tceic.com
学霸学习网 这下你爽了
赞助商链接
当前位置:首页 >> 高考 >>

2009年高考英语完型填空技巧讲座


05--08年湖南卷完形填空体裁与题材统计
试卷 05
06









记叙文
记叙文

搬家到新环境,感受大自然。
助学故事。哲理:珍惜现有的学 习条件,保持一颗积极向上并感 恩的心,形成健康的人生观。 小时候“我”在母亲的小吃店打

07 08

记叙文 记叙文


的经历。

记叙了我和好朋友凯西在一次摔 蛋比赛中的分歧。

2005--2008年湖南卷完形填空考点分布
试 卷 05 06 动 词 8 7 名 词 4 4 形 容 词 1 5 副 词 3 2 介 词 0 1 连 词 2 1 代 词 2 0 数 词 0 0

07 08

9 9

1 5

3 2

2 2

3 1

1 1

0 0

1 0

完型填空试题主要特点:
1. 通常从一篇250词左右,夹叙夹议的文章中设 空20个,首句不挖空; 2.考点层次可分为四类:单词层次,词组层次, 句子层次与语篇层次,突出语篇的理解,突出 文化背景; 3. 干扰项设计严密,一般说来,四个选项的词 性相同或属于同等或对等范畴,干扰项填入后 在语法上并不存在错误,对考生有很大的迷惑 作用。

为什么我们在这一题型上总是失分较 多?
1.没有严格遵循答题步骤: 多数同学考试时担心时间紧,在没有弄清 短文的中心和文章的情节线索的情况下匆忙答题. 事实上我们用在这一题上的时间可以达到15-18分 钟. 切记:一定要用2-3分钟时间进行缺词阅读,弄清 文章大意和基本脉络后再着手逐个填空. 2. 不注意积累答题技巧: a. 忽略文章中上下文之间的照应关系; b. 遇到长句不注意分析句子结构,在语义模糊 时抱碰运气的心理随意作出选择.

完形填空的解题步骤
把握整体 具体分析

跳过空格,通读全文, 把握大意 结合选项,综合考虑,初定答案 瞻前顾后,先易后难, 个个击破 再读全文,反复检查

词汇题

高考完形 填空考什么?
篇章结构

句际关系

词汇题

1.复现

1.(08天津卷) The next day Jenna went to see Mrs. Biden about being on the school 25 . Mrs. Biden wasn?t as 26 (enthusiastic ) as Jenna. “I?m sorry, but we have enough 27 (writer) for the newspaper already. A.committee B. newspaper C. radio D. team
原词重现

2. (08山东卷)Garth?s e-mail was short, but I learned more from that 52 message than I ever did from a textbook. A. accurate B.urgent C. brief D. humorous
同义词、近义词复现

?

2.词语的习惯用法和

固定搭配

3. (08安徽)There are many different ways of seeing a town for the first time. One of them is to walk around it, guide-book 36 hand. A. in B. at C. by D. on 4.(08安徽) When we 41(look at ) it as a whole, we begin to have some 42 ,which even the best guide-books do not answer. A. ideas B. opinions C. feelings D. questions

5.(08湖南)Cassie looked at me, and her glare . I laughed, She smiled… A.returned C. increased B. remained D. softened

6.(08四川)I knew she had strict sleeping habits, but I thought she ought to be able to 22 some of this strictness. A.put up B. take up C. pick up D. give up

7.(08湖南卷) I made my sandwich that afternoon while waiting for Cassie. 39 the butter-cream gave me an idea. A. Spreading B. Boiling C. Baking D. Holding 8.Every morning she would give him breakfast 29 bed and bring him the papers to 30 . 29.A. to B. at C. in D. by 30.A. check B. read C. keep D. sign

省略

1.语法手 段
语法项目

替代

9.The strange Dr had been loved by someone:he had given his life,as Charley_____,for a cause he believed right. A. / B.had been C. had D.had done

省略

2.逻辑手段
顺序关系
并列关系 分指关系

逻辑手段
因果关系 解释关系 转折关系



10. (08天津)Jenna, a popular girl from Westwood Middle School, had graduated first in her class and was ready for new challenges in high school. , high school was different. A. Therefore B. However 转折关系 C. Otherwise D. Besides
11.(08湖北Neilson considers herself lucky___she suffered injuries. A.and B.but C.though D.when 让步关系

12.(08湖南) I raced down the steps. The side walk was dotted with egg shells(蛋壳) from those 51 drops. A. intended B. unexpected C. failed D. desired 13.(08四川)Clearly I had made . I had started the evening wanting to have a happy time with my daughter but had allowed my desire to win to become more important than my relationship with my daughter… So I had to change. A. a mistake B. a decision C. an attempt D. an effort

完型填空考查内容
语篇信息 词汇手段 语法手段 逻辑手段
复 现 同 现 替 省 语 法 项 代 略 目 顺并分转解因 序列指折释果 关关关关关关 系系系系系系

语篇结构(语境理解)

灵活的解题技巧
Problem solving strategies 上下文语境(context) 常识背景(common sense) 习惯搭配(phrases & idioms) 词义辨析 (comparison) 语法分析(grammar analysis) 逻辑分析 (logical analysis ) 排除法 (exclusive method )

(08江西) The three youths leaned 36. A. through B. across over the metal rails along the seaC. down D. up wall and watched a few fishermen 37.A.loading B.unloading pull in their nets. About thirty 语境 C.covering D.uncovering metres away, a boat pulled alongside the slippery steps 理解 38. A. way B. revolution leading 36 to the sea. 词义 C. process D. era 原词重现 “Hey, look!” exclaimed Rahim. 39. A. ask B. expect “Those two men are 37 heavy 用法 C. attempt D. hope rocks. I thought we no longer do muscle labour in this technological 40. A. happen B. fail 38 . ”“you don?t 39 a crane (起重 C. have D. seem 机)to unload less than a dozen 41. A.ambitious语境-词义 rocks, do you?”smiled Joshua. 排除法 B. experienced “But those men don?t 40 to have C. potential muscles at all,”said Michael,rather surprised .Joshua smiled. 词义辨析 D.energetic “They are 41 laborers who know 42. A. take B. fetch how to spread the weight of the C. carry D. bring rocks they 42 . See how the man 43. A. shoulder B. back positions the rock just at the slope C. chest D. arms 常识 of his 43 .

Some of the rock?s weight is set 常识 44.A. on B. against 44 his head, some on the right 词义 C.toward D. under hand and some on the left hand. His body isn?t bent. His legs are 45.A.supported well 45 . ” 词义辨析 转折关系 B.grasped C. placed “You?re right, Josh. He may have D.strengthened a small build. 46 he certainly 46.A. but B. however well knows his job. Dear me! C. so D. therefore And to think we have been 语境理解 studying 47 ! ” Rahim thought 47.A.chemistry about all that was happening. B. physics C. biology Suddenly, he said, “Technology 词义 D. psychology won?t 48 the human being 语境 48.A. control B.affect completely, it appears.” 语境 C.remove D. replace “I don?t think it will. ” 49 Joshua. “You can harvest a crop of 49.A. agreed B. proposed potatoes or wheat with one of C. refused D. denied those large, multi-purpose 50.A. can?t B. mustn?t tractors, but you 50 use that C. won?t D. needn?t equipment to harvest lea leaves and tomatoes, will you?” 原词重现

“You can get a computer to 51 常识 51. A. point out multiple-choice assessments, but B. take out you cannot get the computer to produce of assess essays, can C. hand out you?” asked Michael. 常识-语境 D. print out “Well, the washing machine leaves 52. A. dirty B. clean my shirt collar quite as 52 as C.old D. new 词义-句型 53. A. caught ever --- that?s domestic technology for you! ” said Rahim. B. arranged “One day, perhaps, there won?t be C. left anybody 53 who can carry a D. convinced 原 large rock the way those men do. 词 54.A. exciting It?s not going to be a very 54 B. mysterious world, I?m afraid.” Sighed Michael. 重 C. technological 现 “You?re too much of a pessimist D. modern (悲观主义者),Mike.” Said Joshua. 55.A. That B. This “ 55 will always be other things C. They D.There that will make the world exciting. ” 固定句型

解题方法:
总的原则: “先完意,后完形”。 八字方针: 上下求索,瞻前顾后。 三步曲: 读——填——读

(08江苏)Evelyn Glennie was the first lady of solo percussion in Scotland. In an interview, she recalled how she became a percussion soloist(打击乐器 独奏演员) in spite of her disability. “Early on I decided not to allow the 36 of others to stop me from becoming a musician. I grew up on a farm in northeast Scotland and began 37 piano lessons when I was eight. The older I got, the more my passion(酷爱) for music grew. But I also began to gradually lose my 38 . Doctors concluded that the nerve damage was the 39 and by age twelve, I was completely deaf. But my love for music never 40 me.” “My 41 was to become a percussion soloist, even though there were none at that time. To perform, I 42 to ?hear? music differently from others.

36. A. conditions B.opinions C.actions D. recommendations 37.A.enjoying B. choosing C. taking D. giving 38. A.sight B.hearing C. touch D. taste 39.A.evidence B.result C.excuse D.cause 40. A. left B. excited C. accompanied D. disappointed 41.A.purposeB.decision C. promise D.goal 42. A.turned B. learned C. used D. ought

I play in my stocking feet and can 43 the pitch of a note(音 调高低) by the vibrations(振动) I feel through my body and through my 44 . My entire sound world exists by making use of almost every 45 that I have.” “I was 46 to be assessed as a musician, not as a deaf musician, and I applied to the famous Royal Academy of Music in London. No other deaf student had 47 this before and some teachers 48 my admission. Based on my performance,

43. A.tell B. see C. Hear D. smell 44.A.carefulness B.movement C.imagination D. experience 45.A.sense B.effort C. feeling D. idea 46.A. dissatisfied B. astonished C. determined D. discouraged 47.A.done B.accepted C. advised D.admitted 48. A.supported B.followed C.required D. opposed

I was 49 admitted and went on to 50 with the academy?s highest honours.” “After that, I established myself as the first full-time solo percussionist. I 51 and arranged a lot of musical compositions since 52 had been written specially for solo percussionists.” “I have been a soloist for over ten years. 53 the doctor thought I was totally deaf, it didn?t 54 that my passion couldn?t be realized. I would encourage people not to allow themselves to be 55 by others. Follow your passion; follow your heart. They will lead you to the place you want to go.”

49. A. usually B. finally C. possibly D. hopefully 50. A.study B. research C.graduate D.progress 51. A.wrote B. translated C. copied D. read 52. A.enough B. some C. many D. few 53. A.However B.Although C. When D. Since 54. A. mean B. seem C. conclude D. say 55. A.directed B. guided C. taught D. limited

Answers:
36. B 41. D 46. C 51. A 37. C 42. B 47. A 52. D 38. B 43. A 48. D 53. B 39. D 44. C 49. B 54. A 40. A 45. A 50. C 55. D



推荐相关:

做好高考英语完形填空的14种技巧

做好高考英语完形填空的14种技巧_英语_高中教育_教育专区。做好高考英语完形填空...devotion 【解析】 空格后面的句子说到教授的讲座准备充分、 讲解清楚 (well-...


2009-2017年高考英语全国卷分类汇编之完型填空

2009-2017年高考英语全国卷分类汇编之完型填空_高考_高中教育_教育专区。2009-2017年全国卷分类汇编之完型填空 2009-2017 年全国卷分类汇编之完型填空 记叙文 ...


谈高考英语完形填空的解题技巧

高考英语完形填空的解题技巧 - 谈高考英语完形填空的解题技巧 高考英语完 形填空题是一种测试学生语言水平和实际运用语言能力的综合性题 型。它是一种高难度的...


2016高考英语完形填空答题技巧

2016 高考英语完形填空答题技巧 1. 依据上下文确定答案的原则:从近几年的完形...【应试技巧六】利用文化背景和生活常识解题法:高考完型填空题的命题形式均为独立...


高考英语完型填空高分技巧

高考英语完型填空高分技巧_英语_高中教育_教育专区。高考英语完型填空高分技巧,...devotion 【解析】空格后面的句子说到教授的讲座准备充分、讲解清楚(well-prepared...


9 高考英语完形填空解题技巧

9 高考英语完形填空解题技巧 - 完型填空专题训练 一、完型填空 之能力训练目标: ? 词语辨析能力 ? 语法结构分析能力 ? 语篇理解能力 ? 逻辑推理能力 ? 文化...


高考英语完型填空技巧

高考英语完型填空技巧 - 完型填空技巧 一、从惯用法、搭配角度考虑。 做题时要注意固定搭配,包括动词与介词的搭配、动词与名词的搭配以及形容 词与名词的搭配等,...


高考完型解题技巧

高考完型解题技巧 - 完型填空 之能力训练目标: 1. 词语辨析能力 2. 语法结构分析能力 3. 语篇理解能力 4. 逻辑推理能力 5. 文化背景透析能力 6. 作者意图...


2016高考英语完形填空6个答题技巧

2016 高考英语完形填空 6 个答题技巧完形填空对于许多考生是个难题, 完型填空既考察考生对单词的掌握, 又考察了考生的分析理解能力。 完型填空的干扰项也让考生...


09年高考英语完型填空题型复习

09年高考英语完型填空题型复习 - 上下文直接提示 完形填空一直是广大高中生公认的难点,本文希望根据一篇高考真题(06 年四川卷),就完形 填空的常见题型做一点探讨。...

网站首页 | 网站地图
All rights reserved Powered by 学霸学习网 www.tceic.com
copyright ©right 2010-2021。
文档资料库内容来自网络,如有侵犯请联系客服。zhit325@126.com