Module 1 Europe
阅读理解提速练——练速度 (限时：20 分钟) A (2016·郑州市第一次质检)There is a very instructive incident involving the life of Alexander the Great, King of Greek. Alexander, after conquering many k
ingdoms, was returning home. On the way, he fell ill and it took him to his death bed. With death staring him in his face, Alexander realized his conquests, his great army, his sharp sword and all his wealth were of no consequence. So, he lay helplessly waiting to breathe his last. He called his generals and said, “I will depart from this world soon, and I have three wishes. Please carry them out without fail.” “My first desire is that，” said Alexander, “my physicians alone must carry my coffin.” After a pause, he continued, “Secondly, I desire that when my coffin is being carried to the grave, the path leading to the graveyard be strewn (撒满) with gold, silver and precious stones which I have collected.” The King continued, “My third and last wish is that both my hands should be kept hanging out of my coffin.” Alexander's favorite general kissed his hand and pressed them to his heart. “Oh King, we assure you that your wishes will all be fulfilled. But tell us why do you make such strange wishes？” Alexander took a deep breath and said, “I would like the world to know of the three lessons I have just learnt. I want my physicians to carry my coffin because people should realize that no doctor can really cure any bodies. They are powerless and cannot save a person from the clutches of death. So let people not take life for granted. “The second wish of strewing gold, silver and other riches on the way to the graveyard is to tell people that not even a bit of gold will come with me. I spent all my life earning riches but cannot take anything with me. Let people realize that it is just a waste of time to chase wealth. “And about my third wish of having my hands hanging out of the coffin, I wish people to know that I came empty?handed into this world and empty?handed out of this world.” With these words, the King closed his eyes. Soon he let death conquer him and breathed his last.
语篇解读： 本文是一篇夹叙夹议文， 主要讲述了亚历山大大帝临死前的三个愿望和他想传达 给人们的一些启示。 1．The first paragraph suggests that Alexander ________. A．was conquering many kingdoms B．realized that what he got in his life was nothing to him at all C．wanted to leave as he came empty?handed D．regarded his conquests, his great army, his sharp sword and all his wealth as the most important things 解析： 选 B 推理判断题。 根据第一段的“... Alexander realized his conquests, his great army, his sharp sword and all his wealth were of no consequence.”可知，亚 历山大大帝意识到他一生中所得的对他来说毫无意义，故 B 项正确。 2．The underlined word “clutches” in Paragraph 3 means “________”． A．sentence C．control B．attention D．shadow
解析：选 C 词义猜测题。sentence“判决”；attention“注意”；control“控制”； shadow“阴影”。根据第三段的“They are powerless and cannot save a person from the clutches of death.”并利用代入法可知，本句句意为“他们是无能为力的，并不能拯救一 个人免于死神的控制”，故 C 项正确。 3．The author intends to ________. A．tell us the story of Alexander B．introduce readers to the instructive lessons of Alexander C．stress the power of Alexander the Great D．persuade people to realize what Alexander said 解析：选 B 写作意图题。根据第一段的第一句话可知，B 项正确。 4．What would be the best title for the passage? A．The Death of Alexander B．The Greed of Alexander C．Three Wishes of Alexander D．The Life of Alexander 解析：选 C 标题归纳题。本文主要讲述了亚历山大大帝死前的三个愿望和他想通过这 三个愿望传递给人们的启示，故 C 项正确。 B (2016·石家庄二模)Spoiled for choice? That's likely how you'll feel after a mere day in Athens. The secret is in not trying to do everything. Instead, take in a couple
of the tourist highlights and then get a feel for this attractive capital. An ancient sight The Acropolis (卫城) always comes out at the top of the list of things to see in Athens. The most famous of the western world's ancient sights continue to impress tourists as they climb the marble steps and stand before the graceful Parthenon. Views from up here are amazing. A slow wander Plaka is the city's oldest neighborhood, resting on the slopes of the Acropolis with caf?s and fascinating architecture. The streets are perfect for getting lost in, giving wanderers the chance to discover caf?s and bars where they can down some strong coffee among locals. Plaka is at its best in the early evening. Acropolis House Pension is a preserved 19th?century house that gives guests a glimpse into a Greek home. A market scene Varvakios Agora is Athens' central market. Locals come here to shop and look for everything needed in a Greek kitchen — from olive oil to meat. This is a look at local life as well as a window into Greek cuisine. The meat market is also home to some of the city's best pubs, feeding traditional food to crowds of customers from all walks of society. A splash of nightlife Athenian nights are filled with music, dancing and dining. Perivoli Tou Ouranou is a club with a strong atmosphere. Filled with the sounds of violins and guitars pelting out traditional blues?like music, it's sad but also beautiful and lively. 语篇解读： 本文是一篇说明文。 你想去雅典一饱眼福吗？雅典古城富有魅力的景点会让你流 连忘返，一起来看看这里的美景介绍吧。 5．Which of the following is the best time to visit Plaka? A．8：00. C．18：00. B．12：00. D．22：00.
解析： 选 C 细节理解题。 根据 A slow wander 中的“Plaka is at its best in the early evening.”可知，C 项正确。 6．Varvakios Agora seems more attractive to a foreigner who ________. A．wants to try cooking Athenian food B．is interested in the history of Athens C．likes taking photos of ancient buildings
D．hopes to buy some souvenirs for his friends 解析：选 A 细节理解题。根据 A market scene 中的内容可知，Varvakios Agora 是雅 典的中心市场，来自各行各业的人都能吃到传统的食物。故 A 项正确。 7．If you want to get a feel for traditional Greek music, you can go to ________. A．Parthenon C．Varvakios Agora B．Plaka D．Perivoli Tou Ouranou
解析：选 D 细节理解题。根据 A splash of nightlife 中的介绍可知，Perivoli Tou Ouranou 是一个富有音乐情调的俱乐部，在这里可以欣赏到由吉他、小提琴演奏出的传统音 乐。故 D 项正确。 C (2016·贵阳市适应性监测考试)As the November cold begins to take control in the UK, Bonfire Night (or Guy Fawkes Night) is a chance to wrap up in winter clothes and warm up by the fire. Celebrated on November 5, Guy Fawkes Night has been part of British history since 1605, when Fawkes was found trying to blow up parliament (议会) with barrels of gunpowder. Now, it is traditional for Britons to make a fake (假的) “Guy” every year from old clothes and burn it on the fire. If you visit a small town in the southwest of the country, you might see men from the village run through the crowded streets with huge wooden barrels on their backs, then fill them with tar (焦油) and set them on fire. And in Lewes, a town in the southern English county of Sussex, different groups of bonfire societies parade (游行) the streets, each wearing their own unique outfits and carrying a giant mascot (吉祥物), which they burn at their own bonfire party at the end of the evening. Bonfire Night is also a time for “chili con carne” ， a dish made from slow?cooked beef mince, tomatoes, kidney beans, onions, and spices. It is often served on top of a hot jacket potato with butter and cheese. It's not the most elegant dish in the world but it's sure to warm people up while they brave the cold for the festivities. But for many Britons, the night is not complete without “bonfire treacle toffee (太妃糖)”， which is also known as “plot toffee”， named after Guy Fawkes' plot to blow up parliament. The toffee is rock hard and is often broken with a hammer and handed out to guests. Whether it's the sound of fireworks making Britain sound like a war zone, the
hearty winter food, or the excuse to light a huge fire, Bonfire Night has something for everyone. Just watch out for those rockets! 语篇解读：本文是一篇说明文。主要向读者介绍了英国的一个节日——篝火之夜，包括这个 节日的历史背景和人们在这个节日里举办的活动等。 8．What is Guy Fawkes Night? A．A person to explode the parliament. B．A guy to be controlled in the UK. C．A symbol for Britons to enter winter. D．A dish famous to British people. 解析：选 C 推理判断题。根据第一段的内容可知，在 Bonfire Night 那天，人们开始 穿上冬天的棉衣，坐在火堆旁取暖。由此可推知，这个节日标志着英国要进入冬季了。C 项 符合题意。故答案选 C。 9．Why do people have “chili con carne”？ A．Because it's the most elegant. B．Because it's full of energy. C．Because it's on jacket potatoes. D．Because it's slowly cooked. 解析：选 B 推理判断题。根据第四段最后一句中的“it's sure to warm people up while they brave the cold for the festivities”可知，这道菜能让人们暖和起来，帮 助他们抵御寒冷。由此可推知，人们吃这道菜是因为它充满了能量。故答案选 B。 10．The underlined word “rockets” refers to “________”． A．celebrations C．performances B．fireworks D．bonfires
解析：选 B 词义猜测题。画线词所在句的句意为只需小心那些“火箭”！根据最后一 段第一句中的“Whether it's the sound of fireworks making Britain sound like a war zone”可知，在 Guy Fawkes Night 这天，英国人会放烟花，故下文提到的画线词“火箭” 应指这些烟花。故答案选 B。 11．What is the text mainly about? A．The origin of Guy Fawkes Night. B．The introduction of a traditional food. C．A complete toffee on Bonfire Night. D．Activities on the night of November 5 in Britain. 解析：选 D 主旨大意题。文章主要介绍了英国的篝火之夜，这个节日在 11 月 5 日举 办；文章还介绍了人们在这个节日举行的活动。所以 D 项“11 月 5 日英国夜晚的活动”概