tceic.com
简单学习网 让学习变简单
相关标签
当前位置:首页 >> 英语 >>

【走向高考】2017年高考英语一轮复习 第一部分 基础知识聚焦 Unit 5 Music习题 新人教版必修2


Unit 5 Music
Ⅰ.阅读理解 导学号 01830397 (2015·河南省八市重点高中教学质监测) School is much more than a place where students gather to learn. For children, school is their first opportunity for social develop

ment and introduction to people outside of their family unit. Lessons learned in school go beyond mathematics and language arts. Students learn to develop individual interests and find other people who share their interests. Music is one of the ways like?minded children come together. When many people talk about the benefits of music education, they're quick to point out all of the numerous and measurable results of music education: many studies show the positive impact music programs can have on children in other areas of study. Dr. Laurel Trainor, a professor of psychology, at McMaster University, has said young children who take music lessons show different brain development and improved memory compared to children who do not receive musical training. Stanford University researchers have found that musical training improves how the brain processes the spoken word, a finding that researchers say could lead to improving the reading ability of children who have dyslexia and other reading problems. Furthermore, in an analysis of data on more than 25,000 secondary school students, researchers at the United States Department of Education found that students who report consistent involvement in instrumental music during middle school and high school perform significantly better in mathematics. There are many reasons why music education can help to make a child a better student, but there also being involved in music is also a social endeavor that can set the course for lifelong friends and help create social groups that last through school and beyond. Music education breeds familiarity during a school career, when going from class to class or from school to school every year can be nerve wracking and unfamiliar. 文章大意:这是应用文阅读。文章主要讲述了音乐教育帮助孩子更好地发展,开发孩子 的智力,增强记忆力,因此音乐教育更有利于孩子的成长。 1.What is the function of the first paragraph? A.To show school is the place for students to learn. B.To stress the importance of learning knowledge.

1

C.To lead to the main topic of the passage. D.To explain what the author really thinks of. 答案:C 推理判断题。A 项展示学校是学生学习的地方;B 项强调学习知识的重要性; C 项引出该文章的主题; D 项解释作者的想法。 根据文章第一段的最后一句话 Students learn to develop individual interests and find other people who share their interests 和下面几段都是提到音乐教育的重要性,因此该段就是引出主题。故选 C。 2.According to the researchers, we can know that ________. A.music lovers tend to use their brain in a wise way B.music training can cure children of many diseases C.learning music is beneficial to students' performance in mathematics D.senior students disliked attending music lessons 答案:C 细 节 理 解 题 。 根 据 文 章 第 四 段 的 students who report consistent

involvement in instrumental music during middle school and high school perform significantly better in mathematics 可知学音乐有利于孩子的数学学习。A 项音乐爱好 者趋于聪明地使用大脑;B 项音乐训练能治愈孩子的许多疾病;C 项学音乐有利于孩子的数 学表现;D 项高年级的学生不喜欢参加音乐课。故选 C。 3.What does the underlined word “dyslexia” mean? A.Having difficulty with reading. B.Receiving training for music. C.Gaining knowledge from learning. D.Losing the ability to read music. 答案:A 词义猜测题。根据该单词后的 other reading problems 可推断是诵读困难。 A 项诵读困难;B 项为音乐获得训练;C 项从学习中获得知识;D 项失去阅读音乐的能力。故 选 A。 4.It can be concluded from the passage that ________. A.music can ensure you have lots of close friends B.changing schools is a bad experience for everyone C.music does offer social and understanding benefits D.few schools really focus on music education 答案:C 推理判断题。A 项音乐能确保你有许多亲密的朋友;B 项改变学业对于每个人 来说是一个不好的经历; C 项音乐确实提供社交和理解的好处; D 项很少学校关注音乐教育。 通读全文,并根据文章的最后一段的 there also being involved in music is also a social endeavor that can set the course for lifelong friends and help create social groups that last through school and beyond 可推断选 C。
2

Ⅱ.完形填空 导学号 01830398 (2015·北京) A Welcome Gift Dario and his mother loved their new apartment.The living room was large enough for their piano.That night, the two of them__1__side by side at the piano.They played jazz music to celebrate their new home.The loud__2__filled the room and made them feel very happy. The next morning , __3__ , their happiness disappeared.Someone had left a__4__under their door during the night.One of their neighbors had written to complain( 抱怨 ) about the sound of the piano.Dario's mother asked the building superintendent(管理员) if he knew anything about it.But he said that they were all__5__people and he couldn't imagine any of them had done that.Later that morning, Dario suggested that they write a letter to their__6__and apologize for their playing. “Maybe we could go and__7__everyone in person.” his mother said. “What if we invited them to come here for a__8__instead?” Dario asked. They both loved the__9__.Over the next few days, they sent out invitations and prepared desserts__10__ their guests.They decorated the apartment with streamers(彩 带) and party lights. Finally, the day of the party__11__.Some guests brought presents.Others brought flowers.Some even brought desserts to__12__.One woman, Mrs.Gilbert,__13__Dario's mother with a book of piano music by Chopin. “I heard you playing the other night,” she said.“The sounds woke me out of bed.I__14__ that you might play like this every night.So I wrote a short note.I hope you don't think I disliked the playing.” Dario's mother smiled at Mrs.Gilbert.“I think maybe we__15__you an apology,” she said.“I didn't__16__how late it was when we were playing.Maybe we should play some quieter music at night.” “You play, you play!” Mrs.Gilbert said.“I like what you play! Just not so loud at night.” She pointed to the book she had given them.“These songs are not such__17__music.” “These songs are beautiful music,” Dario's mother said.“We will be__18__to play them in the evening.” “And we won't play so loud or late!” Dario said.He was already looking forward
3

to__19__the new music.More than that, however, he was happy to see the big smile on his mother's face.It gave him a feeling of__20__and made him feel that they were home at last. 文章大意:搬进新居的母子俩深夜弹奏钢琴以庆祝乔迁之喜,不料引起邻居的不满。儿 子达里奥想到一个主意:何不邀请邻居来家做客,盛情接待?此举果然奏效,邻居纷纷携礼 物前来, 甚至有人赠送他们一本肖邦的音乐书。 一场邻里矛盾因为彼此的尊重和包容而轻松 化解。 1.A.sat C.lay B.stood D.walked

答案:A 句意为:那天晚上,母子俩并排坐在钢琴前。下文说到他们弹奏音乐,结合 常识此处应该是坐(sat)在钢琴旁。stand 意为“站立”,lie 意为“躺;位于”,walk 意 为“行走”,均不符合语境。 2.A.voice C.music 答案:C B.ring D.cry 由前句他们弹奏爵士乐可知,此处是说高声的音乐 (music)充满整个房间。

voice 意为“说话声”,ring 意为“铃声;钟声”,cry 意为“哭声;叫喊”,均不符合语 境。 3.A.therefore C.otherwise B.however D.instead

答案: B 逻辑推理题。 根据空后的 their happiness disappeared 与前段中的 made them feel very happy 可知,上下文之间是转折关系,故选 however,意为“然而,但是”。 therefore 意为“因此,所以”;otherwise 意为“否则”;instead 意为“相反”。 4.A.note C.bill B.poster D.report

答案:A 根据第七段中 So I wrote a short note.可知此处应选 note,为原词复现。 poster 意为“海报;招贴画”,bill 意为“账单”,report 意为“报道;报告”,均与文 意不符。 5.A.proud C.lucky B.rich D.nice

答案:D 逻辑推理题。根据空前的 but 和空后的 he couldn't imagine any of them had done that 可知,管理员认为邻居们都是友善的人。proud 意为“骄傲的”;rich 意为“富 有的”;lucky 意为“幸运的”;nice 意为“友善的”。根据语境可知应选 D 项。 6.A.neighbors C.relatives B.friends D.audiences
4

答案:A

上文提到是有一个邻居抱怨他们,此处应是儿子建议给邻居们 (neighbors)

写道歉信。friend 意为“朋友”,relative 意为“亲戚”,audience 意为“听众;观众”, 均不符合语境。 7.A.blame C.question B.instruct D.visit

答案: D 此句意为: 也许我们可以亲自去拜访每一个人。 blame 意为“责备”; instruct 意为“教导,指导”;question 意为“质疑;询问”;visit 意为“拜访”。根据语境可知 应选 D 项。 8.A.party C.show B.concert D.play

答案: A 此句意为: 相反地, 我们邀请他们来这儿参加聚会, 怎么样?由下文中的 party lights 以及 Finally,the day of the party...可知应选 A 项。 9.A.experience C.performance B.idea D.action

答案:B 上文提到达里奥提出办一个聚会,由下文可知,他们确实办了聚会,故此处 是说他们都喜欢这个主意。experience 意为“经历;经验”;idea 意为“想法,主意”; performance 意为“表演;表现”;action 意为“行为;行动”。根据上下文语境可知应选 B 项。 10.A.to C.for 答案: C B.with D.from 此句意为:在接下来的几天里,他们发了请柬并为客人准备了甜点。

prepare...for...意为“为??准备??”,for 在此处表示对象。 11.A.continued C.passed B.arrived D.finished

答案:B 逻辑推理题。此句意为:终于,聚会的这天到了。由 finally 和下文内容可 知, 此处是说他们准备的聚会到来了(arrived)。 continue 意为“继续”; pass 意为“经过; 过去”,finish 意为“完成”,均不符合语境。 12.A.order C.share B.sell D.advertise

答案:C 客人们带甜点来参加聚会,应该是为了分享(share),而不是为了售卖(sell) 和做广告(advertise),更与订购(order)无关。故选 C 项。 13.A.treated C.helped B.presented D.served

答案:B 此句意为:吉尔伯特夫人赠给达里奥的妈妈一本肖邦的钢琴音乐书。present
5

sb. with sth.意为“赠送某人某物”,为固定搭配,故选 B 项。treat sb. with sth.意为 “用某物招待某人”, help sb. with sth.意为“帮助某人做某事”, serve sb.(with)sth. 意为“用某物招待某人”,均与文意不符。 14.A.promised C.agreed B.admitted D.worried

答案:D 逻辑推理题。由上文“钢琴声把我吵醒了”可知,此处是指吉尔伯特夫人是 担心(worried)他们会每天晚上这样弹奏。promise 意为“承诺;答应”;admit 意为“承 认”;agree 意为“同意”。 15.A.give C.offer B.send D.owe

答案:D 逻辑推理题。根据上文可知母子俩想要向邻居道歉,可知此处表示欠邻居一 个道歉。owe sb.sth.是固定搭配,意为“欠某人某物”。 16.A.realize C.understand B.remember D.accept

答案:A 此句意为:我没有意识到我们弹钢琴的时候是那么晚了。realize 意为“认 识到;意识到”,符合语境。remember 意为“记得”;understand 意为“理解;懂得”; accept 意为“接受”。 17.A.sweet C.funny B.strange D.loud

答案:D 根据上文的 Just not so loud at night.可知,此处吉尔伯特夫人是说这些 歌曲不太吵。故选 loud。 18.A.brave C.happy B.sorry D.afraid

答案:C 逻辑推理题。由前面提到的 beautiful music 可知,达里奥的妈妈是说将会 很高兴(happy)能在晚上演奏这些音乐。 19.A.changing C.recording B.practicing D.writing

答案:B 此句意为:他已经期待着能练习这些新乐曲了。结合语境可知,拿到新的音 乐书,达里奥当然想要练习或者演奏了。practice 意为“练习;实践”,符合语境。 20.A.equality C.warmth B.freedom D.sympathy last.

答案:C 逻辑推理题。根据空后的...made him feel that they were home at

可知, 此处是说达里奥感到温暖。 equality 意为“平等”; freedom 意为“自由”; warmth 意为“温暖”;sympathy 意为“怜悯;同情”。根据语境可知应选 C 项。
6

Ⅲ.语法填空 导学号 01830399 阅读下面材料,在空白处填入适当的内容(1 个单词)或括号内单词的正确形式。 (2015·山东省临沂市二模) Nowadays,the ice bucket challenge is among the __1__(hot)news of all.It is an activity __2__(hold)by an American charity organization.It not only helps the sick people to get the money to heal their disease,but also makes more and more people aware __3__ the disease,so that they can give more care to the patients. Ice bucket challenge is like the epidemic(流行病),__4__ becomes popular around the world very __5__(quick).The starter holds the activity,__6__(hope)people can experience the ALS patients' pain.In the activity,people need to pour the ice water down from their heads,and then propose another three people.They can either choose to accept the challenge __7__ donate 100 dollars,or do the both. The ALS makes people's muscles become hard.It is hard for the patients to move.Stephen Hocking is one of the __8__(suffer).Ice bucket challenge is __9__ great success.Until now,a big donation __10__(receive). 1.______ 2.______ 3.______ 4.______ 5.______ 6.______ 7.______ 8.______ 9.______ 10.______ 文章大意:本文是一篇关于冰桶挑战的新闻报道。主要介绍冰桶挑战的目的、内容和流 行情况。 1.命题立意:考查形容词用法。 答案:hottest 根据下文的 of all,应用形容词的最高级,故填 hottest。 2.命题立意:考查非谓语动词。 答案:held 根据空前的 activity 是 hold 的动作执行者判断应用过去分词 held 作后 置定语。 3.命题立意:考查介词。 答案:of 根据 be aware of“对??清醒的,意识到的”,故填 of。 4.命题立意:考查定语从句。 答案:which 根据先行词是 epidemic,定语从句中缺少主语判断填 which。 5.命题立意:考查副词用法。 答案: quickly quickly。 6.命题立意:考查非谓语动词用法。 答案:hoping the starter 是 hope 的动作承受者,应用现在分词作伴随状语。故填 hoping。
7

根据定语从句的系表结构 become popular 应用副词修饰,故填

7.命题立意:考查连词用法。 答案:or 根据空前后的动词可知是选择,故填 or。 8.命题立意:考查名词。 答案:sufferers 根据空前的 the 判断应用名词形式,根据前文的 one of the +名 词复数,可知填 sufferers。 9.命题立意:考查冠词用法。 答案:a 根据 a great success 一种巨大的成功,success 指成功的人或事时是可数 名词,判断填 a。 10.命题立意:考查时态和语态。 答案:has been received 根据空前的 until now 判断应用现在完成时,donation 是 receive 的动作执行者,故判断填 has been received。

8


推荐相关:

【走向高考】2017年高考英语一轮复习 第一部分 基础知识聚焦 Unit 5 Music习题 新人教版必修2

【走向高考】2017年高考英语一轮复习 第一部分 基础知识聚焦 Unit 5 Music习题 人教版必修2_英语_高中教育_教育专区。Unit 5 Music Ⅰ.阅读理解 导学号 ...


【走向高考】2017年高考英语一轮复习 第一部分 基础知识聚焦 Unit 2 Cloning习题 新人教版选修8

【走向高考】2017年高考英语一轮复习 第一部分 基础知识聚焦 Unit ...Cloning习题 人教版选修8_英语_高中教育_教育专区...They may say the music is red hot,...


【走向高考】2017年高考英语一轮复习 第一部分 基础知识聚焦 Unit 1 Art习题 新人教版选修6

【走向高考】2017年高考英语一轮复习 第一部分 基础知识聚焦 Unit 1 Art习题 人教版选修6_英语_高中教育_教育专区。Unit 1 Art Ⅰ.阅读理解 A 导学号 ...


【走向高考】2017年高考英语一轮复习 第一部分 基础知识聚焦 Unit 5 Theme parks习题 新人教版必修4

【走向高考】2017年高考英语一轮复习 第一部分 基础知识聚焦 Unit 5 Theme parks习题 人教版必修4_英语_高中教育_教育专区。Unit 5 Theme parks Ⅰ.阅读理解 ...


【走向高考】2017年高考英语一轮复习 第一部分 基础知识聚焦 Unit 2 Poems习题 新人教版选修6

【走向高考】2017年高考英语一轮复习 第一部分 基础知识聚焦 Unit 2 Poems习题 人教版选修6_英语_高中教育_教育专区。Unit 2 Poems Ⅰ.阅读理解 导学号 ...


【走向高考】2017年高考英语一轮复习 第一部分 基础知识聚焦 Unit 4 Body language习题 新人教版必修4

【走向高考】2017年高考英语一轮复习 第一部分 基础知识聚焦 Unit 4 Body language习题 人教版必修4_英语_高中教育_教育专区。Unit 4 Body language Ⅰ.阅读...


【走向高考】2017年高考英语一轮复习 第一部分 基础知识聚焦 Unit 4 Making the news习题 新人教版必修5

【走向高考】2017年高考英语一轮复习 第一部分 基础知识聚焦 Unit 4 Making the news习题 人教版必修5_英语_高中教育_教育专区。Unit 4 Making the news Ⅰ....


【走向高考】2017年高考英语一轮复习 第一部分 基础知识聚焦 Unit 3 Travel journal习题 新人教版必修1

【走向高考】2017年高考英语一轮复习 第一部分 基础知识聚焦 Unit 3 Travel journal习题 人教版必修1_英语_高中教育_教育专区。Unit 3 Travel journal Ⅰ.阅读...


【走向高考】2017年高考英语一轮复习 第一部分 基础知识聚焦 Unit 1 Cultural relics习题 新人教版必修2

【走向高考】2017年高考英语一轮复习 第一部分 基础知识聚焦 Unit 1 Cultural relics习题 人教版必修2_英语_高中教育_教育专区。Unit 1 Cultural relics Ⅰ....


【走向高考】2017年高考英语一轮复习 第一部分 基础知识聚焦 Unit 3 A healthy life习题 新人教版选修6

【走向高考】2017年高考英语一轮复习 第一部分 基础知识聚焦 Unit 3 A healthy life习题 人教版选修6_英语_高中教育_教育专区。Unit 3 A healthy life 6Ⅰ....

网站首页 | 网站地图
All rights reserved Powered by 简单学习网 www.tceic.com
copyright ©right 2010-2021。
文档资料库内容来自网络,如有侵犯请联系客服。zhit325@126.com