tceic.com
简单学习网 让学习变简单
相关标签
当前位置:首页 >> 英语 >>

【师说】2015-2016学年高中英语外研版必修一Module 1My First Day at Senior High1.1


新知识· 预习探索 词汇热身 enthusiastic adj. 热心的 1.______________ amazing 2.______________ adj. 令人吃惊的;令人惊讶的 3.______________ information n. 信息 instruction n. (常作复数)指示;说明 4.______________ bored 5._______

_______ adj. 厌烦的;厌倦的 6.______________ behaviour n. 行为;举动 embarrassed adj. 尴尬的;难堪的;困窘的 7.______________ impress 8.______________ vt. 使印象深刻 fluency 9.______________ n. 流利;流畅 assistant 10.______________ n. 助手;助理

to 11.be similar ______________ 与??相似;类似于?? to/towards 某人对??的态度 12.one's attitude ______________ nothing 13.be ______________ like 一点也不像 fun 14.have ______________ 玩得高兴 fun 15.in a ______________ way 用有趣的方式 other 16.in ______________ words 换句话说 17.look ______________ to 期待;期盼 forward impressed 18.be ______________ with 对??印象深刻

句型熟记 1.I live in Shijiazhuang, a city not far from Beijing. 我住在石家庄,一个离北京不太远的城市。 2 . We're using a new textbook and Ms Shen's method of teaching is nothing like that of the teachers at my Junior High school. 我们使用新课本,并且沈老师的教学方法一点也不像我的初中 老师的教学方法。 3.I don't think I will be bored in Ms Shen's class! 我认为我不会对沈老师的课厌烦的! 4.In other words, there are three times as many girls as boys. 换句话说,女生人数是男生人数的三倍。

篇章理解 速读文章并选出最佳答案。 1.Which of the following is NOT the reason that makes Li Kang think his new school to be good? A. There is a computer in every classroom. B. Teachers are enthusiastic. C. They can study on the Internet. D. There is a big cinema screen in every classroom.

答案:D

2.The sentence “They're brilliant!” means “________”. A. The teachers are all great! B. The new students are all clever! C. All the amazing things are wonderful! D. The computers and the screens are wonderful!

答案:C

3.Li Kang thinks the English class ________. A. boring B. interesting C. nothing interesting D. something like that at Junior High school

答案:B

4.Which is NOT the thing they do in the English class? A. Introducing each other in groups. B. Doing reading comprehension. C. Practicing oral English. D. Writing English compositions.

答案:D

5.From this passage, we can see that Li Kang ________ his new school. A. neither likes nor dislikes B. feels wonderful and is interested in C. feels doubtful and strange about D. feels lonely and frightened in

答案:B

新课堂· 互动探究 知识点详解——重点词汇、短语 1.amazing adj.令人吃惊的;令人惊讶的 【语境领悟】 *It was amazing that he knew nothing about the event. 他对这个事件毫不知情,真让人感到诧异。 *I find it amazing that you can't swim. 你不会游泳使我大吃一惊。 【归纳拓展】 amazing adj.令人吃惊的,令人惊讶的 amaze vt.使吃惊 amazed adj.吃惊的,惊奇的 amazement n.惊愕,惊异

to one's amazement=to the amazement of sb.令某人惊奇的是 to do... ? ? be amazed ?at/by sb./sth. 对??很惊奇 ? ?thatclause *He amazed us by his knowledge of Colorado history. 他对于科罗拉多州历史的了解让我们吃惊。 *Most of the cast were amazed by the play's success. 演员班子中的大多数人对这出戏的成功感到吃惊。 Many people were amazed that Lunar New Year's Eve was not an official holiday. 许多人大为吃惊,农历新年除夕不再是法定假日了。

【易混辨析】 ing 与ed 结尾的形容词 (1)以ing 结尾的形容词常表示主动关系或特性, 一般用来说明 事或物,意为“令人??的”。 (2)以ed 结尾的形容词常用来修饰人,表示人的心理状态,意 为“感到??的”。有时也可修饰 look/expression( 表情 ), smile, tears 等词。

即学即用 【用 amazed, amazing 填空】 ①I was amazed ________ to hear that Chris had won the first prize. amazed look, I knew he had heard of that ②From his ________ amazing ________ news. ③The new theatre is going to cost an amazing ________ amount of money. 【句型转换】 ④It amazed me that he could be so calm at such a time. my amazement To ________ ________ ________, he could be so calm at such a time.

2.be similar to 与??相似 【语境领悟】 *Are Senior High teachers similar to Junior High teachers? 高中的老师和初中的老师一样吗? *American cities are similar to other cities around the world. 美国的城市和世界上的其他城市相似。 *He is similar to me in character. 他和我在性格方面相似。

【归纳拓展】 be similar in 在某方面相似 be different in 在??(方面)不同 be different from 不同于 *The two products are similar in some ways but different in others. 这两款产品在某些方面相似,但在其他方面则不同。 【名师点津】 相似的对象不同,介词亦不同 similar 常与介词 in, to 搭配;比较面积、颜色、款式、性格或 某个方面时用 in,与某人或某物比较时用 to。

即学即用 【用适当的介词填空】 ①The weather of Beijing is very similar ________ that of New York. ②Can you think of a phrase similar ________ that one? ③Although they are similar ________ appearance, the two kinds have some basic differences.

答案:①to ②to ③in

3.nothing like 一点不像;决不;远远没有 【语境领悟】 *The course was nothing like what I'd expected. 这门课程一点也不像我期望的那样。 *Her cooking is nothing like as good as yours. 她做饭的手艺远远没有你的好。 【归纳拓展】 something like 大约;有点(像) anything like(多用于疑问句或否定句中)多少有点像 *It will cost something like £10. 它大约要花费 10 英镑。 *Was the film anything like the original book? 这部电影拍得是否和原著相符?

即学即用 【完成句子】 ①The scenes there are ________________ what you described. 那里的风景和你描述的一点也不像。 ②Your house is ________________ ours. 你的房子和我们的有些相似。 ③The sitcom wasn't ________________ as good as Friends. 这部情景喜剧一点都不如《六人行》那么好。

答案:①nothing like

②something like

③anything like

4.embarrassed adj.尴尬的;难堪的;困窘的 【语境领悟】 *Some students were embarrassed at first but everyone was very friendly and it was really nice. 有些学生起初很为难,但每个人都很友好,真是太好了。 *He felt embarrassed at being the centre of attention. 他因自己成为关注的焦点而感到尴尬。

【归纳拓展】 (1)be/feel embarrassed at/by/with 对??感到尴尬 (2)embarrass vt.使尴尬;使困窘;使局促不安 (3)embarrassing adj.令人尴尬的;令人难堪的 (4)embarrassment n.窘迫;不安;难堪 to one's embarrassment 使某人尴尬的是 *Meeting strangers embarrasses Tom. 见陌生人使汤姆局促不安。 *I don't know how to deal with this embarrassing situation. 我不知道如何处理这种尴尬的处境。 *To his embarrassment, Mike realized that a small crowd was watching him. 令迈克尴尬的是,他意识到一小群人正在看他。

即学即用 【用 embarrass 的适当形式填空】 ①His bad table manners ________ her. 他不雅的吃相使她很尴尬。 ②The spokesman parried ( 回 避 ) cleverly an ________ question. 发言人巧妙地回避了一个令人难堪的提问。 ③When I began to sing, he laughed and made me ________. 我开始唱歌时,他大笑起来,使我感到很困窘。 ④I think I would have died of ________. 我觉得我一定会尴尬得要死。

答案:①embarrassed ②embarrassing ③embarrassed ④embarrassment

5.in other words 换句话说;也就是说 【语境领悟】 *The boss asked him to leave—in other words, he was fired. 老板请他走人,也就是说,他被解雇了。 *In other words, you have to have both, product and promotion. 换句话说,你必须两手都要抓,产品和促销不可偏废。

【归纳拓展】

*In a word, they cannot do everything they like with money. 总之,他们不能用金钱做他们喜欢做的一切。 *Do not read the report word for word now; just skim it. 现在,不要逐字读报告,大致地看一下就可以了。 *Word came that he would come to see us all. 消息传来了,他要来看我们大家。 *It is a feeling that is beyond words. 它是一种无法用语言表达的感觉。

即学即用 【完成句子】 ①He was really touched ________________. 他确实感动得无法形容。 ②Please tell me what the teacher said, ________. 请把老师的原话告诉我。 ③________________, he was tired of everything. 简言之,他对一切都感到厌倦了。 ④________________ China launched the Chang'eⅢ lunar probe successfully. 消息传来,中国成功发射了“嫦娥”三号月球探测器。

答案:①beyond words ④Word came that

②word for word

③In a word

6.impress vt. 使印象深刻 【语境领悟】 *Li Kang is very impressed with the teachers and the technology in his new school. 李康对新学校里的老师和(所使用的)仪器设备印象深刻。 *His words impressed themselves on my memory. 他的话铭刻在我的记忆里。 *Your efficiency was most impressed on us. 你的工作效率很高,我们极为佩服。

【归纳拓展】 (1)impress sb. with sth.(某事)给某人留下深刻印象 sb. be impressed with/by 某人对??印象深刻 impress sth. on/upon sb./one's memory 使某人铭记某事 (2)leave/have/make a(n)...impression on sb.给某人留下??的 印象 *Chairman Xi's speech made/left a deep impression on us. 习主席的演讲给我们留下了很深的印象。

即学即用 【用合适的介词填空】 ①He impressed me ________ his honesty. =I was impressed ________ his honesty. ②Back Street Boys made a good impression ________ Chinese audience.

答案:①with; with/by ②on/upon

知识点详解——重点句型 1.The teacher is a very enthusiastic woman called_Ms._Shen. 老师是一位被称为沈老师的很热情的女士。 【归纳拓展】 called Ms. Shen 是过去分词短语,作后置定语,修饰前面的 woman。 与 woman 是被动关系, 相当于定语从句 who/that is called Ms. Shen。 【语境领悟】 (1)We visited the new library built three weeks ago. 我们参观了三周前新建成的图书馆。 (2)The first textbooks written for teaching English as a foreign language came out in the 18th century. 最早为英语作为外语教学而写的课本出现在 18 世纪。 (3)Most of the artists invited to the party were from South Africa. 被邀请来参加聚会的大多数艺术家来自南非。

即学即用 【完成句子】 ①I borrowed a book ________________ from the library. 我从图书馆借了一本马克· 吐温写的书。 ②French is one of the ________________ at international meetings. 法语是国际会议上被使用的主要语言之一。 【句型转换】 ③Can these who are seated at the back hear me? Can these ________ at the back hear me? ④Do you agree to the suggestion put forward just now? Do you agree to the suggestion ________ ________ ________ ________ just now?

答案:①written by Mark Twain ③seated ④that; was; put; forward

②major languages used

2. We're using a new textbook and Ms. Shen's method of teaching is nothing like that of the teachers at my Junior High school. 我们用的是一本新教材,沈老师的教学方法完全不同于我初中 老师们的教学方法。 【归纳拓展】 本句为 and 连接的两个并列分句, 其中后一分句中 that 指代前 文所提到的 method of teaching。 【语境领悟】 (1)The climate in Beijing isn't like that in Shanghai. 北京的气候和上海的不同。 (2)They succeeded. That was good news to her. 他们成功了。这对她来说是个好消息。

【易混辨析】 that/one/it (1)that 指代不可数名词或 the+单数可数名词,只能代替事物 而不能代替人,其复数形式为 those。 (2)one 指代 a/an+单数可数名词, 既可代替事物, 也可代替人, 其复数形式为 ones。 (3)it 代替前面提到的同一个东西。

即学即用 【用 that, one, it 填空】 ①I have lost my umbrella; I'm looking for ________. ②I have lost my umbrella; I think I must buy ________. ③The umbrella you bought is cheaper than ________ I bought.

答案:①it ②one ③that

3.I don't_think I will be bored in Ms Shen's class! 我认为上沈老师的课我是不会厌倦的! 【句式分析】 (1)

(2)本句为否定转移句,don't think 中的 not 实际上是否定宾语 从句中的谓语。 *I don't think he passed the exam. 我认为他没有通过考试。

【名师点津】 考查热点“否定转移” 否定转移句如果带有反意疑问句,附加问句部分需用肯定形 式。 *I don't think he is able to do the job, is he? 我认为他不能做这份工作,不是吗? 即学即用 【完成句子】 ①________________ he will come. 我相信他不会来。 ②________________ it's necessary to read this book. 我认为没有必要去读这本书。 【写出反意疑问句】 ③I don't think anyone will be ready to do it, ________?

答案:①I don't believe

②I don't think/suppose

③will they

4 . In_other_words,_there are three_times_as_many girls as boys. 换句话说,女生人数是男生的三倍。 【归纳拓展】 three times as many/much+名词+其他+as...是倍数的一种表 达方式, 表示“A 是 B 的几倍大(高、 长、 宽等)”或“A 比 B 大(高、 长、宽等)几倍”,还可用以下句型: ①A is three (four, etc.) times the size (height, length, width, etc.) of B. ②A is three (four, etc.) times as big/large (high, long, wide, etc.) as B. ③A is three (four, etc.) times larger (higher, longer, wider, etc.) than B.

【语境领悟】 There are more than five times as many books as five years ago. 现在的书是五年前的五倍之多。 即学即用 【完成句子】 Asia is four times as large as Europe. =Asia is ________________________ Europe. =Asia is ________________________ Europe. 亚洲是欧洲的四倍大。

答案:four times the size of; three times larger than

5.I'm looking_forward_to doing it! 我盼着做这个专业! 【归纳拓展】 look forward to 盼望,期盼,期待(to 为介词,后接名词、代词 或动名词) 【语境领悟】 (1)I'm looking forward to your early reply. 我期待着你早日答复。 (2)The children are looking forward to visiting the Great Wall. 孩子们期待着去游览长城。 【名师点津】 (1)look forward to 短语中,to 为介词,其后接名词或动名词。 (2)类似词组还有 pay attention to; devote to; lead to; stick to 等。

即学即用 【完成句子和短语翻译】 ①I look forward to ________________ as early as possible. 我期待着早日收到你的来信。 ②注意??________________ 习惯于??________________ 献身,致力于??________________ 开始认真干??________________ 属于________________ 导致,通往________________

答案:①hearing from you ②pay attention to; be used to; devote oneself to; get down to; belong to; lead to

新思维· 随堂自测 Ⅰ.用所给单词的不同形式填空 amazed at it, 1.It is an amazing ________ discovery so that we are ________ amazes us greatly. (amaze) that's to say, the new discovery ________ information about train times? Please 2.Do you have any _____________ inform our company of it as soon as you get it. (inform) ________ instructions on the bottle. The 3.You should follow the ______________ instructing professor is always ______________ us to obey the rules. (instruction) embarrassed about undressing in front of the 4.She felt ______________ embarrassing for all of us, but the doctor doctor, and it was ______________ embarrass didn't ______________ us at all, for that was just a process of checking. (embarrass) impress us with his extensive knowledge of 5.He tried to ________ impression of him. wine, but in fact we didn't have a good ___________ (impress)

Ⅱ.根据汉语提示写出相应的短语 are similar in 1 . People and birds ________________ ( 在??方面相似 ) many ways. nothing like (一点不像) her father. 2.She is ________________ 3. The chefs will teach children about food, nutrition and in a fun way (以一种有趣的方式). cooking ________________ Write down 4.________________ (写下) the address before you forget it. write a description of 5. He was unable to __________________________ (描述) what he had seen.

Ⅲ.根据课文内容填空 My name is Li Kang. I live in the capital city of Hebei Province, Shijiazhuang. It is my first day at Senior High school 1.________ and I'm writing down my thoughts about it. enthusiastic and friendly In my school, the teachers are 2.____________ amazing Our English teacher is a very and the classrooms are 3.________. method of teaching is enthusiastic woman called Ms Shen. Her 4.________ nothing like that of the teachers at my Junior High school. I 5.________ bored in her class. She wants to help us don't think I will be 6.________ improve our spelling and handwriting. We do this in a fun way, attitude very with spelling games and other activities. I like her 7.________ behaviour of the other students 9.________ shows that much, and the 8.___________ they like her, too. There are fortynine girls and sixteen boys in our class. And everyone in our class is hardworking. I am looking forward to making friends with them. 10.________


推荐相关:
网站首页 | 网站地图
All rights reserved Powered by 简单学习网 www.tceic.com
copyright ©right 2010-2021。
文档资料库内容来自网络,如有侵犯请联系客服。zhit325@126.com