(限时 40 分钟) Ⅰ.语法填空 ( A ) 1. His son looked surprised. “I can understand why I shouldn’t pay too much,Father,but if I can pay less, not save a bit of
money?” 2. The old goat was so weak it was dying fast in the cave. 3. The sooner you finish your work, better it will be. 4. It is the ability to do the work not where you come from will get you promoted. 5.I’d appreciate if you could let me know in advance whether or not you will come. 6. The lady didn’t pay to the car coming towards her at all. 7. with hard work can you expect to improve your English. 8. Having a trip abroad is certainly good for the old couple,but it remains (see) whether they will enjoy it. 9. Having been ill in bed for nearly a month,he had difficulty (pass) the exam. 10.All we need (be)a small piece of land where we can plant various kinds of fruit trees throughout the growing seasons of the year. 答案及剖析: 1.why 本题考查疑问词的用法。根据句意可知,用 Why not...?句型,表示“何不???” 2.that 本题考查连词的用法。此处构成 so...that...结构,引导结果状语从句,意思是“如此??以至 于??”。 3.the 本题考查特殊句式的用法。此处构成固定句型 the more...,the more...结构,意思是“越??就 越??”。 4.that 本题考查强调句型的用法。此处构成强调句型 It is/ was+...+that...,因此用 that。 5.it 本题考查 it 作形式宾语。 句意:如果你能让我事先知道你是否要来,我将不胜感激。 I’ d appreciate it if...为固定句型,意为“如果??我将不胜感激”,该句型中 it 作形式宾语,代替后面 if 条件状语从 句所指的情况。 6.attention 本题考查名词的用法。根据语境可知,此处构成固定短语 pay attention to,意为“注意”, 因此应该填名词 attention。 7.Only 本题考查“only+状语”放在句首引起的倒装句。 8.to be seen 本题考查非谓语动词的用法。 此处应该填动词不定式,构成固定句型 it remains to be seen, 意思是“??以后可见分晓”。 9.passing 本题考查非谓语动词的用法。此处构成固定搭配 have difficulty (in) doing sth.,意思是 “做某事有困难”,因此应该填动词-ing 形式。 10.is 本题考查时态和主谓一致。句意:所有我们需要的是我们在一年中生长的季节能种植各种各样果树 的一小块土地。all 指代的是不可数名词,谓语动词用单数;由 need 及 can plant 可知用一般现在时。 ( B ) 阅读下面材料,在空白处填入适当的内容(1 个单词)或括号内单词的正确形式。 A man requested an old scholar to get rid of his son’s bad habits.The scholar took the boy for 1. walk through a garden.Suddenly he stopped 2. (ask) the boy to pull out a tiny plant growing there.
The boy held the plant between his thumb and forefinger and pulled it out.The old man then asked him to pull out a slightly 3. (big) plant.The boy pulled hard and the plant came out,roots and all.“Now pull out that one,”said the old man 4. (point) to a bush.This time,the boy managed it but with great 5. (difficult). After that,the old man led him to a big tree and said,“Now take this one out.”The boy grasped the trunk and tried his best 6. (pull) it out.But it would not move.“It’s impossible,” said the boy,breathing 7. (heavy) with the effort. “So it is with bad habits,” said the wise man.“When they are weak,it is easy to pull them out but when they become strong they cannot8. (remove).” The walk 9. the old man changed the boy’s life.So don’t wait for bad habits to take root.Get rid of them while you have control over them,10. they will control you. 答案及剖析: 1.a 考查冠词。walk 在此意为“散步”,作可数名词且表示泛指,故填 a。 2.to ask 考查非谓语动词。此处表示“停下来去做某事”,需用“stop to do sth.”结构。 3.bigger 考查比较级。由语境可知,此处暗含与上文中 a tiny plant 的比较,且 slightly 常与比较级连 用,故填 big 的比较级 bigger。 4.pointing 考查非谓语动词。 man 与 point 之间是逻辑上的主谓关系,且 point 所表示的动作与谓语动词 所表示的动作同时发生,故用动词-ing 形式作伴随状语。 5.difficulty 考查名词。设空处作 with 的宾语,且由 great 修饰,故填 difficulty。 6.to pull 考查非谓语动词。try one’s best to do sth.表示“尽某人最大努力去做某事”。 7.heavily 考查副词。设空处修饰 breathing,故用副词 heavily。 8.be removed 考查语态。remove 与 they(指代 bad habits)之间表示被动关系,故用被动语态。 9.with 考查介词。本句意为“和老人一起进行的那次散步改变了男孩的生活”,故填 with。 10.or/otherwise 考查连词。本句是“祈使句+or/otherwise+陈述句”结构。该结构中,“祈使句 +or/otherwise”相当于一个否定意义的条件句。 Ⅱ.阅读理解 【短篇故事类】 There once was a very honest shopkeeper whose day-to-day business was to provide goods for the local people.He would open his shop at 8:00 a.m.after having his breakfast and at 1:00 p.m.he would go for lunch.At 8:30 p.m.in the evening he closed his shop to complete his daily routine. However,to get time for lunch was really difficult because nobody helped him at that time.Therefore,it was his daily practice that whoever was shopping at 1:00 p.m.would be asked to oversee the shop until he returned from lunch.Everything went smoothly.However,this system of having the new customer oversee the shop at lunchtime quickly became known to thieves out of the area.One day,a group of four thieves planned to steal from his shop while he was gone for lunch.One of them went at 1:00 p.m.to be the customer.The thief,pretending to be a customer,went in at 1:00 p.m.and started purchasing several items.As usual,the shopkeeper asked the thief to sit on the shopkeeper chair until he returned from lunch. Then,the other three thieves quickly came in to steal as much as they could.They asked the pretended customer to help,but something had changed within him and he no longer wanted to participate in the stealing with his fellow thieves.He knew deeply in his heart that if he was given responsibility for the shop,he should not perform any dishonest acts during that time.His friends did not agree.As the now honest man tried to stop them,they resisted and a fight started.And at the same time the shopkeeper returned and asked why there was a fight in his shop.The now honest man explained the entire plan,including his experience of transformation and how that led to the fight.
The shopkeeper had been searching for an honest man who could take charge of the shop.The shopkeeper felt that he had found the right man,so after the other three thieves were arrested he gave the keys to the now honest man and departed for his journey into retired life. 1. What was the real problem for the shopkeeper?( ) A.Nobody could prepare lunch for him every day. B.Nobody helped him sincerely. C.He was too busy to have lunch himself every day. D.He couldn’t find a person to manage the shop. 2. What do you think of the local customers who shopped at 1:00 p.m.?( ) A.Honest. B.Alert. C.Artificial. D.Greedy. 3. One day when the shopkeeper returned from lunch,he found . A.everything in his shop was stolen suddenly B.the thief became the new owner of the shop C.there was a fight in his shop D.the thief helped his fellows steal things unwillingly 4. We can infer from the text that . A.once a thief,he will always be a thief B.an honest man will be responsible for his action C.you can never believe in a dishonest man D.trust can change a thief into an honest man 语篇解读:因为信任,小偷也可以变成诚实的人。 答案及剖析: 1.D 细节理解题。根据文章最后一段可知答案为 D 项。 2.A 推理判断题。根据第二段第二、三句“Therefore,it was his daily practice that whoever was shopping at 1:00 p.m.would be asked to oversee the shop until he returned from lunch.Everything went smoothly.”可知,答案为 A 项。 3.C 细节理解题。根据文章第三段倒数第二、三句可知,当店主回到商店时,这四个人正在打架,所以答案 为 C 项。 4.D 推理判断题。根据故事内容可知,信任可以将小偷变成诚实的人,所以答案为 D 项。 Ⅲ.完形填空 (2015 福建高三高考“集结号”最后冲刺模拟卷) A person may have an idea about himself that will prevent him from doing good work.He may have the belief that he is not capable of it.A child may think he is 1 because he doesn’ t understand how to make the 2 of his mental faculties(才能).Older people may be mistaken that they are incapable of learning things new because of their 3 . A person who believes that he is incapable will not make a real 4 because he feels that it would be useless.He won’t go at a job with confidence necessary for 5 and he won’t work his hardest way, even though he may think he is doing so.He is 6 likely to fail, and the failure will 7 his belief in his competence(才能). Alfred Alder, a famous doctor, had a(n) 8 like this.When he was a small boy, he had a poor 9 in maths.His teacher told his parents he had no ability in maths in order that they would not 10 too much of him.In this way, they too 11 the idea.He accepted 12 mistaken thinking of his ability, felt that it was useless to 13 and was very poor at maths, 14 as they expected.
One day he worked at a problem which 15 of the other students had been able to solve.Alder 16 in solving the problem.This gave him confidence.He now 17 with interest, determination and purpose, and he soon became especially good at maths.He not only 18 that he could learn maths well, but luckily he learned 19 in his life from his own experience that if a person goes at a job with determination and purpose, he may 20 himself as well as others by his ability. 1.A.clever B.shy C.useless D.stupid 2.A.biggest B.best C.highest D.deepest 3.A.ability B.age C.brain D.knowledge 4.A.decision B.success C.effort D.trouble 5.A.work B.study C.improvement D.success 6.A.truly B.really C.however D.therefore 7.A.lead to B.strengthen C.increase D.add to 8.A.experience B.example C.thought D.story 9.A.state B.mind C.start D.ending 10.A.blame B.expect C.get D.win 11.A.developed B.organized C.discovered D.found 12.A.his B.her C.its D.their 13.A.manage B.succeed C.try D.act 14.A.only B.almost C.just D.then 15.A.none B.no C.no one D.nobody 16.A.gave B.succeeded C.failed D.believed 17.A.lived B.worked C.played D.graduated 18.A.made B.took C.expected D.proved 19.A.early B.deeply C.late D.simply 20.A.encourage B.love C.astonish D.disappoint 语篇解读:本文主要阐述了由于人对自己缺乏足够的认识,不能正确看待自身的潜力而产生不良后果,并通 过一则事例说明凡事不要想当然,要充分挖掘自己的潜力,相信自己,不要轻易言败。 答案及剖析: 1.D 由上文的 he is not capable of it 和下文的 doesn’t understand 可知孩子可能觉得自己“笨”。 故选 D。 2.B make the best of 充分利用,是固定词组。因为他不知道如何充分利用自己的能力,所以认为自己愚 蠢。故选 B。 3.B 句子的主语是 older people,年龄大一点的人认为自己不能学新东西当然是因为年龄问题。故选 B。 4.C 那些认为自己没有能力的人不会做出真正的努力。故选 C。 5.D 自信是成功的必备因素。故选 D。 6.D 不努力工作加上缺乏信心,失败也是理所当然的。故选 D。 7.B 失败会“强化”对自己在某方面的能力的认识。故选 B。 8.A 根据下文描述数学老师认为他数学很差这样的 “经历” ,下文 he learned 19 in his life from his own experience 也给了提示,因此选 A 项。 9.C 小时候在开始学数学的时候他学得很不好。故选 C。
10.B 因为这个孩子数学很差,不要对他有过高的期望。故选 B。 11.A 在听了老师的话之后,家长也就自然对儿子形成(develop)一种看法。故选 A。 12.D 与前文的老师和父母对应。故选 D。 13.C 与前文的第一段对应。既然老师和父母都认为自己不行,就觉得自己再努力也没有用。try 努力,符 合语境。 14.C 因为没有用功,自然学得很差,这种结果“恰恰”和老师、家长的看法一致。故选 C。 15.A 他做出了一道其他的同学都无法做出的数学题。 这让他信心大增。 后跟 of 短语,应用 none。 故选 A。 16.B Alder 成功解出了这道难题。succeed in doing sth.,成功地做某事。故选 B。 17.B 此句表述他目前的状况,可将句子补全:He now worked at maths with interest,determination and purpose。故选 B。 18.D 他不仅能“证明”自己能学好数学。故选 D。 19.B 从自己生活的经历“深刻”地认识到一个道理??。故选 B。 20.C 如果一个人有决心、有目的地工作,凭借自己的能力他可能会令自己和别人震惊的。故选 C。 【读写一体练】 用所给短语翻译下列句子 1.那个受伤的人不能行走, 因此必须被抬着。(be incapable of)
2.我们一定要尽可能地利用我们所拥有的这点自然资源。(make the best of)
答案:1.The injured man was incapable of walking, so he had to be carried. 2.We must make the best of the few natural resources we have.