectin. Nutritionists estimate that carbohydrates should make up about one-fourth to one-fifth of a person’s diet. This translates to about 75-100 grams of carbohydrates per day. A diet that is deficient in carbohydrates can have an adverse effect on a person’s health. When the body lacks a sufficient amount of carbohydrates it must then use its protein supplies for energy, a process called gluconeogenesis. This, however, results in a lack of necessary protein, and further health difficulties may occur. A lack of carbohydrates can also lead to ketosis, a build-up of ketones in the body that causes fatigue, lethargy, and bad breath. 6. What is the main idea of this passage?
75

阳光家教网 www.ygjj.com

小学数学学习资料

(A) Carbohydrates are needed for good health (B) Carbohydrates prevent a build-up of proteins (C) Carbohydrates can lead to ketosis (D) Carbohydrates are an expendable part of a good diet 7. The word “range” as used in line 2 is closest in meaning to which of the following? (A) probe (B) proceed (C) hail (D) extend 8. According to the passage, what do most nutritionists suggest? (A) Sufficient carbohydrates will prevent gluconeogenesis (B) Carbohydrates are simple sugars called glucose (C) Carbohydrates should make up about a quarter of a person’s daily diet (D) Carbohydrates should be eaten in very small quantities 9. Which of the following do carbohydrates NOT do? (A) prevent ketosis (B) cause gluconeogenesis (C) provide energy for the body (D) flavor and sweeten food 10. Which of the following best describes the organization of this passage? (A) definition and example (B) comparison and contrast (C) specific to general (D) cause and result A. CADCC CCACD B. 二?填充題:每題 2 分,共 40 分 BDDAC CABBD

A. 1 . cru cia l B. 8 . to C
76

2 . incr edib le .

3 . obv iou s

4 . app lau se

5 . bew ild er

6 .

7

proh ibit ed 11 . in

sent ence d 15 . fo r

. of

9 10 . of

12 . of

13 . in

14 . of

阳光家教网 www.ygjj.com

小学数学学习资料

16 . .

17

18. . fruit-ea ting

19 0. liv ing

2

confu bluesing eyed 三,DBDBC ADCBA

destr oyed

2008年云南省某市特岗教师招聘考试 教育理论综合知识试卷 (满分:100分) 一、单项选择题(本大题共28道小题,每小题1分,共28分。在每小题给出的四个选项 中,只有一项是符合题目要求的。请将正确选项前的字母填在题后的括号内) 1. 最早提出经典性条件反射的人是( )。 A. 杜威 B. 巴甫洛夫 C. 华生 D. 斯金纳 2. 终身教育思潮的主要代表人物是( )。 A. 保罗· 朗格朗 B. 罗杰斯 C. 索尔蒂斯 D. 布鲁纳 3. 苏格拉底法又称为( )。 A. 问答法 B. 发现法 C. 讲授法 D. 雄辩术 4. 皮亚杰的认知发展观属于( )。 A. 人本主义 B. 行为主义 C. 建构主义 D. 新行为主义 5. 联结学习理论认为,学习就是在刺激和反应之间建立直接联结的过程,其中起重要 作用的是( )。 A. 练习 B. 学习 C. 强化 D. 巩固 6. ( )是学校教育的中心环节。 A. 上课 B. 教学 C. 工作 D. 交往 7. 大学英语等级考试是一种( )测验。 A. 常模参照性 B. 标准参照性 C. 总结性 D. 发展性 8. 实验法的主要特点是( )。 A. 在真实的情境中进行 B. 探讨因果关系 C. 严格控制自变量 D. 简便易行 9. 程序教学的基础是( )心理学。
77

阳光家教网 www.ygjj.com
A. 构造主义 B. 认知主义 C. 行为主义 D. 实用主义 10. ( )发明了"发现学习法"。 A. 夸美纽斯 B. 赫尔巴特 C. 凯洛夫 D. 布鲁纳 11. 马克思主义教育学在教育起源问题上坚持( )。 A. 劳动起源论 B. 生物起源论 C. 心理起源论 D. 生物进化论 12. 智力可以分解为多种因素,下列哪种因素是智力的核心?( ) A. 观察力 B. 想象力 C. 思维力 D. 创造力

小学数学学习资料

13. "除数是小数的除法"课上,某老师把学生回答的关于分12个馒头的计算板书出来: 12÷3=4(人),12÷2=6(人),12÷1=12(人),12÷0.5=24(人),这一做法体现了( )。 A. 巩固性原则 B. 直观性原则 C. 理论联系实际原则 D. 因材施教原则 14. ( )反映一个国家配合政治、经济、科技体制而确定下来的学校办学形式、层次结构、 组织管理等相对稳定的运行模式和规定。 A. 教育制度 B. 学校教育制度 C. 教育体制 D. 学校领导制度 15. 儿童身心发展有两个高速发展期:新生儿与青春期。这是身心发展( )规律的反映。 A. 顺序性 B. 不平衡性 C. 阶段性 D. 个别差异性 16. ( )是现代学校教学的基本组织形式,它的出现在教育史上是一大进步。 A. 课堂教学 B. 复式教学 C. 开放教学 D. 电化教学 17. 教育者要在儿童发展的关键期,施以相应的教育,这是因为人的发展具有( )。 A. 顺序性和阶段性 B. 不均衡性 C. 稳定性和可变性 D. 个别差异性 18. 有人急躁易怒,有人活泼好动,有人安静沉稳,有人胆小扭捏,这是个体心理特征 中什么的表现?( ) A. 性格 B. 情绪 C. 人格 D. 气质 19. 视听觉的反射中枢位于( ) 。 A. 后脑 B. 中脑 C. 前脑 D. 延脑 20. 吃糖之后再吃药,就觉得药特别苦,而吃完药再吃糖,就会觉得糖特别甜。这是哪 一种感觉规律?( )
78

阳光家教网 www.ygjj.com
A. 感觉适应 B. 同时对比 C. 继时对比 D. 感觉转换

小学数学学习资料

21. 学生在听教师讲课的时候,随着教师的讲述而在头脑中浮现出故事中的情景,就属 于( )。 A. 无意想象 B. 有意想象 C. 再造想象 D. 幻想 22. 俗语说,"人逢喜事精神爽",这说的是一种( ) 。 A. 激情 B. 心境 C. 应激 D. 热情 23. 美国人本主义心理学家马斯洛提出了需要层次理论。他认为人具有七种基本需要。 在这些需要中,最基本的是( ) 。 A. 安全需要 B. 归属与爱的需要 C. 生理需要 D. 认识和理解需要 24. 一位同学智力年龄为12,实际年龄为10,这位同学属于( ) 。 A. 智力正常儿童 B. 智力超常儿童 C. 弱智儿童 D. 品德良好儿童 25. "尽信书,则不如无书"出自( ) 。 A. 《论语》 B. 《荀子》 C. 《孟子》 D. 《学记》 26. 学习者通过观察其他人实施这种行为后所得到的结果来决定自己的行为指向, 这是 一种( ) 。 A. 替代强化 B. 直接强化 C. 自我强化 D. 负强化 27. 先行组织策略的代表人是( ) 。 A. 加涅 B. 布鲁纳 C. 奥苏贝尔 D. 托尔曼 28. 个体道德的核心部分是( ) 。 A. 道德认识 B. 道德观念 C. 道德情感 D. 道德行为 二、名词解释(本大题共4道小题。每小题2分,共8分) 29. 德育 30. 绝对感觉阈限 31. 投射测验 32. 先行组织者 三、填空题(每空1分,共13分。请将答案填在题中横线上) 33. 教育目的的功能有 、 、 、 。 34. 影响人的发展因素主要有 、 、 。
79

阳光家教网 www.ygjj.com

小学数学学习资料

35. 教育目的的社会本位论认为,教育目的应根据社会要求来确定,教育目的除社会需 要以外无其他目的,其代表人物有 和 。 36. 研究表明,人们总是做带有倾向性的内归因或外归因,对自己的成绩常做 归因, 而对他人的成绩出于嫉妒,可能做 归因。 37. 根据学校情境中的学业成就动机,奥苏贝尔将动机分为 、 和 。 四、简答题(本大题共4道小题,每小题4分,共16分) 38. 科技发展对教育的作用表现在哪些方面? 39. 简述美育的任务。 40. 简述陈述性知识和程序性知识的区别。 41. 经验的保持是变化的,其主要体现在哪些方面? 五、案例分析题(本大题共3道小题,每小题8分,共24分) 42. 沉默寡言。天赋高,判断力健全,记忆力强。文字通顺,作风正派,有时不太用功, 神学有成绩,虽然尝试讲道不无热情,但看来不是一个优秀的传教士。语言知识丰富,哲学 上十分努力。 问题: 以上是黑格尔老师的评语, 请谈谈这些评语有什么特点?你认为应该怎样给学生 写评语? 43. 新学年开始了,一位充满工作热情而热爱教育工作的教师为了使学生更好地学习, 为了给学生们提供一个更有情趣的学习环境, 对教室进行了一番精心的布置, 在教室内周围 的墙上张贴了各种各样、 生动有趣的图画, 窗台上还摆上了花草、 植物, 使教室充满了生机。 请你判断,它将产生什么样的效果?为什么? 44. 一位家长在星期一发现儿子上学时磨磨蹭蹭,于是追问是怎么回事,孩子犹豫了半 天才道出实情。原来在上个星期二早上,班主任老师召开全班同学会议,用无记名的方式评 选3名"坏学生",因有两名同学在最近违反了学校纪律,无可争议地成了"坏学生";而经过一 番评选,第三顶"坏学生"的帽子便落在儿子头上。这个9岁的小男孩,居然被同学选出了18 条"罪状"。当天下午年级组长召集评选出来的"坏学生"开会,对这三个孩子进行批评和警告, 要求他们写一份检查,将自己干的坏事都写出来,让家长签字,星期一交到年级组长手中。 该家长当着孩子的面没有表示什么,签了字便打发孩子去上学了。随后,她打通班主任 的电话,询问到底是怎么回事。班主任说:"你的孩子是班上最坏的孩子,这是同学们用无 记名投票的方式选出来的。"当她质疑这种方法挫伤孩子的自尊心时,老师却回答"自尊心是 自己树立的,不是别人给的",并说他们不认为这么做有什么不对,其目的也是为了孩子好。 自从这个9岁的孩子被评选为"坏学生"后,情绪一直非常低落,总是想方设法找借口逃 学。 问题:请用相关的德育原则对该班主任的做法进行评判。六、论述题(11分) 45. 试述如何培养学生的学习动机。 2008年云南省某市特岗教师招聘考试 答案 一、单项选择题
80

阳光家教网 www.ygjj.com

小学数学学习资料

1. B [解析] 俄国生理学家巴甫洛夫用狗做实验,通过观察狗的唾液分泌得出经典性 条件反射。 2. A [解析] "终身教育"这一专门术语,最早是由法国成人教育家保罗· 朗格朗于1965 年在联合国教科文组织召开的"第三届促进成人教育国际委员会"会议上首次提出的。 3. A [解析] 苏格拉底在教学生获得某种概念时,不是把这种概念直接告诉学生,而 是先向学生提出问题,让学生回答。如果学生回答错了,他也不直接纠正,而是提出另外的 问题引导学生思考,从而一步一步引导学生得出正确的结论。"苏格拉底法"自始至终是以师 生问答的形式进行的,所以又叫"问答法"。 4. C [解析] 皮亚杰认为, 发展就是个体在与环境不断的相互作用中的一种建构过程。 5. C [解析] 强化是联结学习理论的核心。 6. B [解析] 教学是学校教育的中心环节。上课是教师教学的一种形式。 7. B [解析] 测验结果转化成标准分数成绩,属于标准参照性测验。 8. C [解析] 实验法的主要特点是严格控制自变量和实验条件、主动诱发需要考察的 现象、对结果进行分析、得出自变量与因变量之间的相关关系。 9. C [解析] 程序教学认为学习是形成行为库中本不存在的行为,是通过"刺激-反应强化"一步步实现的。它的基础是行为主义心理学。 10. D [解析] 布鲁纳的著名论点"任何学科都可以以理智上忠实的形式教给任何年龄 阶段的任何儿童",而"理智上忠实的形式"应适合儿童认知发展水平,因而儿童发现学习是 一种最佳的学习方式。 11. A [解析] 米丁斯基在其著作《世界教育史》中提出:只有从恩格斯的"劳动创造 了人本身"这个著名的原则出发,才能了解教育的起源。教育起源于人类特有的生产劳动。 12. C [解析] 思维是人类智力的核心因素。一个人智力水平的高低,主要通过思维能 力反映出来。 13. B [解析] 直观性原则指在教学中要通过学生观察所学事物或教师语言的形象描 述,引导学生形成对所学事物、 过程的清晰表象,丰富他们的知识,从而使他们能够正确理解书 本知识和发展认识能力。 14. C [解析] 教育体制是教育机构与教育规范的结合或统一体,它是由教育机构体 系与教育的规范体系所组成的。教育体制反映一个国家配合政治、经济、科技体制而确定下 来的学校内容形式、层次结构、组织管理等相对稳定的运行模式和规定。 15. C [解析] 身心发展具有阶段性:人的一生都要经历婴儿期、幼儿期、儿童期、 少年期、青年期和成年期等几个阶段。不同的阶段,表现出身心发展的不同特征。 16. A [解析] 课堂教学是现代学校教学的基本形式。课堂教学可以大规模地向全体 学生进行教学,一位教师能同时教许多学生,扩大了单位教师的教学能量,有助于提高教学 效率,而且能使全体学生共同前进。 17. A [解析] 儿童在某一时期发展某种能力最为迅速有效,错过之后再补就无法达 到那种效果或者能力,这就是关键期,即人的发展的顺序性和阶段性。 18. D [解析] 气质是先天的、表现在心理活动动力方面的个性心理特征。
81

阳光家教网 www.ygjj.com
19. B [解析] 中脑是视觉和听觉的反射中枢。

小学数学学习资料

20. C [解析] 继时对比是指几个刺激物先后作用于同一感受器而产生的对某种刺激 物的感受性的变化,糖和药就是前后两种刺激物。 21. A [解析] 无意想象又叫不随意想象,是无目的、不自觉产生的想象。 22. B [解析] 心境是一种比较微弱、持久、具有渲染性的情绪状态。"人逢喜事精神 爽",这时被喜事所引起的愉快心情按其强度来说并不强烈,但这种情绪状态并不在事过之 后立即消失,往往会持续一段时间。 23. C [解析] 在马斯洛的需要层次理论中,生理需要是处于最低层次的,是最基本 的需要。 24. A [解析] 计算可知,该同学的智商为120。智商在80~120的儿童,属于智力正 常的儿童。 25. C [解析] "尽信书,则不如无书"( 《孟子》 )--强调学习是积极的思维过程。 26. A [解析] 替代强化,指学习者通过观察其他人实施这种行为后所得到的结果来 决定自己的行为指向。 27. C [解析] 奥苏贝尔的认知接受学习论中提出了先行组织策略,指在学习任务本 身之前先呈现引导性材料的教学策略。 28. A [解析] 道德认识是对道德规范及其执行意义的认识。道德认识的结果是获得 有关的道德观念,形成道德信念,它是个体道德的核心部分。 二、名词解释 29. 德育又叫思想品德教育,是教育者有目的、有意识地把一定社会要求的政治规范、 思想规范和道德规范转化为受教育者个体品德的教育过程。 30. 刚刚能引起人的感觉的最小刺激量,称为绝对感觉阈限。 31. 所谓投射测验,就是向被试呈现模棱两可的刺激材料(如墨迹或不明确的人物图 片) ,要求被试解释其知觉,让他在不知不觉中将其情感、态度、愿望、思想等投射出来。 32. 所谓先行组织者,是先于学习任务本身呈现的一种引导性材料,它的抽象、概括和 综合水平高于学习任务,并且与认知结构中原有的观念和新的学习任务相关联。 三、填空题 33. 导向功能 选择功能 激励功能 评价功能 34. 遗传 环境 教育 35. 赫尔巴特 涂尔干 36. 内 外 37. 认知内驱力 自我提高内驱力 附属内驱力 四、简答题 38. [答案要点] (1)科技进步是现代教育发展的根本原因; (2)现代科技知识已成为现代教育的主要内容; (3)科学技术改变了教育技术。
82

阳光家教网 www.ygjj.com
39. [答案要点]

小学数学学习资料

美育亦称审美教育, 是一种按照美的标准培养人的形象化的情感教育。 美育的任务包括: 树立正确的审美观,提高审美能力,培养审美创造力和塑造完美人格。 40. [答案要点] 首先,陈述性知识主要用来回答事物是什么、为什么和怎么样的问题,可用来区别和辨 别事物。目前,学校教学传授的主要是这类知识。程序性知识主要用来解决做什么和怎么做 的问题。其次,从心理表征看,陈述性知识主要以概念、命题和命题网络的形式进行表征, 程序性知识以产生式和产生式系统进行表征。 41. [答案要点] 首先,保持的内容在数量上会发生变化,一般来说,随着时间的发展,保持量呈减少的 趋势。其次,保持内容在质量上也是有变化的,原识记内容中的某些细节,特别是不太重要 的细节趋于消失,保持中的内容通常比原识记的内容更为完整、更有意义,保持中的内容将 原识记的内容的某些特点夸张、突出,使之更具特色。 五、案例分析题 42. [答案要点] 黑格尔老师的评语,以比较艺术的方式,让学生知道其缺点与不足,这样有利于学生的 进步。评语以平静的语气,力求写出"这个人"来,遵循了以下三个原则: (1)写给学生看。 (2)写出"这个人"。 (3)写"这个人"的"新起点"。 给学生写评语应运用发展的眼光, 通过鼓励的方式与学生交流, 对学生的发展和所取得 的成绩表示认同,使学生形成健康的目的和正确认识自我,以更好地把握自己未来的发展。 43. [答案要点] 这位热情的教师出发点虽然很好, 但事与愿违, 过于精心布置的教室反而会产生分散学 生注意力、影响学生集中学习的效果。根据无意注意的规律,有趣的图画和室内的花草、植 物这些新异的刺激物吸引了学生的注意, 尤其对低年级学生, 他们容易把注意力转移到欣赏 图画、花草、植物上,而影响了专心听课。 44. [答案要点] 该班主任用无记名投票的方式评选了3名"坏学生",其用意是想严格要求学生,让学生 引以为戒,以此对学生进行教育。但这种做法违反了德育原则中"以积极因素克服消极因素" 的原则,致使消极因素增长。 身为一名教育工作者,应该在教育中因势利导,长善救失,运用各种形式,不断强化和 发扬学生自身积极向上的一面,抑制或消除落后的一面。 六、论述题 45. [答案要点] 学习动机的培养,就是把社会和教育向学生提出的客观要求变为他们内在的学习需要, 是指导学生从没有学习需要或很少有学习需要到产生学习需要的过程。 (1)通过学习目的教育,启发学生的学习自觉性。 教师在讲课前让学生清楚地了解学习的具体目的、 任务和要求, 以及所学内容对今后的
83

阳光家教网 www.ygjj.com

小学数学学习资料

学习或实践的具体意义是调动学生学习的自觉性、积极性的有效办法。 (2)培养学生的求知欲和学习兴趣。 首先,教学内容要适合学生的特点,过难或过易的内容均不利于兴趣的激发;其次,教 学方法应具有新颖性和启发性,灵活多样,切忌千篇一律;再次,还要开展丰富多彩的课外 兴趣活动小组,满足学生某些方面的好奇心和求知欲;最后,要根据每个学生的不同特点, 分别给予成功的机会使其产生愉快的情绪体验。 (3)利用原有动机的迁移,使学生产生学习的需要。 动机的迁移是指教师引导学生把他们从事其他活动的动机迁移到学习活动上。 教师要善 于把学生组织到这些活动中来,并把学生参加这些活动的动机,引导到课堂学习上来,使这 些活动与学习联系起来,进而使学生产生学习的需要。此外,还要将其他动机转化为学习兴 趣或学习动力,这是培养学习动机的有效手段。 (4)通过先进人物的榜样和教师的示范作用,来培养学生的学习动机。 榜样的力量是巨大的。先进人物的生动事例,为学生树立了具体的榜样,对于激发学生 的求知欲和学习兴趣、培养学生的学习动机都会起到很好的效果。此外,教师自己对学习和 探索知识的兴趣和态度,也对学生经常起着潜移默化的示范作用。

小学英语教师试题及答案(不知哪的) I. 单项选择题(选择正确答案)(共 5 小题,计 5 分) 1、以下哪一项不是基础教育阶段英语课程的基本任务? A、激发和培养学生学习英语的兴趣,养成良好的学习习惯和形成有效的 学习策略 B、使学生掌握一定的英语基础知识和听说读写技能,形成一定的综合语 言运用能力 C、培养学生的观察、记忆、思维、想象能力和创新精神 D、了解中华文化的博大精深,培养爱国主义精神 2、国家英语课程要求从 3 年级开设英语课程。《标准》_____为 6 年级 结束时应达到的基本要求;______为 9 年级结束时应达到的基本要求; ______为高中毕业的基本要求。 A、第二级;第五级;第八级 C、第一级;第四级;第七级 B、第三级;第六级;第八级 D、第二级;第六级;第八级

3、基础教育英语课程的总体目标由_______构成。

84

阳光家教网 www.ygjj.com

小学数学学习资料

A、语言知识、语言技能、学习策略、情感态度、创新精神 B、语言知识、交际能力、学习策略、情感态度、合作精神 C、语言知识、语言技能、学习策略、情感态度、文化意识 D、语言能力、文化知识、学习方法、祖国意识、文化理解 4、_______是英语学习成功的关键。 A、打下良好的听、说、读、写基础 C、每天背诵一篇经典课文 B、保持积极的学习态度 D、课前准备、课后复习

5、在基础教育阶段,学习英语应以______为主,学习者最主要的终极 目标之一是获得_____。 A、实践;综合语言运用能力 B、掌握知识;尽可能多的语言知识 C、交际;尽可能多的英语信息 D、听说;听与说的能力 II. 多项选择题。(凡多选、少选、不选或错选均不给分)(共 5 小题, 计 5 分) 6、以下不属于英语基本学习策略的选项是:( ) A、对所学内容能主动练习和实践 B、在生活中接触英语时,乐于探究其含义并尝试模仿 C、在学习中集中注意力 D、遇到问题时,能主动向老师或同学请教,取得帮助 7、在英语教学中教师应注意做到:( ) A、为学生提供自主学习和相互交流的机会 B、对学生学习过程中的失误和错误立即纠正

85

阳光家教网 www.ygjj.com

小学数学学习资料

C、鼓励学生通过体验、实践、讨论、合作、探究的方式掌握英语知识 D、创造条件让学生自主解决问题 8、努力营造宽松、民主、和谐的教学气氛是教师必须注意的教学原则, 为此,教师应该______。 A、保护学生的自尊心和积极性 C、特别关注学习有困难的学生 学生的榜样 9、关于评价,正确的选项有:( ) A、在英语教学中应以形成性评价为主 B、终结性评价应着重检测学生的英语知识和技能 C、评价体系要体现评价主体的多元化和评价形式的多样化 D、评价应促进教师对自己的教学行为进行反思和适当的调整 10、各地选用的英语教材应具备以下特性:( ) A、发展性和拓展性 C、趣味性和人文性 B.学性和思想性 D、灵活性和开放性 B、创设各种合作学习的活动 D、让学习好的学生成为其他

第二部分 英语基础知识与技能(90 分) I. 听力(共三节,20 个小题,计 20 分) 第一节 听下面五个句子,根据录音顺序将代表图片的字母填在答题卷相 应的位置。 A B C D E

第二节 根据你所听到的句子,判断所描述的内容是否与图意相符。相符 的填 T,否则填 F。 Joe 6. ( 7. ( ) )
86

阳光家教网 www.ygjj.com 8. ( 9. ( 10. ( ) ) )

小学数学学习资料

第三节 听下面六段对话,每段对话后有 1—3 个小题,从题中所给的 A、 B、C 三个选项中选出最佳答案。听每段对话前,你将有时间阅读各个小题, 每小题五秒钟,听完后,各小题将给出五秒钟的答题时间。 听下面三段对话,回答 11-13 题。 11. What’s the woman doing? A. She’s reading a book. B. She’s having chicken. C. She’s making lunch. 12. Who wants to go dancing tomorrow? A. Ann. B. Richard. C. Mary.

13. What’s Mr. White? A. A doctor. B. A teacher. C. A driver.

听下面一段对话,回答 14-15 小题。 14. Where are the two speakers? A. At home. B. In a shop. C. In a restaurant.

15. What does the man mean by saying the last sentences? A. The boots are too cheap to believe. B. The boots are too expensive. C. The woman is not serious. 听下面一段对话,回答 16-17 题。 16. Where did David get back from?
87

阳光家教网 www.ygjj.com A. His home. B. Hongkong.

小学数学学习资料

C. Chongqing.

17. What did David give Amy? A. A doll. B. A fan. C. A watch.

听下面的对话回答 18-20 小题。 18. Who is the woman talking to? A. Her husband. B. A police. C. Her friend.

19. What was missing? A. Her bag. B. Her child. C. Her purse.

20. What was the person like? A. He had long and brown hair. B. He was about 16 or 17 years old. C. He was tall and fat. II. 单项选择(共 15 小题,计 15 分) 从 A、B、C 三个选项中选择正 确的答案填空。 21. Jack ______ the book Harry Porter. It’s funny. A. have B. don’t have C. has

22. You look much ______ than before. A. fine B. better C. best silk.

23. The boy is good ______ making kites A. in, for B. on, by C. at, with

24. — Sally, where are you? ____ friends are here. — I’m at the study. I’m coming. A. Your B. Their C. Mine

25. My grandparents are ______ .
88

阳光家教网 www.ygjj.com A. Australia B. Australian

小学数学学习资料

C. Australians

26. Stop ________, please. I have some good news for you. A. talk B. to talk C. talking

27. — Which sweater do you want? —I want _______. A. it B. the green one C. one

28. — ______ you answer me these questions in English? — Sorry. I’m afraid they are too difficult for me. A. Can B. May C. Must

29. The box is too heavy. Please come and help me ______ it to the classroom. A. take B. bring C. get

30. — ________do you go to Beijing? — By plane. A. How B. What C. Why

31. Think hard, ______ you’ll have a good idea. A. and B. but C. so

32. — It’s too warm in the room. — You’d better______ your coat. A. take off B. put on C. pick up

33. There______ a football game between Italy and China tomorrow. A. will have B. is going to be C. is having

34. —______ , Bill?

89

阳光家教网 www.ygjj.com — It’s June, 22nd. A. What day is it today B. What’s the time now C. What’s the date today

小学数学学习资料

35. — ______ they visit the museum last Friday? — No. They had to have classes. A. Were B. Had C. Did

III、阅读理解(共 15 小题,计 30 分) 阅读短文,选择正确答案回答 所提问题或完成所给句子。 A Welcome to 2006 Summer Camp 2006 Summer Camp opens between 9:30 a.m. and 11:30 a.m. from July 20th to July 30th. All children aged 7 — 14 are welcome. Each child can take part in only one of the following activities and needs to pay 150 yuan for it. 1. Sports (basketball, football, table tennis, etc.) 2. Internet Groups (painting, singing, dancing, piano, computer, etc.) 3. English World (songs, fishing, games, plays, etc.) Some American children are coming to the camp. If you really want to spend an interesting summer holiday, please join us for learning with fun. Act now! Book your seat as soon as possible either by phone or by e-mail. Pay before July 18th, then you can have a Mickey T-shirt as a member of the camp. Changsha Children’s Palace No.23, Furong Road, Changsha City Tel: 0731-2233445 E-mail: children’s palace@163.com

36. This passage is probably ________.
90

阳光家教网 www.ygjj.com A. a letter B. an ad C. a story

小学数学学习资料

37. The purpose (目的) of the summer camp is to ________. A. make friends B. play games C. learn with fun

38. How many activities can a child take park part in? A. One. B. Two. C. Three.

39. You can get a T-shirt if you ________. A. book the seats as soon as possible B. pay money before July 18th C. ask three other friends to join in the activity 40. Which of the following is true? A. All children under the age of 14 can take part in it. B. American children will pay 150yuan for the activities. C. You can book the seats by two ways. B Mrs. Brown lived in a small town near a big farm. One Friday afternoon after she finished her housework, she went to her small shop. She opened the window of the shop and looked outside. She liked to see the green farm. There were many cows, horses and small animals on the farm. Suddenly she saw a kangaroo under her window. It was interesting to see that it was wearing an old jacket. It stood there and looked hungry. Mrs. Brown gave some bread and water to it. The kangaroo ate them all. Then it became happy and jumped away. Suddenly something dropped on the floor from its jacket pocket. It was a wallet! She picked it up, opened and found there were $300 and a photo in it. That was a man’s photo with his name “John” on it. John? She looked more carefully and remembered she had a brother many years ago. His name was also John. “Is this man my lost brother?” she thought. She took the wallet with her and began to look for the man. She asked many people in the town, and then she came to the farm and asked the farmer. To her great surprise, it was John, her lost brother. They were very excited and happy to see each other.
91

阳光家教网 www.ygjj.com

小学数学学习资料

41. From the text we know Mrs. Brown liked ________. A. shopping B. seeing the green farm C. kangaroos

42. What was interesting about the kangaroo? A. It was wearing an old jacket. B. It looked very hungry. C. It was very clever. 43. The kangaroo dropped _________ when it jumped away. A. the old jacket B. some bread C. a wallet

44. Mrs. Brown felt a bit surprised when she saw the _______ A.money B. photo C. kangaroo

45. Mrs. Brown decided to look for the man most probably because she ___________. A. was helpful and kind-hearted B. wanted to return the lost things to the owner C. wondered if the man was her brother C Imagine this scene (情景). Jennifer is eighteen years old. Tom is her boyfriend, and Jennifer and Tom like each other a lot. But one day Jennifer sees Tom talking to another girl. They are smiling and having a good time. Jennifer can’t believe her eyes. She begins to get mad. That night, she calls Tom and says, “Who was that girl you were talking with today?” “What girl?” Tom asks. “I saw you talking with a girl on the street.” “Oh, that was Laura. She’s my next-door neighbor.” Jennifer doesn’t believe Tom. She’s very angry. She says, “I never want to see you again,” and hangs up the phone. It’s the green-eyed monster. Jennifer is jealous. Now picture a second scene. Mark is in his forties. He’s good friends with Joe, and they do a lot of things together. They both
92

阳光家教网 www.ygjj.com

小学数学学习资料

work in an office. One day, Mark hears Joe inviting Bill, another workmate, to play cards with him that night. Mark is hurt. “Why didn’t Joe invite me to play cards?” Mark thinks. “Joe and I are best friends.” The green-eyed monster is here again. Mark is jealous. Is jealous normal (正常)? Probably. Is it good? Not usually. It’s easy to become jealous, but it’s hard to solve (解决) the problems that jealous causes. Jealousy can hurt friendship. Maybe the best thing to do when we’re feeling jealous is just to tell the green-eyed monster to leave. 46. Jennifer was angry with Tom because he ________. A. doesn’t love her as much as before B. hangs the phone before she can explain C. smiles and talks to another girl 47. From the second story, we know that ________. A. Mark and Bill are good friends B. Joe doesn’t want to play cards with Mark C. Mark, Joe and Bill are workmates 48. When we feel jealous of other people, we feel _______ them. A. angry with B. sorry for C. pleased with

49. The green monster is ________. A. a terrible real monster B. a bad feeling we have C. very helpful 50. The author tells us that jealousy ________. A. is nothing serious B. can cause problems

93

阳光家教网 www.ygjj.com C. can make people happy

小学数学学习资料

IV、阅读填空(共 5 小题,计 5 分) 阅读下面的短文,完成表格中所缺 的内容。 Three students are talking about their part-time jobs: Brandon Smith: I’m a junior school student, and I have a part-time job in a restaurant. I wash dishes on Saturdays and Sundays from 8:00am until 4:00pm. I get $5.50 an hour. It isn’t much money, but I save almost every penny! I want to go to a good university, and the cost goes up every year. Of course, I spend some money when I go out on Saturday nights. Lauren Russell: I’m a senior in high school. I have a job in a grocery store. The job pays well — about $6.75 an hour. I work every weeknight after school from 8:00pm until 11:30pm. I don’t have time for homework, and my grades aren’t very good this year. But I have to work, or I can’t buy nice clothes and I can’t go out on Saturday nights. Also, a car costs a lot of money. Erica Davis: I’m a new student in college. College is very expensive, so I work in a law office for three hours every weekday afternoon. I make photocopies, file papers, and sort (整理) mails for $8.25 an hour. The job gives me good experience because I want to be a lawyer some day. But I don’t want to work every term. I need time to study. Brandon Lauren Erica Part-time Jobs wash dishes in a restaurant 51. ______________
94

阳光家教网 www.ygjj.com work in a law office Work-time 52. ______________ 8 pm-11:30 pm every weeknight every weekday afternoon Payment $5.50 an hour $6.75 an hour 53. ______________ Purpose to earn money for university to go out on Saturday nights 54. ______________ to go out on Saturday nights to pay for a car 55. ______________ V、书面表达 (共两节,计 20 分)

小学数学学习资料

第一节 英汉互译( 共 10 小题,计 10 分) 根据所提供的英、汉句子进 行翻译。 56. 刘强家有 5 口人,他最小。 57. 课堂上不要吃东西。 58. 夏天,我们村里的孩子们经常去河里游泳。 59. 张靓打算象徐静蕾

推荐相关:

河南_附近各省小学英语招教试题_图文.pdf

河南_附近各省小学英语招教试题_英语_小学教育_教育专区。1 . _ _ _ _

Bzijtwk河南 附近各省小学英语招教试题_图文.doc

Bzijtwk河南 附近各省小学英语招教试题 - 七夕,古今诗人惯咏星月与悲情。

英语教师招聘试题_图文.doc

英语教师招聘试题_教学案例/设计_教学研究_教育专区。2012 年中小学英语教师招聘...(教劳结合) 89、德育教育是指(思想教育)(政治教育)(道德教育) 90、美育是对...

小学英语教师公开招聘考试试题及答案.doc

小学英语教师公开招聘考试试题及答案_从业资格考试_资格考试/认证_教育专区。小学教师业务考试英语试题及答案 分值:100 分 时间:100 分钟 一、单项选择:下面每题四...

最新精品小学英语教师招聘考试试题.doc

小学英语教师招聘考试试题 注意事项:本卷总分为 150 分,考试时间为 120

小学英语教师招聘考试试题招考教师试题.doc

小学英语教师招聘考试试题招考教师试题 公共部分(30 分) 一、判断对错(下列说

...省郑州市中原区教师招聘考试最新解密试题小学英语教....doc

河南省郑州市中原区教师招聘考试最新解密试题小学英语教师招聘试题B1_从业资格考试_资格考试/认证_教育专区。河南省郑州市中原区教师招聘考试最新解密试题小学英语招聘...

小学英语教师招聘考试试题.doc

小学英语教师招聘考试试题 注意事项:本卷总分为 150 分,考试时间为 120

河南_附近各省小学英语招教试题_图文.doc

河南_附近各省小学英语招教试题 - 1. 山西 有), 山西(有, 2. 湖南(

2016年小学英语教师招聘考试真题.doc

2016年小学英语教师招聘考试真题_英语_小学教育_教育专区。2016年小学英语教师招聘...B 是男女性别,招聘空姐的其实要求是女性。C 说教 育背景,空姐和老师都提到...

小学英语教师招考试题汇总1.doc

小学英语教师试题(1)一、选择题:根据新课程标准,...我县教体局在 2006 年八月 特对我县基础教育课程...小学英语教师招聘考试试... 暂无评价 6页 1下载...

云南省特岗教师招聘小学英语教师考试试题_图文.doc

云南省特岗教师招聘小学英语教师考试试题_从业资格考试_资格考试/认证_教育专区。云南特岗教师考试 云南省特岗教师招聘小学英语教师考试试题 来源:考 试大-特岗教师 ...

2016年小学英语教师招聘试题.doc

2016年小学英语教师招聘试题_从业资格考试_资格考试/认证_教育专区。2015

河南小学教师招聘考试英语说课稿My body.doc

河南小学教师招聘考试英语说课稿:一年级英语 《My body》教材:选择图文并茂、生...招教考试英语专业测试题 8页 1下载券 河南教师考试信息:2014... 暂无评价 ...

河南教师招聘考试小学英语专家命题预测试卷(1).doc

判断题(认真阅读下面五个句子,正确的在 河南教师招聘考试小学英语专家命题预测..

河南省某市教师公开招聘考试小学英语真题2011年.doc

河南省某市教师公开招聘考试小学英语真题 2011 年 第一部分 教育理论与实践

2013小学英语教师招聘考试试题一及答案.doc

2013 小学英语教师招聘考试试题一及答案小学英语教师招聘考试试题一 (满分为

2018年湖北省农村义务教师招聘考试《小学英语》真题试....pdf

2018年湖北省农村义务教师招聘考试《小学英语真题试卷_从业资格考试_资格考试/...2014年湖北省农村义务教... 888人阅读 13页 1下载券 教师招聘真题:2014...

特岗教师招聘考试小学英语试题.doc

特岗教师招聘考试小学英语试题_从业资格考试_资格考试/认证_教育专区。招教与农村特岗试题 特岗教师招聘考试小学英语 专家命题预测试卷八 (满分:120分) 第一部分专业...

小学英语教师招聘考试试题招考教师试题.doc

小学英语教师招聘考试试题招考教师试题公共部分( 公共部分(30 分) 一、判断对

网站首页 | 网站地图
All rights reserved Powered by 学霸学习网 www.tceic.com
copyright ©right 2010-2021。
文档资料库内容来自网络,如有侵犯请联系客服。zhit325@126.com